Ege Postası
Geri

Başkan Selvitopu’ndan partisine sitem: Kimseden 'çıt' çıkmıyor!

Karabağlar’da tartışmalara neden olan kentsel dönüşüm ve TOKİ sorunlarının iktidar tarafından algı yaratılarak çarpıtıldığını söyleyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir örgütüne de bu meselelere karşı sessiz kalmaları nedeniyle sitem etti. Özellikle AK Parti İzmir Milletvekilleri tarafından yapılan haksız eleştirilere karşı kimseden ‘çıt’ çıkmadığını dile getiren Selvitopu, “Partinin bunlara ilgisiz kalması düşünülemez. Çünkü bu konular Karabağlar'daki bütün herkesi ilgilendiriyor. Bu konularda partimizin, il başkanımızın, ilçe başkanlarımızın, milletvekillerimizin hassasiyet göstermeleri gerekiyor” dedi. 
Başkan Selvitopu’ndan partisine sitem: Kimseden 'çıt' çıkmıyor!
Haberler / Yerel Politika
20 Ekim 2023 Cuma 10:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

GÖNÜL MORSÜNBÜL / EGEPOSTASI- İzmir’in en büyük ve gelişim bakımından en sıkıntılı ilçelerinden biri olan Karabağlar’da 2014'ten bu yana Karabağlar Belediye Başkanlığı görevini yürüten Muhittin Selvitopu, EgePostası’na önemli açıklamalarda bulundu. 

“HER TÜRLÜ SIKINTIYA KARŞI HER ZAMAN HAZIRIZ” 

Son 4,5 yılda, pandemiden depremlere, sel felaketlerinden ekonomik krize kadar birçok farklı sorunla karşılaştıklarını dile getiren Selvitopu, “Benim ikinci dönemim yani 2019 biraz doğal afetlerle geçti. Pandemiydi, depremdi, seldi, birçok olayı art arda yaşadık. Ağırlıklı olarak ne yazık ki bunlarla uğraştık. Tabii bunlar bizim için hazırlıklı olduğumuz konular değildi ama belediye olarak zaten her an, her türlü sıkıntı olabilir. Bütün bunlara karşı da genel bir hazırlığımız her zaman vardır. Pandemi olayında tabii belediye olarak o süreç içerisinde toplum olarak hepimiz sıkıntılı günler geçirdik. Belediye olarak da biz o sıkıntılı günlerde çözmemiz gereken ya da yapmamız gereken işleri aksatmadan yerine getirdik. Özellikle kurumlar arası işbirliği önemliydi. Yani genel olarak Karabağlar Kaymakamlığı var, belediye var, diğer kamu kurumları var. Bunların arasında bir koordinasyon sağlayarak bu işler yürütüldü. Belediye olarak da tabii ağırlıklı olarak yükü biz çektik. Çünkü çoğu kurumun aracı- gereci, personel konusunda sıkıntıları vardı. Bunlar Belediye tarafından karşılandı. O dönemde bilirsiniz, sokağa çıkma yasağı oldu, insanlar alışverişe çıkamadılar. Hazır ekipler oluşturduk. Onlar yardımcı oldular. İnsanların rahatsızlığı oldu, hasta oldular, başka sorunlar çıktı. Onlar da diğer kurumlarla koordineli bir şekilde gerçekleştirildi” dedi. 

“BEN DE SAHADAYDIM” 

İnsani ihtiyaçların karşılanması konusunda bir aksaklıkları olmadığını söyleyen Selvitopu, “Bu dönemlerde insanların sudan tutun da ekmeğe kadar her türlü ihtiyacı oluyor. Çünkü yaşam devam ediyor, evinden çıkamıyorlar. Daha sonraki süreçte deprem yaşandı İzmir'de. Karabağlar'da büyük bir sıkıntımız olmadı. Karabağlar’da ağır hasarlı 26 civarında bina vardı. 28 civarında da orta hasarlı bina vardı. Onlarla ilgili de tespitler, çalışmalar yapıldı. Valilikle birlikte gerçekleştirildi. Gene o sırada bir sel olayı da yaşadık. Karabağlar’ı da kısmen etkiledi. Orada da belediye olarak sahadaydık. Ben de sahadaydım. Yapılması gerekenleri yaptık. Gece 12’ye kadar her tarafı temizledik. Çoğu esnafın dükkanını su basmıştı, Üçkuyular’da, Fahrettin Altay'da. Bunlar tamamlanmış oldu’ dedi. 

“ SEÇİM DÖNEMİNDEN DOĞAL AFETLERLE UĞRAŞMA DÖNEMİNE…” 

Belediye Başkanlığının ilk dönemi ile ikinci dönemini analiz eden Selvitopu, “Bir önceki dönemde şunu yaşamıştık: 2014 ile 2019’da ağırlıklı seçim vardı. Hatırladığım kadarıyla 2 referandum 5 tane de seçim yaşadık. Biliyorsunuz 2015 yılında7 Haziran seçimlerinin yenilenmesine karar verilmiş, Kasım’da tekrar seçim olmuştu. O dönemde 2 referandum oldu. Daha sonra yerel seçimleri ve diğerlerini sayarsak yaklaşık 7 tane seçim geçirmiştik. Ben o döneme ‘seçim dönemi’ diyorum. Bu dönem de ‘doğal afetlerle uğraşma dönemi’... Ama genel olarak yapacağımız işlerle ilgili bir aksaklık olmadı. Örneğin pandemi sürecinde bana da sordular. Tam tersine belediye olarak yapacağımız işlere yoğunlaştık. Hani sokakta zaten insanlar yok. O süreçte de ne yapacaksınız? Sokaklarda yapmamız gereken işler neyse onlara yoğunlaştık. Projelerimizi hayata geçirmeye çalıştık. Bütçemizi doğru kullanmaya gayret ettik. Hiçbir yatırımımızı da aksatmadık o süreç içerisinde. Birçok yatırımımızı da gerçekleştirdik. Sonuçta hepsi bu mücadeleyle, kararlılıkla, azimle atlatıldı.  Bu olaylar bittikten sonra da gene işimiz yoğunlaştık” dedi.  

 “ATATÜRK GENÇLİK VE SPOR MERKEZİ 2024’TE TAMAMLANACAK” 

 Karabağlar'ın çok önemli bir ihtiyacına yanıt verecek olan Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi'nin inşaatının hızla devam ettiğini söyleyen Selvitopu, “Karabağlar’da Gençlik Merkezi’nin inşaatı yüzde 50 seviyesini geçti ama bundan sonraki süreçte inşaat çalışmaları daha da hızlı devam edecek. Esas zaman alan orada 1100’e yakın, 1200 civarında kazık çakıldı. Gençlik Merkezi dolgu alanı olduğu için zemin çalışmaları tabii zaman aldı. Daha sonra betonarme inşaatları gerçekleştirildi. Şu anda ağırlıklı çelik imalatı var. Onlar monte ediliyor. Tahminime göre, bu yıl belli bir kısmı tamamen bitecek ama kalan kısmı 2024’te tamamlanacak. Bir aksaklık şu anda yok. Orası bittiğinde de Karabağlar önemli bir merkezi kazanmış olacak. Özellikle gençlerimizin, çocuklarımızın spor imkanı artmış olacak. Tabii bu tür yerleri niye yapıyoruz? Ağırlıklı olarak, gençleri, çocukları kötü alışkanlıklardan korumak temel hedef. Onun için de yerel yönetimlerini iki şeyin üzerinde yoğunlaşması lazım. Birisi kültür merkezleri, sosyal etkinlik merkezleri, diğeri de spor tesisleri. Çünkü gençlerin enerjisi var, heyecanı var, dinamizmi var. Onları tolere edecekleri yerlere ihtiyaç var. Doğru yerlerde kültür merkezleri ve spor merkezleri. Bu projede o çerçevede yapılıyor” dedi.  

“NE OLURSA OLSUN ‘MEYDAN PROJESİ’ YAPILACAK’” 

Karabağlar’da devam eden ‘Meydan Projesi’ hakkında herhangi bir hukuksal sıkıntının olmadığını söyleyen Selvitopu, “Meydan projemizin yarışması vs her şeyi yapıldı. Proje de hazır. Alanda bir parsel var. 3 tane yan yana aynı kişilere ait parsel var. İmarları verildi. Terkin işlemi yapılması lazım. Aksi halde kamulaştırmanız lazım. Kamulaştırmayla başa çıkılacak gibi değil. Sonra zaten onlara imar hakkı verildi. Terkin işlemi tamamlandığında başka bir pürüzü yok.  Onunla ilgili de mülk sahipleri daha önce planlara itiraz ettiler, dava açtılar. Bu davaların hepsi belediye lehine sonuçlandı. Yani yapılan planın doğru olduğu, bir şekilde hukuk önünde de tescili yapılmış oldu. Herhangi bir hukuksal sıkıntı yok ama mülkiyet tasarrufu tabii ki mal sahiplerine aittir. Eğer onlar terk etmezlerse gidip bizim oraya meydan yapmamız mümkün değil. Büyük bölümü terkti zaten. Alanın yarısının terkin işlemi yapılmış durumda. Onları bekliyoruz. Onlar biter bitmez her şeyimiz hazır. Meydan projesi de gerçekleşecek. Onun artık değişmesi de mümkün değil. Yani ne olursa olsun o meydan orada yapılacak. Çünkü planları her şeyi kesinleşti. Karabağlar'da böyle bir meydana ihtiyaç var” dedi.  

“KİMSEDEN ‘ÇIT’ ÇIKMIYOR!” 

Karabağlar’da tartışmalara neden olan kentsel dönüşüm ve TOKİ sorunlarının iktidar tarafından algı yaratılarak çarpıtıldığını söyleyen Başkan Selvitopu, CHP İzmir örgütüne de bu meselelere karşı sessiz kalmaları nedeniyle sitem etti. ‘Örgütünüz bu sorunlar karşısında sizi yalnız mı bırakıyor?’ sorusuna Selvitopu, “Maalesef doğru… Bunu söyleyeyim yani. Bunun çekinecek bir tarafı yok. Örneğin TOKİ'yle ilgili AK Parti İzmir Milletvekilleri tarafından yapılan haksız eleştirilere karşı kimseden çıt çıkmıyor. Biz orada neyi savunuyoruz? 80 hektarlık bir kamu arazisi var. Karabağlar'da bu hükümet döneminde kurulan bir üniversite var. Demokrasi Üniversitesi. Bu üniversitenin merkezi Karabağlar'da. Bu üniversiteye yerleşke alanı lazım. Biz bu 80 hektarlık alanın üniversiteye tahsisini istiyoruz. TOKİ ne yapmak istiyor? Bu 80 hektarın 40 hektarına konut yapmak istiyor. Diyoruz ki siz konutu Karabağlar'da başka yerde yapabilirsiniz. 540 hektar dönüşüm alanı var. Bu projeler gerçekleştiğinde konut ihtiyacını zaten gidereceğiz. Boş alana gelip konut yaparak, bir üniversite yerleşkesini dağıtmanın doğru olmadığını söylüyoruz. Zaten bugüne kadar da haklı olduğumuz yargı kararlarıyla tescillendi. 4 defa dava açtık. 4’ünü de Karabağlar Belediyesi kazandı. Lehine sonuçlandı yargı kararları. Şu anda da en son karar gene Karabağlar Belediyesi lehine bitti” dedi. 

“SUÇU İŞLEYEN TOKİ’DİR!” 

Başkan Selvitopu, Karabağlar Belediyesi’nin 800 vatandaşı mağdur ettiğine dair haksız eleştirilere maruz kaldıklarını belirterek, “İlla TOKİ oraya konut yapmak istiyor. Kura çekim tarihinde zaten yargı kararı vardı. Suçu işleyen toplu konut idaresidir. Yargı kararı varken planlar iptal edilmişken kalktılar kura çektiler. Kendileri yarattılar. Sonra bu yarattıkları işin yanlış olduğunun farkına vardılar. Algı yaratarak bunu belediyemizin üstüne atmaya çalışıyorlar. O vatandaşlarla da görüştük. Yeni bir plan henüz gelmedi. Gelirse belediye olarak onun da değerlendirmesi yapacağız’’ dedi. 

“ALGI YARATILIYOR SÜREKLİ” 

Tartışmalara neden olan alanla ilgili öneride bulunduklarını ifade eden Selvitopu, “Orada da bir şifahi önerimiz oldu. Biz ‘60 hektarlık alana üniversiteyi ayrılsın yaklaşık 17 hektarlık alanda da konut yapılsın dedik’. O da o vatandaşların ihtiyacını giderebiliyor. Onu da farklı yorumladı bir milletvekili. Dedi ki belediye başkanı yüksek katlı binalar istiyor. O da yanlış. Yalan. Çıkan kat adedi sayısı beş katlı binalar oluyor. Algı yaratılıyor sürekli’” dedi. 

 “PARTİ’NİN BUNLARA İLGİSİZ KALMASI DÜŞÜNÜLEMEZ!” 

Başkan Selvitopu, Toki sorununun Karabağlar’da yaşayan herkesi ilgilendirdiğini belirterek, “Biz Belediye olarak burada kendimize bir yer istemiyoruz. İzmir'de kurulan Demokrasi Üniversitesi yerleşkesinin daha büyük olmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Bunun tabii bizim parti tarafından da doğru anlatılması lazım. Partinin bunlara ilgisiz kalması düşünülemez. Çünkü bu Karabağlar'daki bütün herkesi ilgilendiren bir konu. Bu konuda da partimizin, il başkanımızın, ilçe başkanlarımızın, milletvekillerimizin hasaasiyet göstermeleri gerekiyor” dedi. 

“BİZİM BÖYLE BİR PLANA ‘’EVET’’ DEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL” 

Kentsel dönüşümle ilgili Karabağlar’da 540 hektarlık bir alan olduğunu söyleyen Selvitopu, “Bu alanla ilgili şu anda tartışılan konular var. Daha önce bizim eleştirilmemiz Sarı Yumurtak civarında yapılan bir plan vardı. Yani 540 hektarının 74 hektarında bir plan yapıldı. Ama öyle bir plan yapıldı ki yeşil alan yok. Sosyal teknik altyapı alanı yok. Kültür merkezi yok, hiçbir şey yok. Bizim böyle bir plana evet dememiz mümkün değildi. İtiraz ettik. Bakanlık itirazımıza cevap bile vermedi. Vermeyince tek yol kaldı bize. Yargıya gittik. Yargı da bu planı iptal etti. Sonra şimdi yeni bir 5 binlik plan yaptılar. 5 binlik planla ilgili çekincelerimizi belirttik. Çünkü geçmeyecek yollar yapılmış. Örneğin eğimden dolayı o yolun yerinde yapılması mümkün değil. Ya da yerinde okul var. Okul orada değil. Bizim Hocalı parkımız var, Salih Omurtak'ta. Parkın olduğu yere okul konmuş. Bunun gibi...İşte Eskiizmir pazar yeri var. Kentsel çalışma alanı olmuş. Bunları düzeltin dedik. Bunlar yerine fiilen uymuyor. Birçoğunu düzelttiler. Şu anda o planla ilgili süreç devam ediyor. Belediye olarak o plan iptali ile ilgili bizim herhangi bir şeyimiz olmadı. Çünkü 5 binlik plan bir de leke plandır. Yani genel ulaşım aksları, işte kamuya ait yerler... Onlar lekelenmiş olur. Esas detaylar 1/1000’lik planlarda belli olur.  1/1000’lik planlar geldiğinde de tabii ki kapsamlı bir inceleme yapacağız. Eğer toplumun yararına ya da kente aykırı bir plan öngörüsü varsa tabii ki gene itirazımızı yapacağız. Bu konuda hiçbir zaman şey değiliz. Henüz öyle bir plan da gelmedi. Beklemede” dedi. 

“YARGI BELEDİYEYİ HAKLI BULDU” 

İktidarın bugüne değin Karabağlar’da hiçbir şey üretemediğine dikkat çeken Selviopu, “Şimdi iktidar 2012 yılında 540 hektarlık risk alanı ilan etti. Bugüne kadar hiçbir şey üretemediler. Ama bir dava açıldı diye üretememenin sebebini de gene belediyeyi gösteriyorlar. Hiçbir alakası yok. Çok iyi algı yaratılıyor. Biz orada yargıya gitti, danıştaya kadar gitti. Yargı her yönüyle belediyeyi haklı buldu. Bilirkişiler haklı buldu. Ne yapman lazım? O zaman o yargı kararındaki iptale yol açan hususlar neyse onları düzeltmeniz lazım planda. Böyle bir bakış maalesef yok. Ama vatandaşın içine giriyorlar. Şu propagandayı yapıyorlar: ‘Biz işte dönüşüm yapacağız, size şöyle binalar yapacağız. Ama Belediye engel oluyor’. Bizim böyle bir şeye engel olma gibi bir anlayışımız yok. Tam tersine orada, o alanda oturan vatandaşın hakkını, hukukunu korumak için elimizden gelen neyse onu tabii ki yerine getireceğiz” dedi. 

“HİÇ KİMSE KUSURA BAKMASIN!” 

Başkan Selvitopu, Karabağlar’daki vatandaşları ranta teslim etmeyeceklerini vurgulayarak “Hiç kimse kusura bakmasın. Böyle bir lüksümüz yok. Orada oturanların gene orada haklarını alması için elimizden gelen mücadeleyi yapacağız. Biz yerinde dönüşümü savunuyoruz. Yerinde dönüşüm ilkeleriyle ilgili bugüne kadar ben de uzun süre kentsel dönüşümde çalıştım. Bu ilkeyi de Türkiye'de mevzuata koyan İzmir'dir. Türkiye'de kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm kavramının önemini ortaya koyan bir kenttir. Hatta orada biz şunu da öngördük. O çalışmalar içerisinde. Sadece vatandaşın kendi yerine kalması değil, komşuluk ilişkilerinde devam ettirilmesinin sağlanmasını da istiyoruz. Oradaki sosyal yaşamın projeden sonra da devam ettirilmesinden yanayız. Bizim hassasiyetlerimiz bunlar. Bunları sağlayan bir plan olursa niye itiraz edelim?  Vatandaş da ondan yana olursa orada oturan yurttaşlarımızın da buna bir itirazı olmazsa biz neye itiraz edelim? Böyle bir derdimiz yok. Şu ana kadar orayla ilgili de henüz bir plan ortaya çıkmadı” dedi. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ODAĞINDA YEREL YÖNETİMLER OLMALI” 

Karabağlar Belediyesi’nin karşısında bulunan Osman Aksüner ve Aşık Veysel mahallelerinde Bakanlık ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Selvitopu, “106 hektar burası da. Burayla ilgili de belediye olarak Bakanlık ile birlikte çalışma yapıyoruz. Hani orada karşılıklı davalaşıyoruz ama burada da birlikte çalıştık. Sonuçta belediye olarak hazırladığımız planlar Bakanlıkça onaylandı. Şimdi uygulamaya geçeceğiz. Planlama sürecine vatandaşı kattık. Her aşamasında çağırdık. Şurada bizim burada salonda toplandık. 2 saat, 3 saat görüşleri, önerileri aldık. Planı öyle şekillendirdik. Ve plana en sonunda hiç itiraz olmadı. Neden? Çünkü vatandaş o planın ne olduğunu biliyordu. Şimdi uygulamaya geçeceğiz. Uygulamada da bir problem çıkacağını zannetmiyorum. Şu anda imar uygulamaları yapılacak. Onun da takipteyiz. 540 hektarla ilgili de şunu istiyoruz. Biz diyoruz ki kentsel dönüşümün odağında yerel yönetimler olmalı. Bakanlık kontrol ve onay makamı tabii ki olacak. Devreden çıkması diye bir şey söz konusu değil. Ama o süreçlerde yerel yönetimin tam yetkili olması lazım. O zaman tam yetkili olursak vatandaş da bu işleri oturup karar verme imkanını sağlamış oluruz. Öbür türlü biz uzlaşıyoruz. İşte burayla 4 yıl uğraştık. Yani planı onaylatmak için 2018’de gönderdik. 2023’e kadar devam etti. Tam 4 yıl sürdü. Bu kadar zaman kaybı olması doğru bulmuyoruz. Şu anda5 40 hektara bakarsak 2012’de ilan edildi. 11 yıl geçti.2023’teyiz. Şimdi 12’nci yıla gireceğiz. E bu seneler çok çok önemli. Şimdiye kadar yüz defa bitmesi lazımdı. Bunun sadece ‘gelip bölgesel, lokal bir plan yaptım; belediye buna itiraz etti’ ona bağlamak çok böyle hafif bir değerlendirme. Konunun onunla ilgisi yok” dedi. 

 “BOZYAKA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KAPANMAYACAK” 

Öte yandan İzmir Şehir Hastanesi’nin açılmasından sonra Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılacağı iddiaları ile ilgili değerlendirmede bulunan Selvitopu, hastanenin kapanması durumunda bölgede hastane açığının oluşacağını belirterek, “Bozyaka Hastanesi’nin kapatılması doğru değil. Biz hastanenin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Bana gelen bilgi kapatılmayacağı yönünde. Hatta tadilatla biraz daha büyütüleceği yönünde. Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı tarafından bizden bilgiler istendi. Bir görüş de şunu diyor. Yani tadilatın asıl amacı şeyi kapatmak. Ama planlarda, yeni bir plan kararı aldık. Gene orası hastane sahası olarak meclisimizden sağlık müdürlüğünün önerisiyle plan geçti. Emsal artışı yaptık orada. Eğer o sonradan değişmezse hastane bildiğim kadarıyla yenilenecek ve o hastane kalacak diye biliyorum. Herkesin o Şehir Hastanesi’ne gitmesi mümkün değil. Bir de Karabağlar iki hastanemiz var. Yeşilyurt ve Bozyaka. Bu ikisi de pandemi sürecinden de en fazla faal olan hastanelerdi. Yani biz Bozyaka’ya da o zaman çok gidip geliyorduk. Bozyaka bütün pandemi sürecinde korona olan vatandaşlara hizmet etti.  Çok önemli bir konumda. Stratejik bir yerde yani o nedenle kaldırılması mümkün değil” dedi.

 

Başkan Selvitopu EgePostası’na açıkladı: Adaylığa talibim!

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası