Ege Postası
Geri

Almanya'da anketler mevcut hükümeti oluşturan partileri önde gösteriyor

Almanya'da genel seçimlere on gün kala kamuoyu yoklamasında çıkan sonuçlar Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzünü güldürdü. SPD oylarını iki puan arttırmasına rağmen muhalefetteki partilerin oylarının tamamı mevcut koalisyon partilerinin...
Almanya'da anketler mevcut hükümeti oluşturan partileri önde gösteriyor
Haberler / Dünya
12 Eylül 2013 Perşembe 12:19
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da genel seçimlere on gün kala kamuoyu yoklamasında çıkan sonuçlar Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzünü güldürdü. SPD oylarını iki puan arttırmasına rağmen muhalefetteki partilerin oylarının tamamı mevcut koalisyon partilerinin gerisinde kaldı. Forsa’nın anketinde Birlik 90/ Yeşiller’in oyları ise yüzde dokuza düşerek, 2009’daki seviyeye gerilemiş oldu.

22 Eylül’deki genel seçimlere bir buçuk hafta kala hükümetteki partiler kamuoyu yoklamalarında hala önde. Forsa’nın yaptığı son ankette Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) bir puan kayıpla yüzde 39, Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir puan kazanarak yüzde 6’ya ulaştı.

Stern dergisi ve RTL televizyonu için yapılan araştırma en çok ana muhalefet SPD'nin yüzünü güldürdü. İki puanlık artış kaydeden bu partinin oyları yüzde 25’e yükseldi.

SPD’nin hükümet ortağı olarak görmek istediği Birlik 90/Yeşiller ise oy kaybetmeye devam ediyor. Bu araştırmada iki puanlık kayıpla yüzde dokuza gerileyen Yeşiller, diğer araştırma kurumlarının anketlerinde de yüzde on ila yüzde 12 arası oy alabiliyor. Haziran ayında çevreci partinin oyları yüzde 15, Japonya'daki Fukuşima nükleer afetinden sonra ise yüzde 20’lere kadar ulaşmıştı.

Yeşiller kan kaybederken, Sol Parti oylarını yüzde ona yükseltti. Korsanlar ile Almanya için Alternatif (AfD) partilerinin oyları yüzde üçte kaldı. Böylece muhalefetteki üç sol partinin toplam oyu yüzde 45’i oluştururken, Siyah-Sarı koalisyon yüzde 46 ile kıl payı hala önde.

Yeşiller’in oy kaybetmesini değerlendiren Forsa Başkanı Manfred Güllner’e göre, partinin seçim kampanyasının merkezine sosyal adalet konusunu yerleştirmesi bir stratejik hataydı. Sosyal adalet konusunun bu partiye uymadığını belirten uzman, ayrıca pedofil tartışmaları, vejetaryen günü ve yüksek gelirlilere yönelik vergi yükseltilmesi gibi konuların partiye zarar verdiği görüşünde.

Yeşiller’in Hessen Başkanı Tarık El Vezir, Frankfurter Rundschau’ya bu kötü gidişatı değerlendirdi. Seçim programlarındaki yüksek kazançlılara kesilen verginin yükseltilmesi konusunu seçmenlere iyi aktaramadıklarını aktaran El Vezir, “Birçok kişi bundan etkileneceğini düşünüyor, halbuki etkilenmeyecek. Burada bir iletişim sorunu söz konusu. Eğer insanların üçte biri kendilerini yüksek kazançlı yüzde yedilik kısma dahil olduklarını düşünüyorsa, burada bir terslik var demektir.” dedi.

Vergideki söz konusu artışın insanlara eziyet anlamına geldiğini ifade eden El Vezir, borçları geri ödemek, altyapıya yatırım yapmak, daha iyi eğitim politikası gibi konularda icraatta bulunmak için ‘Parayı nereden alacaksınız'’ sorusuna dürüstçe cevap verdiklerini belirtti.

BW’DE KOALİSYON ORTAKLIĞI SEÇİME DE YANSIYOR

Baden-Württemberg (BW) eyaletini SPD ile kurulan koalisyonla yöneten Yeşiller’in koalisyon ortaklığının federal seçimlere de yansıması bekleniyor. Stuttgart/Güney SPD Teşkilat Başkanı Dejan Perc ve Yeşiller Teşkilat Başkanı Philipp Franke, seçmenlere ve üyelere Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir’i desteklemeleri çağrısında bulundu. Teşkilatlar, Özdemir’in bu bölgede seçilme şansının SPD’nin direkt adayı olan Ute Vogt’a göre daha fazla olduğunu düşünüyor. Stuttgart/Kuzey seçim bölgesinde ise SPD adayı Nicolas Schäfstoß’ın desteklenmesi çağrısı yapıldı.

Öte yandan SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück federal seçim öncesi Baden-Württemberg’de son seçim turunu tamamladı. Siyasi, SPD’nin eyalette güçlü olarak kabul edildiği Ulm ile S.Gmünd şehirlerinde seçmenlerle bir araya geldi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası