Atila'dan kan bağışına destek
Kızılay Haftası kapsamında, kan bağışına destek olmak ve vatandaşların bu konudaki duyarlılığını artırmak amacıyla kan bağışında bulunan CHP Bornova Belediye Başkan Aday Adayı Olgun Atila, bunun sadece bireysel bir fedakarlık değil aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyledi. Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök'ü makamında ziyaret eden Atila, “Bizler, verdiğimiz her ünite kan ile üç cana umut olabiliriz. Bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyorum” diye konuştu.
İZMİR- Her yıl, 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Kızılay Haftası kapsamında, Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi'ni ziyaret eden CHP Bornova Belediye Başkan Aday Adayı Olgun Atila, kan bağışının sadece bireysel fedakarlık değil aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyledi.
Kızılay Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök'ü makamında ziyaret eden Atila, “Günümüzde kana olan talep her geçen gün artıyor. Konunun bu kadar önemli olmasının sebebi ise doğrudan insan hayatını ilgilendiriyor olması. Bizler, yaşadığımız topluma karşı bazı sorumluluklar taşıyoruz. Bunlar arasında kan bağışında bulunmak, ilk sıralarda yer alıyor. Çünkü hepimiz kana ihtiyac duyan canlılarız. Aslında bağışladığımız her ünite kan üç kişinin hayatına ışık oluyor. Yani bizden alınan her ünite kan, çeşitli kompenentlere ayrılarak ihtiyaç sahiplerine veriliyor. Bu gerçekle hareket etmek, hepimizin insanlığa karşı görevi” diye konuştu.
Bornovalılara kan bağışına destek olmaları konusunda çağrıda bulunun Atila, “İhtiyaç duyulduğunda insanların hayatına destek olmak, sadece sıkıntılı günlerimizde hatırlamamız gereken bir konu değil. Bunu her zaman aklımızın bir köşesinde tutmak zorundayız. Hiçbir insan yoktur ki, 'benim kana ihtiyacım' olmaz diyebilsin. Önemli olan, kan bağışında bulunurken bir gün bizim de buna ihtiyacımız olabileceğidir. Böyle olduğu taktirde, hem yaşadığımız hayatı anlamlı kılarız hem de geleceğe güvenle bakarız” ifadesinde bulundu.
Aynı zamanda Kızılay Bornova Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Atila, kanın, tedavide çok önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, “Doktorlarımızın söylediği gibi, kanın yerini hiçbir şey tutamaz. Hemen her ameliyatta buna ihtiyaç duyulur. Öyle ki, bazı ameliyatlarda 8 ya da 10 ünite kan gerekebilir. Bu durumda, hasta bir vatandaşımız için birçok sağlıklı insanın kan vermesi anlamına gelir” dedi.
Atila, çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıplarında ve organ nakillerinde de kana ihtiyaç duyulduğunu aktararak, sözlerinin şöyle sürdürdü: “Bir de hayatı boyunca kan nakline ihtiyaç duyan insanlarımız var. Özellikle talesimi, hemofili ya da diyaliz hastaları gibi. Bu hastalarımız için konunun önemi tabi ki çok daha fazla. Dolayısıyla bizlerin kan bağışında hassas olmamız ve bu gerçeği bilerek hareket etmemiz gerekiyor.”
KAN BAĞIŞINI ARTIRMAYILIZ
Ziyarette kan bağışının artırılması gerektiğine dikkat çeken Kızılay Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök ise, “Bize gelen her vatandaşımızı, Sağlık Bakanlığı denetiminde sürdürülen 'Güvenli Kan Temini' programı hakkında bilgilendiriyoruz. Buradaki temel amacımız, kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu anlatmak. Şu anda Ege Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülteleri hariç, 54 hastanemizin kan ihtiyacını karşılıyoruz. Ancak, buna rağmen bağışlarımızı artırmamız gerekiyor. İzmir'de yıllık 60 bin ünite kana ihtiyacımız var. Stoklarımız sınırda hizmet veriyoruz. Sonuçta, kana duyulan ihtiyaç hiç azalmıyor” dedi.
AFEREZ'İN ÖNEMİ
Görüşmede Aferez işleminin tam kandaki trombositlerin ayrıştırılarak hastalara verilmesi olduğu bilgisini de veren Gök, “Merkezimizde dört adet aferez cihazı bulunuyor. Vatandaşlarımız randevu alarak, kan bağışında bulunabilir. Buradaki işlem kandaki trombositlerin ayrıştırılması ve ihtiyaç sahibine verilmesidir. Bu şekilde de bağışta bulunulabilir. Özellikel lösemili hastalar için bu bağışın önemi çok daha fazla. Bu hastalarımızın yaşayabileceği olası mağduriyetler, bağışlarla giderilebilir” dedi.