Ege Postası
Geri

AK Partili Hızal’dan dikkat çeken soru: Soyer’in aklını karıştıran kim

İzmir Büyükşehir Belediyesi üçüncü bilişiminde Özgür Hızal’dan dikkat çeken bir soru geldi. Hızal “Bazı garipliklerden bahsedeceğim. İzmir’in bazı şirketlerinde gariplikler dönüyor. Bunları dönem dönem bu salonda tartışıyoruz. Bunlardan biri İZBETON bir diğeri İZDOĞA... İZDOĞA’ın Başkanı Güven Eken en son Paris’teydi. İzmir’de bir takım temel meselelerde herkes biliyor ki; koku gibi meseleler. Sayın Başkan'ın aklını karıştıran kişilerden biri Güven Bey. İzmir’de İzmir’in temel meseleleri konusunda İzBB başkanının aklını karıştıran ve İzmir’e 4 yıl gibi uzun bir süre kaybettiren kişi” dedi.
AK Partili Hızal’dan dikkat çeken soru: Soyer’in aklını karıştıran kim
Haberler / Yerel Yönetimler
16 Haziran 2023 Cuma 20:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ÖZLEM KARA/ GÖNÜL MORSÜNBÜL/ EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü oturumu Kültürpark’da yer alan Meclis Salonu'nda İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleşti.

“KARŞIYAKA’DA OTEL YAPILACAK YER YOK”

AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Karşıyaka’da otel yapılmasına ilişkin görüşülen meclis gündeminde konuştu. Boztepe, “Bu konu daha önce gelmişti. Biz komisyonlarda CHP ile birlikte iadesini istemiştik. Bu her akşam eve giderken önünden geçtiğimiz bir yer. Buraya otel yapılmış, plan için başvuruyor. Burasının Ticaret ve Turizm alanı olarak belirlenmesini istiyor. Arkadaşlarımız da konut olan yerde parsel bazlı değil ada bazlı çalışma yapılması gerektiğini söylüyor. CHP ısrar etti ve burası turizme verilmeyeceğini söyledi. Geçmiş yıllarda ne yaptık? Emlak konuta 5 kat olan yerleri birer kat daha verdik. Buna benzer çok plan geçti. Burasının derhal turizm alanı olarak belirletilmesi gerekiyor. Burası vakıflara ait, kiralandı. Satılmadı. Karşıyaka’nın buna ihtiyacı var. Karşıyaka’da o kadar çok yer var ki… Üst taraflara kaçak binalar yapılmış. Gerçekten otel yapılacak yer yok. Kaçak olan yerleri biliyorsunuz” dedi.

''KARŞIYAKA'DA BİR OTEL SIKINTIMIZ VAR''

AK Parti Karşıyaka Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, “Hüsnü abinin dediği gibi siz Karşıyaka meclis üyesiniz. Karşıyaka ‘da artık yeni yapı yapılacak bir yer kaldı. Karşıyaka’da bir otel sıkıntımız var. Karşıyaka’da konaklamak isteyenler, ilçe dışında gidiliyor. Bu maddenin reddedilmesi kayıp olur. İzBB’nin bunu İzmir’e ve Karşıyaka’ya kazandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

''BURASININ DERHAL TURİZM ALANI OLARAK BELİRTİLMESİ GEREKİYOR''

AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Bu konu daha önce gelmişti. Biz komisyonlarda CHP ile birlikte iadesini istemiştik. Bu her akşam eve giderken önünden geçtiğimiz bir yer. Buraya otel yapılmış, plan için başvuruyor. Burasının Ticaret ve Turizm alanı olarak belirlenmesini istiyor. Arkadaşlarımız da konut olan yerde parsel bazlı değil ada bazlı çalışma yapılması gerektiğini söylüyor. CHP ısrar etti ve burası turizme verilmeyeceğini söyledi. Geçmiş yıllarda ne yaptık? Emlak konuta 5 kat olan yerleri birer kat daha verdik. Buna benzer çok plan geçti. Burasının derhal turizm alanı olarak belirtilmesi gerekiyor. Burası vakıflara ait, kiralandı. Satılmadı. Karşıyaka’nın buna ihtiyacı var. Karşıyaka’da o kadar çok yer var ki… Üst taraflara kaçak binalar yapılmış. Gerçekten otel yapılacak yer yok. Kaçak olan yerleri biliyorsunuz” şeklinde konuştu.

''BU PLAN DEĞİŞİKLİĞİNİN GEÇMEMESİ İLKESELLİĞİ DEĞİL İLKESİZLİĞİ GETİRİR"

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız “Yaşadığımız kent çok iyi planlanmış olsaydı İrfan Bey’in ilkesellik bakışına saygı duyardık. Yaşadığımız kentte ihtiyaçlardan dolayı düzenleme yapmak durumunda oluyoruz. Soyer’in ortaya koyduğu bir vizyon var. İzmir, turizm açısından Antalya’ya göre geride kalmış bir şehir. Otel bakımından çoğu şehirden geride kaldık. Kemeraltı’nda bir pasaj otele döndürülmüş, yaşayan bir yer olmuş. Asıl ilkesellik burada olmalı. Karşıyaka’da bir ihtiyaç var mı? Var. Yapacak alanınız var mı? Yok. Buna hangi ilkeden yapacağız? Turizm, şehri geliştirme ilkesinden bakacaksan neden yapmıyoruz? Konak’ta konutların yanında oteller yok mu? Eski kimlikli şehirlerin hepsinde bunlar vardır. Eğer siz bir yeri karma yapmasanız çöküntü bölgeler oluşturursunuz. Mesela bir yeri sadece iş yeri yaparsanız gece 7-8’den sonra gece bomboş sokaklar kalır. Bu plan değişikliğinin geçmemesi ilkeselliği değil ilkesizliği getirir” diye konuştu.

''SADECE KARŞIYAKA'NIN DEĞİL İZMİR'İN İHTİYACI VAR''

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Mustafa Özuslu “Bir şehrin mekânsal planlamasının nasıl yapılacağı noktasında herkesin söyleyeceği çok şey var. Evet, Karşıyaka’nın otel ihtiyacı var mı? Var. Sadece Karşıyaka’nın değil İzmir’in de var. Biz Karşıyaka Meclisi olarak ‘evet’ oyu verdik. Teknik tartışmalar yapılıyor burada, tek bir parsele verildiğinde ne olacağı noktasında. Şu anda alınan bir karar üzerine konuşuyoruz, genelleme yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. İzmir’i bir dünya kenti yapmak amacıyla yönetim anlayışını buna göre kuran bir başkanımız olduğu için yurtdışında faaliyet sürdürüyor.  Mesela Fransa Kalkınma Ajansı ile Körfez’in temizlenmesi noktasında önemli görüşmeler yapıldı. Yine Brüksel Kent Zirvesi’nde dünyanın birçok yerinden başka belediye başkanları katıldı ve depreme dayanıklılık ile ilgili konuştu. Bunlar hepimizin çıkarına olan ve faydalı girişimlerdir” dedi.

Söz konusu gündem maddesi şu şekilde;

Karşıyaka Belediye Meclisinin 02/01/2023 tarihli ve 44 sayılı Kararı ile uygun görülen; Donanmacı Mahallesi, 237 ada, 27 no’lu parselin, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında belirlenen Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu "Konut Alanı" kullanım kararının, Bitişik Nizam 8 kat (B-8) yapılaşma koşullu "Ticaret+Turizm Alanı (TİCT)" olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu. (İmar ve Şehircilik Dai.Bşk.E.1225709)

PARTİSİNİN TERSİ YÖNDE GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Karşıyaka tartışmalarının ardından ‘Kemalpaşa Belediye Meclisinin 05/12/2022 tarihli ve 204 sayılı Kararı ile uygun görülen; Kemalpaşa Ören Merkez Yerleşimi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve İlavesi önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’ gündeme geldi.

Konu ile ilgili Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı görüşlerini aktardı. Partisinin aksine görüş bildiren Karakayalı, “Burasının her şeyi yapıldı. Zeytin ağacı diyoruz… Peki Torbalı yolunda her yer zeytinlik ama orası imara açıldı. Kaldı ki ağaç sökme makinemiz var, alırız ve taşırız. Şunu demek istiyorum, önerge komisyonlara geri gönderilmeli. Bundan bir hafta önce Tunç Başkan’dan bu konu için randevu aldık. Ama bunu tekrar masaya yatırırsak iyi olur diye düşünüyorum. Tekrar tartışalım, tekrar konuşalım. Bu 20-30 yıldan beri hazırlanmış bir şey” dedi.

‘BU SORUNU TACA ATMAKTIR’

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da tartışmalara katıldı. Başkan Karakayalı’nın söylemlerini işaret eden Yıldız, “Geçen toplantıda CHP’li Kemalpaşa Meclis Üyeleri de kendi grubundan ayrıldı. Çünkü yerelde yaşananı onlar biliyorlar. Yereldeki her unsur, genel planlama ilkelerine, hiyerarşisine uygun mu diye bakabiliriz. Ama burada mevzuata uymayan bir şey de yok. Mahkeme kararını da okudum ben. Zeytin vardı yoktu zaten Tarım İl Müdürlüğü bu konuda hassas davranıyor. Bu hassasiyetin sıkıntı çıkarttığını da bazen görüyoruz. Mahkeme kararı, bilirkişi raporuna uygun planlama Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü görüşü de var. Vatandaş burada yapılaşmış… Planlama anlamında ilçe belediyesi çözümü olan bir plan getirmiş. Ret gerekçesine bakıyorum, altı dolu olması lazım. Arkadaş, ilçe belediyesi çalışmayı yapmış ve gelmiş. Yalansa düzeltsin, belediye başkanımız burada. Reddettiğimiz plan içinde itfaiye binası yapmışız. İmarsız yerde mi yapılmış? İZBETON da yolları yapmış. Tarım alanlarından mı geçiyoruz? Ben çok üzülüyorum. Bu kadar önemli konuları çalışan insanların çalışmalarını yok sayıyoruz. Bu sorun çözmek değil sorunu taca atmaktır. Bu bölge halkını yok saymaktır, bürokrasisini dışlamaktır. Belediye başkanımız burada isyan ediyor” ifadelerini kullandı.

‘BU İLK KEZ OLMADI’

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise Yıldız’a cevap vermek için söz aldı. CHP’li Aydın, “Bir meseleyi doğru zeminde tartışmak hem meseleye, bizi dinleyenlerin anlamasına ve sorunun çözümüne katkı sağlar. Meseleleri iç içe getirip siyasi polemik üslubu ile dile getirirseniz gerçeklikten kopmuş olursunuz. Bunu kendileri de biliyorlar. Ben analiz etmek isterim. İzBB, ilçe belediyeleri dikkate alır ve bunları önemser değerlendirir. Bazen teknik destek verir bazen birlikte çalışır. Ama hiçbir zaman bu konu x ilçeden oy birliği ile geldiğine göre Büyükşehir tartışmasın. Bu olmaz. İmar kentin bütünlüğü ile ilgili süreçtir, bir bölgedeki olumlu ya da olumsuz gelişmeler bütün şehri etkiler. Mesela Karşıyaka ve Kemalpaşa hepimizi etkiler. Burada kimse arzuları yok saymıyor. Bu ilk kez de olmuyor. Onlarca önerge oldu böyle. 5 binlik ile ilgili sürçe bu şekilde sonuçlandıktan sonra binliği komisyonda tartışmamızın anlamı olmayacak çünkü 5 binlik ile sorun yaşıyoruz. Bu çalışmayı İzBB yapacaksa sorun şu olur binlik ayrıntısındaki süreci burası yürütürken yereldeki hassasiyeti kaçırmış oluruz. Bunu yerelde İzBB ile iş birliğinde çalışılmalı. Bunu tamamen reddediyor değiliz. Hiçbir kararı sorgulamadan kabul etmedik” açıklamasını yaptı.

‘KORUYACAĞIZ’

Aydın’ın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal söz aldı. Aralık 2022’de kararın İzBB’ye geldiğini hatırlatan Hızal “Bazı şeylerin zamanında yapılmamış, kaçırılmış olması İzmir’in bütün ilçeleri için sorunlar doğuruyor. İzmir’de bir planlama sorunu var. İzmir plansız bir şehir. Peki, İzmir’in planlanması noktasında İzBB ilçe belediyeleri ile ne yapıyor? Hiçbir şey yapmıyor demeyelim ama yeterince hareket edemiyor. Doğru hareket edemiyor, yanlış hareket ediyor. Mahkeme kararında plan yapmayın demiyor hassasiyetlere uyun diyor. Yeşil bizim için çok değerli. İzBB’nin 52 bin zeytin ağacından haberi yoktu. Zeytin ağacında hassasiyet gösteren İzBB Sayıştay raporundan önce zeytin ağaçlarının yerinden haberi yoktu. Mesele Kemalpaşa Karşıyaka Bayraklı değil. Biz 30 ilçenin hakkını ve hukukunu koruyacağız” dedi.

“İZMİR’İN BAZI ŞİRKETLERİNDE GARİPLİKLER DÖNÜYOR”

İZDOĞA’nın Kültürpark’da nasıl bir sosyal tesiss yapacağını soran AK Parti meclis üyesi Hakan Yıldız “Bu kadar kıymetli bir yeri, net olmayan bir protokolle devretmeyi kendileri uygun görüyor mu? Merak ediyorum” Diye konuştu

Yıldız’dan sonra söz alan AK Parti meclis üyesi Erhan Çalışkan, “Bizim ortak değerleri belirleyen bir protokol tipimiz var. Buranın değeri bu protokol tipine uymuyor. Biz burayı devredemez veya işletmesini bir başkasına veremez diyoruz. Biz şirketimize burayı devrediyoruz, burayı işletecekse bizden izin alsın istiyoruz. İzdoğa’nın burayı ihaleli de vermesini istemiyoruz. İzdoğa burayı işletmeyecekse biz burayı vermeyelim. Protokol eksik. Bu maddenin bu protokole eklenmesini bu belediyenin yararına olabilecek şekilde istiyoruz. Biz bu mecliste kalıcı değiliz ama bürokrat arkadaşlarımız kalıcı” dedi

AK Parti meclis üyesi Özgür Hızal, “Bazı garipliklerden bahsedeceğim. İzmir’in bazı şirketlerinde gariplikler dönüyor. Bunları dönem dönem bu salonda tartışıyoruz. Bunlardan biri İZBETON, bir diğeri İZDOĞA. İZDOĞA’ın başkanı güven eken en son Paris’teydi. İzmir’de bir takım temel meselelerde herkes biliyor ki Koku gibi meseleler. sayın başkanın aklını karıştıran kişilerden biri. Güven bey İzmir’de İzmir’in temel meseleleri konusunda İzBB başkanının aklını karıştıran ve İzmir’e 4 yıl gibi uzun bir süre kaybettiren kişi. Şimdi biz neden karşı çıkıyoruz. Çünkü bir karanlık kuyu gibi düşünün. Taşı atıyorsunuz kayboluyor. Sonrasını izleyemiyoruz. Biz değil siz de takip edemiyorsunuz. Şimdi geçen mecliste bunu göstermiştim. Kasım 2020 tarihinde imzalanmış protokol. Kimle kim arasında imzalanmış. İzbb ile İZBETON arasında uzunca bir protokol. Bu protokol diyor ki İZBETON sen taşeronla o işi yapacaksan idareye haber vereceksin. İZBETON senle aramızda kat karşılıklı inşaat sözleşmesi yapamazsın diyor. Bizim verdiğimiz yetkiye dayanarak diyor. Peki izbeton ne yaptı. İzbb’yi yok saydı. Meclisi bürokrasiyi belediye başkanını yok saydı.

Gitmiş bir kooperatife elindeki tüm işi vermiş. Geldiğimiz son nokta yeniden tartışmayacağım. İki gün tartıştık. Geldiğimiz son noktayı siz de biliyorsunuz. Ne noktaya geldi izbb. Demir hırsızlığıyla suçlanan bir noktaya geldi.

(HIZAL’IN BU SÖYLEMLERİNNİN ARDINDAN CHP MECLİS ÜYELERİ MASAYA VURARAK TEPKİ GÖSTERDİ. ÖZUSLU’NUN ARAYA GİREREK MECLİSİ SAKİNLEŞTİRMESİNİN ÜZERİNE DEVAM EDİLDİ)

Olay şudur ki izbb’nin kurumsal yapısının zarar görmesini asla istemem. İzmir Büyükşehir Belediyesinin son 10 gündür konuşulan konularla alakalı suçlanmasını asla ama asla istemem. Uyarılarımızı bunun üzerine yaparız. O gün de bu konuşmaları yaptığımızda. Bu kürsüye körfezden su getirdiğimizde bugün bu masaları yumruklayan arkadaşlarımız bizi eleştirdi. Göl gazinosunun tarihi, kültürparkın tarihi. Ben bu meclis salonunda kültürparkın nasıl yapıldığını okumuştum. Kültürpark planları yapılırken oybirliğiyle geçmesi için de siz ben ve tunç beyin yaptığı görüşmeleri de biliyorsunuz. Ama şimdi burada bir takım hususların sizler tarfından da takip edilemeyeceğini düşündüğümüz için karşı yönde oy kullanıyoruz. İzdoğa bu güne kadar yapması gereken işlerin hiçbirini yapmamış. Bambaşka faaliyetler içine girmiştir.

“İZBB BAŞKANIN KAFASINI KİMSE KARIŞTIRAMAZ”

Hızal’a yanıt veren Murat Aydın “Laf kalabalığı, konuları birbirinin üstüne bindirerek, bir karmaşa bir fikri bulanıklık yaratma çabasına her defasında meseleleri tane tane anlatarak doğru fikir oluşturmaya devam edeceğim. Verileri doğru almaları doğru tartışma zemininde doğru fikir zemininde konuyu ele almak için ben ve CHP grubu üzerimize düşeni yapacağız. Denetimden uzak bir belediye şirketine devretmek. Cümle bu. Sayın sözcü bunu söyledi. Belediye şirketlerinin kamu denetiminde olduğunu bilmiyor mu? siz izbb idaresi kamusal denetim altında. Bu denetimden çıkarmak için belediye şirketine işi aktarıyorsunuz. Fonlarla karıştırıyor olabilir. Türkiye varlık fonuna devredilen en büyük şirketleri denetimde değil şu an. Hakan bey bu konuda deneyimli bir insandır. Bunu bilerek böyle söylüyorsa kalkar bu doğru değil derim. Değerli arkadaşlar bizim bürokratlara lafımız yok diyor ama daire başkanımıza, izbeton genel müdürümüze, izdoğa başkanımıza lafınız var. Laflarınız olabilir. Ana muhalefet olarak her faaliyetle ilgili sözleriniz olur ama işte bir öyle bir öyle denmemesi gerekiyor. o yüzden gerçeklik üzerinden bir tartışma yapıyoruz. İZBB başkanın kafasını kimse karıştıramaz. Fikirler verir hepimiz gibi. Kendilerinin de fikirleri gibi. Şehrin tüm dinamikleri de sayın Soyer’e fikir verebilir. Sayın Soyer de bir irade ortaya koyar. Onun sorumluluğunu da üstleniriz. İzbb demir hırsızlığıyla suçlanan belediye haline getirdiniz. Kendi söylediğiniz şeyi sizin hakkınızda böyle söyleniyor demenin ne anlamı var. Diyen sensin. Şimdi ben burada bir şey diyorum. Bu konuda böyle düşünüyorlar. Kendi düşüncemi başkalarının düşüncesiymiş gibi dile getirmenin bir anlamı yok.  Anlamak istemeyen polemik üzerinden siyaset yapmak isteyenler için hiçbir söz kafi değildir” ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası