Ege Postası
Geri

Barış süreci için Güney Afrika örneğini incelediler (Özel)

Londra merkezli Demokratik Gelişim Enstitüsü( Demokratik Progress Enstitute), Türkiye’deki barış süreci için Güney Afrika örneğini yerinde incelemek için bu ülkeye çıkarma yaptı. Türk üyelere de sahip olan enstitünün temaslarına; AKP,...
Barış süreci için Güney Afrika örneğini incelediler (Özel)
Haberler / Dünya
7 Mayıs 2013 Salı 13:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Londra merkezli Demokratik Gelişim Enstitüsü( Demokratik Progress Enstitute), Türkiye’deki barış süreci için Güney Afrika örneğini yerinde incelemek için bu ülkeye çıkarma yaptı. Türk üyelere de sahip olan enstitünün temaslarına; AKP, CHP, BDP milletvekilleri ve çok sayıda yazar-akademisyen katıldı.


Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün “barış arama” gezisinin Johannesburg ayağında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Cengiz Çandar şunları söyledi: “Çatışma çözümleri konusunda faaliyet gösteren, Türk üyelere de sahip olan Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün çalışmalarını bir kaç arkadaşla biz yürütüyoruz. Geçen yıl ve önceki yıl Kuzey İrlanda sorununun çözümü üzerinde, müzakerelerde yer almış kişiler başta olmak üzere, yerinde görüşmelerle bir çalışma yürütmüştük. Görüşmeler hem Londra’da hem de Belfast’ta olmuştu. Daha sonra İskoçya’nın başkenti Edinburg’ta, İngiltere’de, İrlanda’nın başkenti Dublin’deki temaslarımızın ardından, bu çalışmaların Kuzey İrlanda sorunundan sonraki ayağının Güney Afrika olacağı çok önceden belirlenmişti.” ifadesini kullandı.

Amaçlarının Türkiye’nin karşı karşıya olduğu Kürt sorununun çözümüne yönelik olduğunu ifade eden Çandar; “Müzakere yoluyla bir çözüm aranacaksa çok kanlı geçmişe sahip, ama sonunda sorunlarını çözmüş yerler Kuzey İrlanda ve Güney Afrika örnekleri ortada . Başka yerler de var dünyada, onlar üzerinde de çalışılacak. Hayırlı bir döneme denk geldi ziyaretimiz. Türkiye’de çözüm konusunda umutların çok ön plana çıktığı, silahların bir kaç aydır suskun bulunduğu, kimsenin kanının toprağa düşmediği bir dönem. Gezimize Türkiye’nin tanınmış gazetecileri, köşe yazarları, milletvekilleri ve akademik dünyadan isimler katıldı. Ama MHP’den katılan olmadı gezimize. Güney Afrika’da iktidardaki ANC yetkilileri ile görüştük, buradan çıkarılacak dersler vardır, ama tabii Türkiye çok farklı bir ülke ” dedi.

GÜVEN ORTAMI OLUŞTU

İnsanların birbirini yolculuklarda tanıdığını söyleyen BDP milletvekili Nazmi Gür ise şöyle konuştu, “Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün katkıları ile daha önce İngiltere’de İngiltere örneğini, şimdi de burada Güney Afrika örneğini incelemeye aldık. Son derece önemli ve faydalı bir gezi. Türkiye’de bir barış süreci başladı, bu barış süreci ülkemiz için hepimiz için son derece önemli tarihi bir süreç. Bu sürece katkı vermek, barışı sağlamak hepimizin boynunun borcu. Türkiye esasında büyümesi kendi bölgesinde güçlü bir demokrasisiyle lider olabilecek bir ülke. Ancak Kürt sorununu çözen bir Türkiye büyüyebilir. Biz de bu bağlamda bir grup parlamenter, sivil toplum örgütü temsilcisi, gazeteciyle Güney Afrika örneğini inceliyoruz. Son derece ilginç, tabi iki ülke birbirine çok uzak ve farklı, ama kullandıkları yöntemler bizim için son derece önemli, çatışmayı ve yok saymayı bir tarafa bırakıp karşılıklı hoşgörü ve diyalog çerçevesinde müzakereleri başlatmışlar. Mandela’nın hapisten çıkması, yeni bir anayasa ve ANC’nin iktidara gelişi . Bizim için önemli olan yöntem, çatışma ve savaş, silah dışında müzakere yönteminin esas alınmasıdır. Bizim için gezinin en çekici yanı buydu. Bir de biliyorsunuz insanlar birbirlerini yolculuklarda tanır, çok değerli milletvekili arkadaşlarımızla, basınla, sivil toplumla, akademisyenlerle bu yolculuk içe doğru bir yolculuk oldu. Güven ortamı oluştu, önyargılarımızın karşılıklı olarak kırılması, en önemlisi diyalog, sorunların çatışma olmadan, birbirini kırmadan kan dökmeden çözümü bu yolculuklarda öne çıkıyor.”

Gür, Johannesburg’ta Türk işadamı tarafından inşa edilen Nizamiye Camii hakkında duygularını şöyle anlattı, “ Caminin gezi programına alınmasına şaşırdık. Neyle karşılaşacağımızı bilemedik ilk önce. Şimdi gördük ki son derece etkileyicisi, bu kadar az Müslüman’ın olduğu yerde böyle görkemli bir eserin konumlandırılması, çok etkileyici”

Merkezin Güney Afrika gezisine; Prof. Dr. Ahmet İnsel, Ali Bayramoğlu, Burhan Kayatürk, BDP Milletvekilleri Ayla Akat, Nazmi Gür, Ertugrul Kürkçü, yazar Bejan Matur, Cengiz Çandar, Hasan Cemal, CHP Milletvekilleri Levent Gök, Sezgin Tanrıkulu, Prof. Dr Havva Kök, Prof. Dr. Mehmet Asutay, AKP milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Nursuna Memecan, Prof. Dr. Mithat Sancar, Mustafa Karaalioğlu, Tuba Çandar, Yılmaz Ensaroğlu, enstitü yetkilileri Kerim Yıldız, Catriona Vine, Eleanor Johnson ve Esra Elmas.
Güney Afrika barış sürecinin tarafları ile görüşen heyetin, bugün Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası