Ege Postası
Geri

Almanya'da federal seçimlerin provası yarın Bavyera'da yapılacak

Almanya'nın Bavyera eyaletinde yarın yapılacak Eyalet Meclisi seçimleri bir sonraki haftasonu düzenlenecek genel seçimler öncesi test olarak görülüyor. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi, her seçimde kesin favori olduğu seçimde bu kez biraz...
Almanya'da federal seçimlerin provası yarın Bavyera'da yapılacak
Haberler / Dünya
14 Eylül 2013 Cumartesi 13:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'nın Bavyera eyaletinde yarın yapılacak Eyalet Meclisi seçimleri bir sonraki haftasonu düzenlenecek genel seçimler öncesi test olarak görülüyor. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi, her seçimde kesin favori olduğu seçimde bu kez biraz zorlanacağına benziyor. Toplam 14 partinin yarışacağı Bavyera eyalet seçimlerinde Arif Taşdelen, Mahmut Türker ve Elif Cındık Herbrüggen gibi Türk adaylar da meclise girebilmek için mücadele edecek.

Eylül'deki genel seçimler öncesi mini bir test olarak görülen Bavyera Eyalet seçimleri için yarın Bavyeralılar sandık başına gidiyor. Bavyera’nın yerel partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), kuruluşundan bu yana eyalet seçimlerinde son seçimler de dahil olmak üzere birinci parti olmayı başardı. CSU, 1970-2003 döneminde yapılan tüm seçimlerde oylarını yüzde 50’nin üzerinde tutma başarısını da göstermişti. 1957 yılından bu yana Bavyera eyalet başbakanları istisnasız olarak CSU’dan seçildi.

CSU, her seçimde kesin favori olduğu Eyalet Meclisi Seçimi’nde bu kez biraz zorlanacağına benziyor. Münih’in sevilen ve Türk dostu olarak bilinen Belediye Başkanı Christian Ude Sosyal Demokrat Parti'nin Bavyera'daki başbakan adayı olarak çok aktif bir kampanya yürüttü. Hedefi Yeşiller ile birlikte Bavyera’da bir ilki başarmak ve CSU kalesini ele geçirmek.

Seçimin favorisi CSU lideri Horst Seehofer, kazanacağından emin olduğunu, ‘CSU, Bavyera demektir’ ifadeleri ile dile getirmişti.

Emnid araştırma şirketi tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre CSU yüzde 47, SPD yüzde 18, Birlik 90/ Yeşiller yüzde 12, Hür Seçmenler yüzde 8 oy alacak. Hür Demokrat Parti ve Sol Parti ise yüzde 4 oyla seçim barajının bir puan altında kalıyor. Bu sonuçlar, Bavyera'nın Hür Demokratlara ihtiyaç duymadan yeniden tek başına iktidar olabileceğini gösteriyor.

25 Ekim 2008 tarihinde gerçekleştirilen CSU Olağanüstü Parti Kongresi’nde, Tüketiciyi Koruma ve Tarımdan Sorumlu Federal Bakan Horst Seehofer CSU Parti Başkanlığı’na seçilmişti. Seehofer yaklaşık beş yıldır Bavyera Başbakanlığı görevini yürütüyor ve bu seçimlere de yine partisinin başbakan adayı olarak giriyor.

TÜRK ADAYLAR DA VAR

Toplam 14 partinin seçime katılacağı Bavyera eyalet seçimlerinde Türk adaylar da yarışacak. Bu yıl özellikle sivil toplum kuruluşları ve basının gündemde tuttuğu oy kullanılması yönündeki telkinler, Türk adaylar tarafından memnuniyetle karşılanırken Bavyera Meclisi’ne bir Türk milletvekilinin girmesi gerektiği ifade edildi.

Nürnberg Belediye Meclisi Üyesi Arif Taşdelen, yapılacak Bavyera Eyalet Meclisi seçimleri için Sosyal Demokrat Parti (SPD) Bavyera teşkilatı tarafından aday olarak gösterildiğini, meclis üyesi olması halinde SPD'nin Bavyera eyaletinde ilk Türk kökenli meclis üyesi olarak tarihe geçeceğini ifade etti.

Eyalet seçimlerinde Münih SPD'den 12. sırada aday olan Dr. Elif Cındık Herbrüggen ise, yaptığı çalışmalar hakkında genel bir bilgi vererek, seçmenlerin muhakkak oy kullanmaları gerektiğini söyledi. Adaydan ziyade parti programına da önem verilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Elif Cındık Herbrüggen, belirleyici olanın, partilerin hizmet anlayışı olduğunu ve seçmenlerin de buna göre oy vermelerinin daha mantıklı olduğunu vurguladı.

20 yıldır FDP partisinde aktif olan Mahmut Türker yapılacak Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerinde Hür Demokrat Parti’den (FDP) Münih'in Ramersdorf semtinden aday olduğunu, Türk toplumunun hassasiyetlerini çok iyi bildiğini belirtirken kendi toplumunu kötüleyerek yer edinmek isteyen adayların aksine Türk toplumunun değerlerine sahip çıkarak da siyaset yapılabileceğinin altını çizdi. Türker, Oberbayern bölgesinden Bavyera Eyalet Meclisi seçimlerine 514 numaradan milletvekili adayı olduğunu, yedi bölgesi bulunan Bavyera’da kendisine sadece Oberbayern bölgesinde yaşayan (Münih, İngolstadt, Rosenheim, Mühldorf, Waldkreiburg, Landsberg) vatandaşların oy verebileceğini hatırlattı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası