Bakan Fatma Şahin: Yılda 650 bin evlilik, 110 bin boşanma oluyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'de son 10 yılın ortalamasına bakıldığında yılda 550-650 bin evlilik ve 100-110 bin boşanma görüldüğünü belirtti.Bakan Fatma Şahin, Malatya’da Bilsam tarafından düzenlenen ‘Değişen...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'de son 10 yılın ortalamasına bakıldığında yılda 550-650 bin evlilik ve 100-110 bin boşanma görüldüğünü belirtti.
Bakan Fatma Şahin, Malatya’da Bilsam tarafından düzenlenen ‘Değişen Dünya ve Aile’ konulu sempozyumun açılışına katıldı. Malatya’nın bir gelini olarak şehirde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Şahin, aile kurumunun mukaddes bir yolculuk olduğunu söyledi. ‘İyi günde kötü günde’ diye başlayan çok önemli bir yolculuk olduğunu anlatan Şahin, böyle yola çıkılan bir kurumu muhafaza etmenin değişen ve gelişen dünyada birçok sorunun çözüm odağı olarak insanlığın karşısına çıktığını vurguladı.
Aile kurumunun dededen toruna bir sevgi ve sorumluluk kaynağı olduğuna işaret eden Şahin, şöyle konuştu: “Mutluluğun yaradılışa uygun bir şekilde maddi ve manevi ihtiyaçlara bir bütün olarak bakılması gerektiğini, ikisini birlikte tatmın etmek gerektiğini gösteriyor. Günümüzde kentleşme, sanayileşme, kalkınmanın bütün nimetleriyle birlikte külfetlerini de birlikte yaşıyoruz. Tercih ettiğimiz bir yol var. Açık toplum olacağız. Bireyin hakkını hukukunu güçlendireceğiz. Dünyadaki bütün değişimi hep beraber yaşayacağız diyoruz. Bunu yaşarken bütün külfetlerini de görüyoruz. Açık toplum anlayışla teknoloji çağının getirdiği sorunlara karşı ailenin korunması gerekliliği ortaya çıktı. Yasaklarla koruma dönüme geçti. Bilinç, farkındalık artırmalıyız. Rotamızı buna göre belirlediğimizde hiçbir rüzgarda sarsılmayız. Kadın ve erkeğin birbirinin velisi olduğu, ikisinin birliğiyle beraber bu dünya güzelinin muhafaza edilmesi gerektiği elzemdir. Bizim inançlarımıza göre bizi birbirimizden üstün kılan şey takvamız, güzel ahlakımızdır. Ne yapmamız gerektiği konusuna bakıldığında, hoşgörü, saygı ve sorumluluk içinde davranmamız gerektiğini görüyoruz. Herkes kendi sorumluluğunu bilip, bunun gereğini yaptığında zaten sorunların oluşmadan çözüldüğünü görüyoruz. İşte biz bakanlık olarak ustalık döneminde yeniden yapılandık. Başbakan Erdoğan’ın talimatları ile yenilendik. Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nü güçlendirdik. Bilim insanlarından gelen raporları kendimize yol haritası yaptık. Evlilik kurumunu güçlendirmek için bilgiye odaklı çalışıyoruz. Evlenecek kişilerin doğru kararlar alması gerektiğini çok net bir şekilde biliyoruz. Bu kurumu güçlendirebilmek, bilgiye ve ilgiye odak sorun çözme kapasitesiyle direkt odaklıdır.”
Türkiye'de son 10 yılın ortalamasına bakıldığında yılda 550-650 bin evlilik ve 100-110 bin boşanma görüldüğünü belirten Şahin, boşanan çiftlerin de yeniden evlenme eğiliminde olduğunu kaydetti. Bu istatistiğe bakıldığında çiftlere evlilik öncesi eğitim verilmesi gereğinin öne çıktığını kaydeden Şahin, Türkiye Belediyeler Birliği'yle imzaladıkları protokol sayesinde evlilik başvurusunda bulunanlara aile içi iletişim, aile ve hukuk ve üreme sağlığı gibi konulardan oluşan bir eğitim çalışmasının altyapısını hazırladıklarını ve 20 kişilik sınıflarda sosyal hizmet uzmanlarının müstakbel eşlere temel eğitim vermeye başladığını anlattı. Şahin, kurumda sorunlarla karşılaşıldığı zaman nasıl aşılacağına yönelik bir eğitim verildiğini dile getirerek, istatistiklere bakıldığı zaman son 10 yılda boşanma oranlarının en yüksek olanın 2001 yılında olduğunu söyledi.
Bakan Fatma Şahin, şunları kaydetti: "Boşanma olmadan bir çift bile önemli. Parçalamadan, testiyi kırmadan derli toplu götürmemiz gerekiyor. Kadının ve erkeğin birbirinin sorununu iyi bilmesi gerekiyor. Nerden geldiğimizi unutmazsak, bu dünyanın bir sınav olduğunu, ebedi hayatın olduğunu hatırlarsak aile kurumu dünyada bir cennete dönüşecektir. En ufak bir sorunda boşanma olduğunda sorun çözülecekmiş gibi görüldüğünde, daha sonra yeni sorunların ortaya çıktığını görüyoruz. Bunu araştırmalar gösteriyor. O yüzden bizim bu kurumu güçlü bir şekilde yarınlara taşımamız gerekiyor. Hedefimiz dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak. Bunu da yapabiliriz. Ama ekonomik kalkınma, fiziksel ihtiyaçlar insanın temel olarak odaklandığı nokta değil. İkisini beraber beslemeliyiz. İnsani gelişmişlik ile ekonomik kalkınmayı birlikte götürmeliyiz. Bizim alanımızın zorluğu var. Sosyal alanı sürekli ekmek gerekiyor. Bu bir medeniyet projesidir. Aile deyip geçmeyin. Gelişen teknolojiye rağmen aileyi koruyabilmek güçlü ortaklıklar istiyor. Mesela inanmaktan geçiyor. Biz inanıyoruz. Biz aile değerlerinin gücüne inanıyoruz. Bugün bu alanda 10 yıl gibi sürede topluma hizmet etmeyi bize Allah nasip ettiyse bunları da başarabiliriz. Geldiler ve gittiler dedirtmeyeceğiz.”
Malatya Valisi Vasip Şahin de aile için günümüzde yaşanan gelişmelerle birlikte alarm zilleri çalmaya başladığını söyledi.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da toplumun temeli olan aileyi korumaya önem verdiklerini, bu kapsamda ailenin korunmasına yönelik belediye bünyesinde aile danışma merkezi kurduklarını belirtti. Ak Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ise aile kurumunun korunması gerektiğine dikkat çekti.
AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın günümüzde birçok nedenle aile yapısının bozulmaya başladığını, bu yapıyı korumanın çok ehemniyetli bir konu olduğunu ifade etti. AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise ailenin temelini kadının oluşturduğunu, ailede kadının güçlü olması halinde ailenin ve dolayısıyla toplumun mutlu olacağını dile getirdi. Hükümet olarak kadının toplumdaki rolünün güçlü hale getirilmesi için ciddi çalışmalar yapıldığını söyleyen Çalık, bundan sonra aynı itinayla geleneksel aile yapısının devamını sağlamak için gayretler içinde olunacağını kaydetti.