Ege Postası
Geri

AK Parti istemedi ama o bulvarın ismi 'Homeros' oldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Buca’da Yeşildere Caddesi ile Menderes Caddesi’ni birbirine viyadük ile bağlayan ve Buca trafiğine nefes aldırması planlanan ekspres güzergaha Homeros Bulvarı adı verilmesi kriz yarattı. AK Parti grubunun “Güzergaha Gazi Mustafa Kemal ismini verelim” önerisi üzerine mecliste tansiyon yükselirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından meclis gündemine eklenen ilgili önerge oy çokluğu ile kabul edilerek güzergaha Homeros Bulvarı adı konulmasına karar verildi.
AK Parti istemedi ama o bulvarın ismi 'Homeros' oldu!
Haberler / Yerel Yönetimler
11 Aralık 2013 Çarşamba 20:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis oturumu Başkanvekili Sırrı Aydoğan yönetiminde gerçekleşirken, yakın zamanda yapımı tamamlanan Buca’daki Uçanyol güzergahının adının Homeros Bulvarı koyulması meclis oturumunda tartışmalara yol açtı.

“İZMİR İÇİN DOĞRU BİR KARAR DEĞİL”


Önergenin oylanması öncesinde söz alarak eleştirilerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, kuzey çevre yolu ile birleşecek olan Uçanyol üzerindeki güzergaha Homeros Bulvarı adının verilmesine grup olarak karşı çıktıklarını belirtti ve, “İzmir’de mi, Sakız Adası’nda mı yaşadığı henüz kesinleşmemiş Yunan mitolojik şairi Homeros’un, Türk kültürü ile bir alakası olmayan, sadece İzmir civarında yaşadığı varsayılan bir kişinin böylesine önemli bulvara adının verilmesinin İzmir ve Türkiye için doğru olmayacağını düşünüyoruz. Geçmiş dönemlerde Türk tarihinde önemli yeri olan isimlerden birisinin adının verilmesinin bizim kültürümüz açısından daha doğru olacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin kuruluşunda hizmet veren Gazi Mustafa Kemal ve onun arkasındaki birçok devlet adamı varken, bizim kültürümüz ile uzaktan yakından alakası olmayan Homeros adanın verilmesini grup olarak doğru bulmuyoruz. Bizimle aynı örfü, aynı coğrafyayı, aynı dertleri, aynı kültürü paylaşmış bir kişinin adının buraya verilmesi daha uygun olacaktır” diye konuştu.

“BURAYA BİR KIZILDERİLİLER GELMEMİŞ…”


AK Partili Çakar’ın eleştirilerine cevap veren Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Homeros’un asıl itibarını İzmir’de gördüğünü kaydederek, “İzmir uluslararası bir kent. İzmir’de birçok büyüğümüzün ismi vardır. Türk tarihine mal olmuş birçok ismin kentte önemli noktalarda adı verilmiştir. Smyrna Meydanı gibi birçok yer buna örnektir. Anadolu coğrafyası tarih boyunca her türlü medeniyeti ağırlamış bir coğrafyadır. Nereye giderseniz gidin büyük bir tarih ve zenginlik vardır. Buraya gelmeyen kalmamış, sadece Kızılderililer gelmemiştir, o da o zamanlarda gemi olmadığından olsa gerek... Biz de tüm o isimleri de, Cumhuriyet tarihinde ülkemize hizmet eden isimleri de burada yaşatıyoruz. Menderes Havalimanı, Fevzi Çakmak Bulvarı, Özal Meydanı, Atatürk Bulvarı gibi... Amaç zenginliğimizi yaşatmak. Biz bir dünya kentiyiz. Bunlar da olağan şeyler. Tarihe mal olmuş bir şairin ismini bir bulvara vermek bu kadar tartışılacak bir konu değil” dedi.

“BİZ ZENGİNLİĞİMİZ İLE İZMİR’İZ”

CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ise, “Biz bu kentte halen Türk etnik kökeninden olmayan ya da Müslüman olmayan, 500 yıldır bu kentte bulunan yurttaşlarımız ile birlikte yaşıyoruz. Bu bizim İzmir’imizin zenginliği. Biz bu zenginliğimiz ile İzmir’iz. İzmir, Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı ve tüm kültürlerin buluştuğu önemli bir nokta. Homeros sadece İzmir’in değil, tüm dünya kültür mirasının önemli bir parçasıdır. Biz bu önergeyi hukuk komisyonu olarak zaten görüştük. Bahsi geçen bir isim değişikliği değil, yeni bir isim verilmesidir” diyerek önergeye grup olarak olumlu oy kullanacaklarını dile getirdi.


CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan’ın ardından yerinden söz alan AK Partili Yusuf Kenan Çakar, “Zaten Homeros Vadisi diye bir vadimiz var. Eğe bir sembol ise, bu zaten var. Daha ne zaman açılacağı bile belli olmayan, yaklaşık 5-6 kilometre daha devam edecek ve yol üzerinde istimlakların yapılacağı bu yola isim verme gayretini anlamış değiliz. Daha bu cadde tamamlanmış değil. Bu bulvar bitmiş değil, tamamlanan kısmı sadece 1 kilometre. Geride yüzde 85’i duruyor. Biz grup olarak buna karşı çıkıyoruz. Buraya Gazi Mustafa Kemal Bulvarı adının verilmesinin daha yakışıklı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Çakar’ın sözlerinin ardından oylamaya sunulan önerge, AK Parti’den gelen ret oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası