Arap iş adamlarına sıkıyönetim
Türk - Arap ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) tarafından Nisan'da Çeşme'de düzenlenecek “Yapı, İnşaat Zirvesi' organizasyonda katılımcıları 3 gün boyunca otele kapatılıp, anlaşmaların imzalanması sağlanacak. Zirve öncesi Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantısına İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İZKA Korrdinatörü Sedef Özer, Müteahitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, TURAB İzmir Şube Başkanı Sabuhi Attar, TUIRAB İzmir Şube Başkan Yardımcısı Çetin Güvercin, KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı, KOSGEB Kuzey Hizmet Müdürü Oğuz Kılınç katıldı.
İZMİR- Yapılacak organizasyona şimdiye kadar 208 firmanın kayıt yaptırdığını belirtten TURAB İzmir Şube Başkan Yardımcısı Çetin Güvercin. bunun ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını belirti. Güvercin, “Bu ayın sonunda da 30 konuğumuzu bekliyoruz. Toplamda bin 200 müracaat var, “Türkiye'ye gelelim yapı inşaat firmaları ile görüşelim' diye. Cezayir'den de 200 bin konut yaptırmak isteyen bir firma bu fuarda yer alacak” dedi. Otelin çıkışına asla izin verilmeyeceğini belirten Güvercin, “Kesilikle katılan firmalar bir misafirin daha gelmesine asla izin vermeyeceğiz. Bundaki amaç zaten kısa sureli olan 2-3 gün içerisinde ikili iş görüşmeleri masada sağlamaktır” ifadelerini kullandı.
DÜNYADA İKİNCİ SEKTÖR
Müteahitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır da inşaat sektörünün örgütsüz bir yapı olmasına ragmen ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağladığını ve dünyada en çok tercih edilen sektörler arasında ikinci olduğunu açıkladı. Nasır şöyle konuştu:
“200 alt sektör ve 500 kaleme hizmet veren lokomotif bir sektör. Bizim ortadoğuda maalesef İzmir mevcut imkaları ön önemlisi insan kaynağı ve yöneticileri ile Afrikada ve Ortadoğu'da arzu edilenleri yapamamış işleri kuramamıştır. Dünya krizle boğuşurken 26 milyar dolar katma değer sağlayan bu sektör ve dünyada ikinci olan bu sektör olurken İzmir'deki tanıtım eksikliğine ve örgütsüz yapı olmasına rağmen İzmir'in iş adamları Ortadoğu'da iş yapan üyelerimiz mevcuttur. Yapılan çalışmalarda bizlerin birliştirici, esas üst düzey sivil toplum kuruluşları bu konuda esksik kaldıklarını tanıtım konusunda hissediyorum.”
KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı da söz konusu organizasyonlarda KOSGEB desteğinin uluslararası pazarlardaki katkısını değerlendirdi. Özellikle Arap ülkelerine yapılan iş gezilerini desteklediklerini aktaran Çanakçı; “Buradan bir tane Arap ülkesi ile iş yaparsak biz son derece mutlu oluruz. İşletmelerin rekabet gücünü arttırmak bizim asli görevlerimiz arasında yer almaktadır. Arap ülkeleri ile İzmir arasında ticaret arasında son derece zayıf olduğunu görüyoruz. Arap ülkeleri ile yapılan iş birlikleri İzmir'de hareketlenme sağlanabilir. Buna öncelik edip desteklerimizi sağlıyoruz. Elimizden geldiği kadar gerek Arap ülkeleri gerek Avrupa ülekeleri hatta Dünya ülkeleri arasında ticaret yapmasını arzuluyoruz” diye konuştu.
300 BIN EURO'LUK SIPARIŞ TAMAM
Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği Başkanı Sabuhi Attar da dernek olarak var olan ilişkileri daha fazla güçlendirmek maksadı ile sürekli projeler ürettiklerini ve Türk - Arap ülkeleri işadamları arasındaki bağı güçlendirmek, ekonomik birliktelikler sağlamak için organizasyonlar gerçekleştirdiklerini bunun da İzmir'in tanıtımında önemli rol oynadığını dile getirerek, “Yapı ve inşaat konularında faaliyet gösteren bu konuda yatırım ve iş birliklerini hedefleyen firmaların bir arada olmasını temin edeceğiz. Yapı ve İnşaat zirvesine katılacak yerli firmalarımız stantlar açarak ürünlerini ve firmalarını sergileyecek, ikili iş görüşmelerinde doğrudan temas ve bilgilenme imkanı elde edeceklerdir.Daha zirve başlamdan 300 bin Euro'luk bir sipariş alındı. Daha fazlasıda olabilir. Diğer ikili görüşmelerde Ttrk firmalarına bağlı. Ama bu karşılıklı bir alışveriş” şeklinde konuştu
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz de benzer çalışmarın bölge tanıtımına ve ticaretine katkı sağlamada önemli unsur olduğunu hatırlatarak turizmin ticaret olduğunu ve turizmin içerisinde 50'nin üzerinde alternatif ticaretin mevcut olduğunu aktardı. (DHA)