Ege Postası
Geri

Almanya'da mültecilere yönelik aşırı sağcı eyleme tepki büyük

Almanya'nın başkenti Berlin'deki bir kampa götürülen mültecilerin, aşırı sağcılar tarafından sözlü saldırıya uğramasının yankıları sürüyor.Berlin’in Hellersdorf semtindeki mültecilere yönelik eylem gerçekleştiren aşırı sağcılar...
Almanya'da mültecilere yönelik aşırı sağcı eyleme tepki büyük
Haberler / Dünya
23 Ağustos 2013 Cuma 10:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'nın başkenti Berlin'deki bir kampa götürülen mültecilerin, aşırı sağcılar tarafından sözlü saldırıya uğramasının yankıları sürüyor.

Berlin’in Hellersdorf semtindeki mültecilere yönelik eylem gerçekleştiren aşırı sağcılar mültecilerin geri gönderilmesini talep ederken, çok sayıda vatandaş da aşırı sağcıları protesto etmişti. Seçim arifesinde böyle bir olay yaşanmasının, Berlin’in çok kültürlü ve dünyaya açık bir kent olduğu imajının zedelenmesinden korkuluyor.

Aşırı sağcıların kamp önünde yaptığı eylemi eleştiren Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit, tüm demokratların buna karşı geleceğini ve halk arasına korku salmaya çalışanlara fırsat vermeyeceklerini söyledi.

Berlin İçişleri Senatörü Frank Henkel ise, yurtta kalan mültecilerin korkmasına gerek olmadığını, ülkelerinden kaçmış insanların şimdi de kendilerine gösterilen kin ve aşırı eylemlerden dolayı yurttan kaçmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti. Buna rağmen, eylemlerden korkan bazı mültecilerin kampı terk ettiği belirtiliyor.

Konu hakkında açıklama yapan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, mahalle sakinlerinin kaygılarının dikkate alınmasını, federal, eyalet hükümetleri yetkilileri ve yerel dernek başkanları ile özel bir toplantı yapıp artan mülteci başvurusu konusunu aşırı sağcılara bırakmamaları gerektiğini ifade etti.

Bosbach’a ilk tepki ise Berlin Uyum Senatörü Dilek Kolat’dan geldi. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Kolat, mülteci konusunu özellikle birlik partilerinin halk arasında kullandığını ve yaydığını ileri sürdü. Kolat, Bosbach’ın kriz toplantısı çağrısını kabul edilemez olarak niteledi.

Yeşiller Partisi’nin Meclis Grubu Genel Müdürü Volker Beck de Bosbach’ın ifadelerini eleştirdi. Bosbach’ın siyasi çıkar peşine düştüğünü savunan Beck, sorunun mülteciler değil, onlara karşı oluşturulan ırkçı hava ve aşırı sağa karşı Berlin eyalet hükümetinin verdiği mücadeledeki eksikliklerden kaynaklandığını ifade etti.

Bosbach’a en ağır eleştiri Frankfurter Rundschau gazetesinin internet sitesinden geldi. Siteden yayınlanan yorumda, 20 yıl önce Solingen’de yabancı düşmanlarınca ateşe verilen evde beş Türk’ün hayatını kaybetmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, mülteci kampı önünde eylem yapan aşırı sağcılar hakkında Bosbach’ın hala yerel halkın kaygılarından bahsetmesi eleştirildi. Bosbach’ın ‘yerel halktan’ kastının ‘seçmenler’ olduğu iddia edildi. Mülteci sayısının 20 yıl öncesine kıyasla çok düşük olduğunu hatırlatan gazete, artık bugün çok sayıda demokratın aşırı sağcılardan korkmadan onlara karşı durduğuna işarete edip onların da yerel halk olduğunu yazdı.

MÜLTECİLERE ALMANCA KURSU VE İŞ İMKÂNI SUNULMALI

Berlin Mitte semtinde omuz omuza aşırı sağcılara karşı duran siyasiler ise kentin imajına zarar gelmesini istemiyor.

SPD’li Eva Högl, bir taraftan partilerini temsilen orada bulunduklarını, diğer taraftan da demokrat oldukları için eylemde yer aldıklarını ve mülteci konusunun sadece seçim dönemlerinde değil her gün önemli olması gerektiğini kaydetti.

Berlin Senatosu’nun eski Yabancılar Sorumlusu Barbara John ise mültecilerin yurtlara yerleştirilirken sözlü sataşmalara maruz kalmaması gerektiğini ve onlara ülkeye geldikten sonra Almanca kursu ve iş imkanı sunularak onurlu bir hayat olanağı sunulmasını talep etti.

Bu tartışmalar ve eylemler eşliğinde Berlin’in Pankow semtinde önümüzdeki günlerde yeni bir mülteci kampı açılması amaçlanıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası