Ege Postası
Geri

Aslan, esnaf ve sanatkarlar yok oluyor

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, esnaf ve sanatkarın korunmasının Anayasal bir görev olduğunu belirterek, " Mevcut ekonomik düzen, esnaf ve sanatkarımızın aleyhinedir ve haksız rekabete yol açmaktadır. Sadece 2005 ile 2013 yılının ilk altı ayını kapsayan dönem içerisinde bu işi bırakıp, kaydını sildiren esnaf sayısı 1 milyon 145 bini bulmuş durumda. Bu ileride ciddi bir toplumsal sorun demektir" dedi.
Aslan, esnaf ve sanatkarlar yok oluyor
Haberler / Yerel Politika
9 Ocak 2014 Perşembe 11:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - Aslan, özellikle alışveriş merkezlerinin sayılarının çoğalması ile kentin merkezinde açılmalarına kayıtsız kalınmasının toplumun orta direği, sosyal bünyenin vazgeçilmezi ve demokrasinin sigortası olan esnaf ve sanatkarın belini büktüğünü vurguladı.

“SAYISIZ SORUNLA BOĞUŞUYORLAR…”
Esnaf ve sanatkarın sadece kendilerine iş imkanı yaratmadığını aynı zamanda aileleri ve çalışanları ile birlikte toplumsal kalkınmaya da katkı yaptığını dile getiren Aslan, “ Orta sınıf denen olguyu oluşturuyorlar. İzmir'de 180 bin esnaf ve sanatkarımız var. Her ekonomik krizden, olumsuzluktan da ilk onlar etkileniyor, birçoğu çareyi kepenkleri kapatmakta buluyor. Haksız rekabet ortamı, finansman yetersizliği, vergi yükü, mesleki eğitim yetersizliği, iş hacminde daralma, vergi ve sosyal güvenlik uygulamalarındaki sorunlar, mevzuat düzenlemelerinden kaynaklanan problemler, pazarlama ve teknoloji konularındaki bilgi eksikliği, işyeri teminindeki zorluklar, bürokratik engeller gibi birçok sorunla boğuşuyorlar” dedi.

“1 MİLYON 145 BİN ESNAF KAYDINI SİLDİRDİ…”
Özellikle AVM’lerin büyük bir yıkıma yol açtığına vurgu yapan Aslan, “ TESK istatistiklerine göre 2005’ten bu yana tutulan kayıtlara göre, 2013 yılının ilk altı ayına kadar olan dönemde 1 milyon 145 bin esnaf ve sanatkar mesleği bırakmış, kaydını sildirmiş. Sicil terkini yapan esnaf gruplarının başında bakkallık, bayilik, büfecilik, kahvecilik, kıraathanecilik, minibüsçülük, taksicilik, kadın ve erkek kuaförlüğü, lokantacılık, pazarcılık, servis aracı işletmeciliği geliyor. Bu rakamlar ileride ciddi toplumsal sorunlara gebe kalınacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.


“ANAYASAL BİR GÖREVDİR…”
Mevcut ekonomik sistemin, sayıları ülke genelinde 2 milyonu bulan esnaf ve sanatkarın aleyhine olduğunu, haksız rekabeti körüklediğini kaydeden Aslan, " Hükümetler, esnafın sorunlarını önceliği saymalıdır. Toplumun orta direğini sağlayacağı destek ve vereceği teşviklerle soluklandırmalıdır. Esnafa el uzatmak ülkenin huzuru demektir. Hem toplumsal dayanışmanın güçlenmesidir hem de çarpan etkisi ile ekonominin düzlüğe çıkması adına ciddi bir adımdır. Gerçek olan şu ki; alışveriş merkezleri, gros hipermarketler, esnaf ve sanatkara yaşam hakkı tanımamaktadır. Devlet, zayıfı, güçlüye ezdirmemelidir. Anayasamız hükümete küçük esnaf ve sanatkarların korunması görevini vermiştir. Sadece bu yasa uygulansın mevcut sorunların giderilmesinde önemli bir aşama sağlanacaktır" diye konuştu.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası