Ege Postası
Geri

Almanya'da yüksek eğitimini tamamlayanların oranı azalıyor

Almanya'da yüksek eğitimini tamamlayanların oranı giderek azalıyor. Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından yayınlanan ‘Eğitime Bir Bakış' başlıklı rapora göre 25-34 yaş grubu mensupları arasında OECD ortalamasında...
Almanya'da yüksek eğitimini tamamlayanların oranı azalıyor
Haberler / Genel
27 Haziran 2013 Perşembe 15:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanya'da yüksek eğitimini tamamlayanların oranı giderek azalıyor. Ekonomik İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından yayınlanan ‘Eğitime Bir Bakış' başlıklı rapora göre 25-34 yaş grubu mensupları arasında OECD ortalamasında üniversite mezunu olanların oranı yüzde 39 iken, Almanya'nınki yüzde 28'de kaldı. Ancak Almanya'nın mesleki eğitiminin yüksek eğitim kadar kıymetli olduğuna dikkat çekilen raporda, bundan dolayı diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde işsizlik oranı yükselirken Almanya'da böyle bir gidişatın kaydedilmediği belirtildi.

Raporda dikkat çekilen diğer bir nokta ise yüksek lisans ve ustalık eğitimini tamamlayanların işsiz kalma oranının çok düşük olması. Örneğin 2011'de Almanya'da bunların sadece yüzde 2,4'ü işsiz kalırken, OECD ortalamasında bu oran yüzde 4,8'i oluşturdu. Mesleki eğitimini tamamlayanlarda ise bu oran yüzde 5,8'e karşı yüzde 7,3.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück'ün seçim ekibinde yer alan eğitim politikalarından sorumlu Prof. Dr.Yasemin Karakaşoğlu, raporun sonuçlarını değerlendirdi. Bertelsmann Vakfı'nın araştırmasından sonra OECD raporunun Almanya'da eğitimde fırsat eşitliği sağlanmadığını belgelediğini vurgulayan Karakaşoğlu, “Gençlerin yükselişi kabiliyet ve çabalarına değil, sosyo-ekonomik durumu ve köküne bağlı ve geçişkenlik eksik.” dedi.

Hıristiyan Demokratların seçim programında tam gün eğitim veren okul konusunda net bir vaatte bulunulmadığının altını çizen Karakaşoğlu, “SPD bu konuda ne yapmak istediğini programında belirledi. Fırsat eşitliliğini iyileştirmek için eğitime yılda 20 milyar Euro yatırım yapmak istiyoruz. Bunun için anayasada değişiklik yaparak eyaletlerle birlikte eğitim için bütçe oluşturulacak. İyi bir eğitim için federal ve eyaletler taşın altına ellerini koymalı.” şeklinde konuştu.

OECD'nin Almanya'nın mesleki eğitim sistemini övdüğünü hatırlatan Karakaşoğlu, “Ancak bu alanda son dört yılda çok az bir gelişme yaşandı. Mesleki eğitim sunanların sayısı olabildiğince azaldı. Hala 100 bin genç mesleki eğitim yeri bulamıyor. Siyah-Sarı hükümet buna çare üretmiyor.” diyerek hükümete gelmeleri halinde bu alanlarda adım atmak istediklerini aktardı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası