Ege Postası
Geri

Suriyeli muhalifler, kimyasal silah kullanılan bölgelerde inceleme istiyor

Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (SMDK), sorumluların tespiti için kimyasal silah kullanılan bölgelerde araştırma yapılmasını istediğini duyurdu. SMDK, yaptığı yazılı açıklamada NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in,...
Suriyeli muhalifler, kimyasal silah kullanılan bölgelerde inceleme istiyor
Haberler / Dünya
7 Mayıs 2013 Salı 11:40
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Suriye Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu (SMDK), sorumluların tespiti için kimyasal silah kullanılan bölgelerde araştırma yapılmasını istediğini duyurdu. SMDK, yaptığı yazılı açıklamada NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, "BM'den bir heyetin kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgelerde inceleme yapması gerektiği" yönündeki açıklamasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

SMDK'dan yapılan yazılı açıklamada koalisyon olarak, Birleşmiş Milletlerden (BM)bir heyetin Suriye'ye gelerek, kimyasal silah kullanılan yerlerde inceleme yapmasını istedi. Açıklamada, "Koalisyon konuyla ilgili araştırmalarını sürdürmektedir. Esed yönetimi haricinde kimyasal silah kullanan bir tarafın olması durumunda da suçluları Uluslararası Soruşturma Komisyonu'na sevk edecektir." denildi.

Koalisyonun açıklamasında Esed yönetiminin kimyasal silah üretecek teknoloji ve donanıma sahip olduğuna dikkat çekilerek, bu kararın NATO Genel Sekreteri Rasmusen tarafından da teyit edildiği hatırlatıldı.

Anders Rasmussen, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yönünde bulgulara ulaşıldığını, ancak failler hakkında net bilgi bulunmadığını söylemişti. Rasmusen, BM'den bir heyetin, kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgelerde inceleme yapması gerektiğini kaydetmişti.

Suriye'nin değişik bölgelerinde kimyasal silah kullanılmasından ABD, Esed yönetimini sorumlu tutuyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Suriye'de kimyasal silah kullanımının arkasında büyük olasılıkla Esed rejiminin bulunduğunu söylemişti.

BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu üyesi Carla del Ponte, İsviçre televizyonuna verdiği mülakatında, Suriye’deki muhalif güçlerin etkili bir kimyasal silah olan ‘sarin’ gazını kullandıklarına dair bazı bilgilere sahip olduklarını açıklaması konuyu başka bir boyut kazandırdı.

Muhalifler ise kimyasal silahların Esed yönetimi tarafından kullanıldığını belirterek, kendilerine yönelik suçlamayı kesin bir dille reddediyor. Muhalifler konunun açığa kavuşması amacıyla bir araştırma komisyonunun Suriye'de inceleme yapmasını istiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası