Ege Postası
Geri

Alsancak planlarına itiraz yağdı: Kent merkezinde yeni çıkmaz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz ay içerisinde hazırladığı ve geçmişte iki kez iptal edilen Alsancak-Kahramanlar planları yeniden krize yol açtı. Alsancak'ta 9 ayrı mahalleyi içeren ve Alsancak Limanı arkası, Kordonboyu, Kültürpark Fuar Alanı, Basmane Çukuru gibi önemli noktaların yer aldığı toplam 220 hektarlık alanı kapsayan yeni imar planlarına meslek odaları, ilçe belediyesi ve hak sahiplerinden itiraz yağdı. Alsancak planlarına itiraz yağdı
Alsancak planlarına itiraz yağdı: Kent merkezinde yeni çıkmaz!
Haberler / İzmir
21 Ocak 2016 Perşembe 10:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde geçtiğimiz onaylanarak askıya çıkan Alsancak-Kahramanlar Bölgesi nazım imar planlarına 6 ayrı itiraz geldi. Kent merkezinin en yoğun noktaları arasında yer alan 220 hektarlık bölgeyi kapsayan yeni düzenleme sancılı bir süreci de beraberinde getirirken, 2011 ve 2013 yılında mahkemenin iptal ettiği imar planları üçüncü defa çıkmaza girdi.
 
ALSANCAK PLANLARI İTİRAZ ENGELİNE TAKILDI
Alsancak-Kahramanlar bölgesinde yaklaşık 32 bin nüfusun yaşadığı Akdeniz, İsmet Kaptan, Oğuzlar, Alsancak, Hilal, Kahramanlar, Kültür, Mimar Sinan ve Etiler Mahallesi'ne yönelik üçüncü kez hazırlanan yeni imar düzenlemesi de itirazlara konu oldu. Büyük kısmı işyeri kullanımında kalan ve ticari alanların ağırlıkta olduğu kent merkezini kapsayan beş binlik imar düzenlemesine Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Konak Belediyesi, Milli Savunma Bakanlığı, Yaşar Holding ve hak sahiplerinden çeşitli gerekçelerle veto geldi.
 


MİMARLARDAN YAYA YOLU VE GÖKDELEN VETOSU
Geçtiğimiz Haziran ayında Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen beş binlik nazım imar planlarıyla ilgili yeniden çalışma yapan Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı düzenlemeye ilk itiraz TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden geldi. Meslek odası Kıbrıs Şehitleri Caddesi de dahil olmak üzere, Alsancak Limanı ile Kemeraltı aksı arasında kesintisiz yaya ulaşımı sağlanamadığı ve vatandaşların kent merkezine erişimde çeşitli sıkıntılar yaşayabileceği, yapılan düzenleme ile Sevgi Yolu'nun yaya kullanımından taşıt kullanımına bırakıldığı, Pasaport-Gümrük bölgesinde yeni çok katlı yapılara ve gökdelenlere yapılaşma izni verildiği gibi gerekçelerle planlara karşı çıktı.
 
ŞEHİR PLANCILARI TRAMVAY, OTOPARK, ALTYAPI GİBİ KONULARDA DÜZELTME İSTEDİ
Geçtiğimiz ay yaptıkları değerlendirmenin ardından belediyeye itirazlarını sunan TMMOB Şehir Plancıları Odası ise, ulaşım, mevzuatlara aykırılık, otoparkların yetersizliği, ticaret alanları ve kamusal alanlar arasındaki dengesizlik gibi gerekçelerle planlara karşı çıktı. Yeni planların iptal edilen düzenleme ile büyük oranda aynı olduğunu ve itiraz gerekçelerinin iyi incelenmediğini ileri süren meslek odası, ticaret alanlarına ağırlık verilen değişikliğin artacak yoğunluğa çözüm olacak altyapı önerileri getirmediği, teknik ve sosyal altyapı anlamında iyileştirmeler içermediğini belirtti. Şehir Plancıları Odası, yürürlükteki mevzuata ve planlama ilkelerine aykırı gördükleri düzenlemenin az sayıdaki yeşil alanı tehlikeye attığına dikkat çekerek, tarihi, arkeolojik ve doğal sit alanlarının doğru biçimde ele alınmadığını dile getirdi. Ayrıca tramvay ile ilgili tespit ettikleri sakıncaları da paylaşan meslek odası, itiraz gerekçeleri arasında sevgi yolu olarak bilinen bazı sokakların taşıt kullanımına ayrılması, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin taşıt yolları ile bölünmesi, planların katılımcılık ilkelerine aykırı biçimde hazırlanması, ulaşım çözümlerinin yetersiz kaldığı, sosyal donatı alanlarında kayıplara yol açacağı gibi gerekçeleri de itirazlarına dahil etti. Değişikliğin yeniden ele alınarak gerekli düzeltmelerin yapılmasını talep eden Şehir Plancıları Odası, konuyu bir kez daha yargıya taşıyabileceğinin de sinyalini verdi.
 


KONAK BELEDİYESİ DE KARŞI ÇIKTI
Öte yandan, planlara ilçe belediyesinden de itiraz geldi. Önceki planlarda mevcut Sevgi Yolu'nun taşıt yolu olarak değiştirilmesini gerekçe gösteren Konak Belediyesi bu itirazlarını tekrarlarken, yoğunluk ve yeni imar düzenlemesinin alt ölçekli planlarla uyumsuz olduğunu belirterek düzenlemeye karşı çıktı.
 
MAHKEME İKİ KEZ İPTAL ETMİŞTİ
Aralık'ta askı süresi sona eren planlara dair itirazlar önümüzdeki ay belediye meclisi tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak. Meslek odaları, resmi kurumlar ve hak sahiplerinin söz konusu itirazlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde imar düzenlemesinin bir kez daha yargıya gitmesi gündeme gelecek. 2011 ve 2015'te mahkeme tarafından iptal edilen imar planları da üçüncü kez yargıya taşınmış olacak.  

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası