Ege Postası
Geri

Ağaçlıyol'da ikinci plan değişikliğine "Duble" itiraz

Ağaçlıyol'da yer alan ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait kamu arazilerinin satışı sonrasında yine aynı kuruma ait olan Çınarlı'daki arazilerin satışına dair sancılı süreç resmen başladı. Alanın özelleştirme yolu ile satışı öncesi plan değişikliğine hazırlanan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bu doğrultuda Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden görüş isterken, kurumların yanıtı ise olumsuz oldu. Alanın ticari kullanıma açılmasına karşı çıkan her iki belediyenin de görüşü bağlayıcı nitelik taşımazken, planların askı süresinde resmi itirazda bulunacağı ve değişikliği yargıya götürebileceği öğrenildi.
Ağaçlıyol'da ikinci plan değişikliğine
Haberler / İzmir
27 Aralık 2013 Cuma 11:41
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bornova Ağaçlıyol’da yer alan ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü’ne ait kamu arazilerinin özelleştirilerek satılmasının yankıları devam ederken, yine Karayolları’na ait olan bir başka arazide de özelleştirme süreci resmen geçtiğimiz ay başlamıştı. Çınarlı'da bulunan eski Karayolları Bölge Müdürlüğü Fenni Muayene İstasyonu'nun 8 dönüm büyüklüğündeki arazisinin satışı için düğmeye basan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) bu hamlesi sonrasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da alanda plan değişikliğine gitme kararı almıştı. Resmi kurumlardan plan değişikliği için görüş isteyen Bakanlık'a belediyelerin cevabı ise olumsuz oldu.

ÖNCE PLAN DEĞİŞİKLİĞİ, SONRA SATIŞ
Mersinli’de uzun yıllar motorlu araç fenni muayene istasyonu olarak kullanılan tesis alanının satışı için resmi ilana çıkan ÖİB’nin bu kararı sonrasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da arazilerin ticari kullanıma açılabilmesi için plan değişikliğine gitme kararı almıştı. Konak ilçesi Mersinli Mahallesi’nde yer alan ve Çınarlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yanında bulunan toplam 8 dönümlük arazi, alt ölçekli planlarda “Resmi tesis alanı” olarak imara kayıtlı olduğundan, satış öncesi arazilerin değerini arttırmak için devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, söz konusu plan değişikliği için resmi kurumlardan görüş istedi.

PLAN BÜTÜNLÜĞÜNE AYKIRI
Özelleştirme ihalesi ve satış işlemi öncesinde 8 dönümlük arazinin resmi tesis alanı statüsünden çıkartarak ticari yapılaşmaya açmak isteyen Bakanlık'a belediyelerin cevabı ise olumsuz oldu. Alana gökdelen, rezidans ya da AVM kurulabilmesi için gerekli olan imar değişikliğine karşı çıkan Konak Belediyesi, kamusal alanların azaltıldığı, dengesiz büyümeye yol açtığı, oluşacak yoğunluğun kent içi trafiğe ve ulaşıma olumsuz etki yapacağı, plan bütünlüğünü bozduğu ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesi ile imar planlarının değiştirilmesin kamu yararına ters düştüğünü gerekçe göstererek olumsuz görüş bildirdi.

LİMANI DA GEREKÇE GÖSTERDİLER
Diğer yandan, Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yeni Kent Merkezi imar planlarında Alsancak Liman Arkası olarak gözüken bölgede ticari yoğunlaşmanın kentsel etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, resmi cevaplarında kent merkezini doğrudan etkileyebilecek olan bu kararın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Mevcut koşullar itibarı ile belediye binası yapabilmek için resmi tesis alanı istediklerini ancak yer bulmakta güçlük çektiklerini belirtti.

BELEDİYELERİN YARGIYA GİTMESİ BEKLENİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’nin söz konusu imar planı değişikliğine dair olumsuz görüşleri tıpkı geçtiğimiz satış süreçlerinde olduğu gibi bağlayıcı karar niteliği taşımıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan arsa için yasa gereği kurumlar görüşlerini belirtecek ancak planlar Bakanlık tarafından onaylanıp yürürlüğe sokulabilecek ve devamında özelleştirme yolu ile satış işlemi gerçekleştirilecek. Ağaçlıyol’da olduğu gibi belediyeler plan değişikliğine karşı hukuki olarak itiraz etme haklarını da kullanabilecek. Ayrıca, belediyelerin imar değişikliğini yargıya götürmesi de beklenirken, yeni planların askıya çıkmasından sonra meslek odalarının da itiraz hakları bulunuyor.





YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası