Ege Postası
Geri

Bayır'dan ödenek çıkışı: Cumhuriyet tarihi rekorudur!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde CHP Grubu adına Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bütçesi üzerine söz aldı.
Bayır'dan ödenek çıkışı: Cumhuriyet tarihi rekorudur!
Haberler / Yerel Politika
4 Mart 2016 Cuma 12:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AKP hükümeti döneminde özelleştirmenin tavan yaparak, yandaş firmalara gerçek değerlerinin altında satılması sonucu kamu zararının oluştuğunu vurgulayan Bayır, İzmir üzerinden “Karaburun Yarımadasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verdiği ÇED kararları, Enerji Bakanlığı ve EPDK’nın yargı kararlarını hiçe sayması, iptal edilmesine rağmen aynı firmalara yeni üretim lisansları vermesinin sonucu olarak dünya mirasları ve ülke değerlerinin bu bölgede yok edilmesi insanlık suçu işlenmesinden başka nasıl açıklanabilir ki'” diye sordu.

BİZLER ‘İSTEMEZÜK’ÇÜ DEĞİLİZ
Toplumda; Res’lere karşı, ‘’CHP bunu da istemiyor’’ gibi bir algının yaratılmaya çalışıldığını belirten Bayır, son zamanlarda yaşanan RES krizine İzmir üzerinden eleştiri getirerek, “Bugün enerji için dünyada güç savaşlarının yaşandığı bir gerçek. Bizler RES’e karşı değiliz. RES’lerin plansız bir şekilde yapılmasına, yaşam alanlarımıza çok yakın olmasına, ÇED raporu olmadan, hesaplanmadan, planlamadan yapılmasına ve doğanın ekolojik dengesinin bozmasına karşıyız. Bizler ‘istemezük’çü değiliz. Bizler, ağaçların katledilmesine karşıyız. Avrupa’da, RES’in bir yerleşim yerinde, tek bir ev bile olsa bin 800 metre uzaklıkta olma zorunluğu var. Bakıyoruz, Çeşme, Karaburun, Mordoğan, Ovacık, Urla, Aliağa, Güzelbahçe ve Foça’da neredeyse köylerin içine, evlerin dibine RES inşa ediliyor. Biz bunlara karşıyız. Talebimiz; İzmir’deki RES’lerin, daha doğru planlanarak, yaşam alanlarından uzak bölgelerde ağaçları katletmeden, insanın yaşam hakkına saygılı davranılarak yapılmasıdır. Bu, daha iyi bir çevre ve yaşanabilir bir Türkiye bırakma noktasında hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

BU CUMHURİYET TARİHİNDE BİR REKORDUR
Örtülü ödenek uygulamalarını eleştiren Bayır, son üç Cumhurbaşkanı’na ayrılan ödenekleri aktararak, “Erdoğan 1 yılda 546 milyon TL bütçe kullanmış olup, ortalama yıllık harcama düzeyi Sezer’in 22; Gül’ün 5 katıdır” dedi. Cumhuriyet tarihinde rekor olduğunu vurgulayan Bayır sözlerine şu şekilde devam etti: “Daha önce, sadece başbakanın kullandığı örtülü ödenek, yani sorgulanamaz-denetlenemez olan ödenek, bir gece ansızın AKP’nin son dakikada verdiği bir önergeyle Mart 2015’te Cumhurbaşkanının kullanımına da sunuldu. Örtülü ödeneği çıkartıp salt bütçe açısından değerlendirdiğimizde; Bu paralar halkımızın ödediği vergilerdir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Bütçe ve örtülü ödenek toplamı olarak 1 yılda 2 milyar 950 milyon TL harcama yapmıştır. Bu Cumhuriyet tarihinde bir rekordur.”

ÜLKENİN İTİBARI ‘SARAY’LA ÖLÇÜLMEZ
Sunulan bütçenin kabul edilemez olduğunu belirten Bayır, bütçenin hakkaniyeti ve bütçe yönetiminin tarafsızlığına olan inançlarının olmaması nedeniyle ret oyu verdiklerini ifade ederek, “Açlık düzeyinin bin 407 TL olduğu bir ülkede, 22 milyon insan asgari ücretle yaşama tutunmaya çalışırken, işçinin, emekçinin, esnafın, çiftçinin ve emeklinin vergilerinden oluşan bütçenin kaçak sarayın şatafatını ülkeye ‘itibar’ olarak pazarlamaya çalışan bir bütçe anlayışını kabul etmemizi ve buna destek vermemiz beklenemez. Bir ülkenin itibarı oturduğunuz sarayın büyüklüğü ya da muhteşemliği ile değil, yoksulu ve aç insanının az olmasıyla, eğitim seviyesi, düşünce ve ifade özgürlüğünde uygar ülkeler düzeyine gelmekle ölçülür” şeklinde sözlerini tamamladı. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası