Ege Postası
Geri

Arsa mağdurları bu sefer noel baba oldu: Kocaoğlu'na istifa çağrısı!

Yaptıkları ilginç eylemlerle mağduriyetlerini dile getiren Balçovalı Arsa Mağdurları, yılbaşı öncesinde yine İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. 24 Şubat 2016’da AİHM’den çıkacak ana kararı bekleyen 25 bine yakın hak sahibinin kurduğu BAMİD (Balçovalı Arsa Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) temsilcileri Noel Baba kıyafetleri ve yeni yıl şarkısı ile Başkan Aziz Kocaoğlu’na seslendi. Arsa mağdurları bu sefer noel baba oldu
Arsa mağdurları bu sefer noel baba oldu: Kocaoğlu'na istifa çağrısı!
Haberler / İzmir
31 Aralık 2015 Perşembe 12:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda kefen giyerek eylem yapan “imar mağdurlarının” adresi yine İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. 40 yıllık imar çilesine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde çözüm arayan Balçovalı Arsa Mağdurları, avukatları Mustafa Kemal Turan önderliğinde bu kez “1’inci Uluslararası Noel Baba Konseyi Toplantısı” düzenledi. Hazırladıkları “S.O.S.”, “İmdat”, “Adalet istiyoruz”, “Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmak istiyoruz”, “Allah bizi Balçova Belediyesi’nden korusun”, “İmar adaleti istiyoruz”, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bize adil davranmıyor”, “Aziz Kocaoğlu ile canlı yayına çıkmak istiyoruz” pankartları ve Noel şarkısı eşliğinde basın açıklaması yaptı.
 
 

“YA HERKES AZİZ OLSUN, YA DA HERKES REZİL OLSUN”
Balçovalı Arsa Mağdurları adına imar hukuku çerçevesinde eşitlik isteyen Avukat Mustafa Kemal Turan, ranta karşı çıktıklarını belirtti ve Kocaoğlu’nu istifaya davet etti. Holdinglere ve yatırımcılara imar ayrıcalığı tanındığını savunan ve sade vatandaşlar olarak aynı hakları istediklerini kaydeden Avukat Mustafa Kemal Turan “Aziz dostum” diyerek Aziz Kocaoğlu’na seslendi ve şunları dile getirdi: “Dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir belediye halkını 45 sene süreyle imar mağduru etmemiştir. Hiçbir belediye imar hakkı sözünü hiçe sayarak size bir şey veremiyorum, adım Hıdır elimden gelen budur basitliği içinde saygısızlıkta bulunmamıştır. Dünyanın hiçbir yerinde bir belediye 4 bin aileyi imar hakkı bakımından rezil ederken, tam tersi yaklaşımla aynı kentte üç beş holdingin arsasına haksız rant vererek bunları “Aziz’ler Aziz’i” yapmamıştır.”
 
KOCAOĞLU’NU İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR
“Baş Noel Baba Aziz Paftos Adasus Parseloğlu”nun Aziz Kocaoğlu’na gönderdiği mektubunu okuduğunu dile getiren Avukat Turan, “İmar hukuku bakımından ya herkes bu azizler gibi olsun, ya da bu azizler herkes gibi rezil olsun” dedi ve Aziz Kocaoğlu’na “Kenti çiftlik gibi yönetmek yerine gel bu görevi bırak” şeklinde çağrıda bulundu. Turan ayrıca, Koç Holding’e ait Buca’da yer alan arazi ve Üçkuyular’daki Doğuş Holding’e ait İstinye Park arazisinde imar yolsuzluğu yapıldığını savunarak Büyükşehir Belediye Başkanı Kocoağlu’na hitaben “31 Aralık 2016’ya kadar Balçovalı arsa mağdurlarının sorununu tümüyle çözmeni yok eğer tümüyle çözemez isen çözebilecek bir insanın önünü açmak adına istifa etmeni temenni ederim” diye konuştu.


 
NOEL BABA KIYAFETİ GİYDİLER, HEDİYEYLE GELDİLER
Yaptıkları basın açıklamasının ardından belediye sarayı girişine yönlenen arsa mağdurları, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri ve Başkan Aziz Kocaoğlu için hazırladıkları hediyeler ile Leonardo da Vinci’nin “Son akşam yemeği” tablosunu buraya bırakmak istedi. Ancak eylemlerine olaysız şekilde son veren mağdurların bu girişimi güvenlik görevlileri tarafından kabul görmedi. 



ARSA MAĞDURLARININ BİTMEK BİLMEYEN ÇİLESİ
Balçova Belediyesi’nin satışa çıkardığı arsaları satın alan binlerce semt sakininin 8- 10 yıl sonra ülkede yaşanacaklardan haberleri yoktu. Belediyenin 1969 sonu ile 1970’li yılların başında sattığı arsaların tapu dağıtım işlemlerini yaptığı süreçte 12 Eylül askeri darbesi oldu. O süreçte gerçekleşen arsa dağıtım işlemleri yarıda kaldığı gibi, darbe sonrasında Balçova Belediyesi kapatıldı. Balçova Belediyesi darbenin üstünden 12 yıl geçtikten sonra yeniden açıldı fakat bu kez de arsalar ortadan kayboldu. Arsa mağdurları 2000 yılında kısa adı BAMİD olan Balçova Arsa Mağdurları ve İnsanı Dayanışma Derneği kurdu. Arsa mağdurları son olarak 2006’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) müracaat etti. Arsa mağdurları mahkemenin vereceği kesin kararı beklerken, konu hakkında yıl sonunda sürece nokta koyacak kararın açıklanması bekleniyor. Buna göre, mağdurların hak sahipleri başına 300 bin TL'den başlayan tazminatlar alması bekleniyor. Arsa sahiplerinin mağduriyeti konusunda devletin de adım attığı ve geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili soruşturma açmaya hazırlandığı öğrenilirken, mağdurlar ellerindeki yerler ile ilgili olarak devlete vergi ödemeyi de sürdürüyor. Her ayın ilk cumartesi günü Balçova’da toplanan mağdurları, son dönemde yaptıkları "İmar duası", "İmar kurbanları", "Ellere var da bize yok mu'" gibi eylemlerle seslerini duyurmak adına çeşitli protesto gösterileri düzenlemişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası