Ege Postası
Geri

23 Eylül güneşinin ilk ışıkları İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğdu

Siirt'in Tillo beldesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için 250 yıl önce bulduğu ışık düzeneğiyle meydana gelen ilginç güneş hadisesi, bu sabah güneş doğarken bir kez daha gerçekleşti. Her yıl...
23 Eylül güneşinin ilk ışıkları İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğdu
Haberler / Güncel
23 Eylül 2013 Pazartesi 10:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Siirt'in Tillo beldesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için 250 yıl önce bulduğu ışık düzeneğiyle meydana gelen ilginç güneş hadisesi, bu sabah güneş doğarken bir kez daha gerçekleşti. Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de yaşanan olayda; gece ve gündüz süresinin eşit olduğu bu zamanlarda, İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından hocası için yapılan düzenekle güneş, doğarken ilk ışıklarını İsmail Fakirulhah Hazretleri'nin kabrinin başucuna vuruyor.

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek yaptırdığı düzenek ile beldede bugün doğan güneşin ilk ışıklarını İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin başucuna vurması, düzenlenen programla binlerce kişi tarafından izlendi. Etkinliğe, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

Sabah namazının ardından Siirt'in Aydınlar (Tillo) ilçesinde bulunan türbe, yurdun dört bir tarafından gelen vatandaşlar tarafından doldu. Türbenin küçük olması nedeniyle çok az kişi içeride izleme imkanı buldu. Türbenin avlusunda ve Tillo meydanına LED ekran kuruldu. Güneşin ilk ışıklarının İsmail Fakirullah Hazretleri'nin türbesinin başucuna yansıması anında binlerce vatandaş salavatlar getirdi.

Etkinlik ile ilgili konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tillo’nun önemine vurgu yaparak, "Geçmişimizi, manevi değerlerimizi ve tarihimizi iyi bilmemiz gerekir." derken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Tillo’da ve Siirt’te yatan çok büyük zatlar var, bunların kıymetini bilmemiz gerekir. Buradaki iç kavram aşk, ilim ve teknolojidir." diye konuştu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise dinin, eğitimi ve ilmi önemsediğini ifade ederek, burada bir öğrencinin hocasına olan sevgisini gördüklerini aktardı.

Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de yani ekinoks tarihlerinde ışık hadisesi gerçekleşiyor. Işık hadisesinin mimarı İbrahim Hakkı Hazretleri. İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve hocasına duyduğu derin saygıyı ifade etmek için hocasına, yan tarafında bir kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 3 kilometre uzağında bir tepe üzerinde, ortasında 40×50 santimetrelik açık bir pencerinin de bulunduğu taştan bir duvar inşa eder. Güneş, 21 Mart ve 23 Eylül'de bu duvarın ardından doğmaktadır. Duvardaki pencereden giren güneş ışığı, 3 kilometre ilerideki türbenin kulesine, oradan da kırılarak türbenin penceresinden içeri girer ve hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatır.

İbrahim Hakkı Hazretleri, yaptığı ışık hadisesi ile ilgili olarak, "Yeni yılda doğan güneş, ilk olarak hocamın başucunu aydınlatmazsa, ben o güneşi neyleyim'" diyerek, hocasına olan saygısını göstermiş ve astronomi ve mimari açıdan büyük bir bilim harikasına imza atmıştı. Her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen bu hadise, 1960'lı yıllarda türbenin onarılması sırasında bir pencerenin yerinin kaydırılması ile bozulmuştu. Geçtiğimiz yıllarda yapılan onarımdan sonra aynı ışık hadisesi yeniden gerçekleşmeye başladı.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası