Ege Postası
Geri

Berlin'deki Türk öğrencilerin üçte ikisine Türkçe öğretilmiyor

Almanyalı Türklerde son yıllarda bariz bir şekilde kendini gösteren anadil sorununun önüne geçmek için çeşitli programlar düzenleniyor. Bu programlardan biri olan ‘Türkçe Güzel Okuma Yarışması’na katılan ilkokul öğrencileri, konuştukları...
Berlin'deki Türk öğrencilerin üçte ikisine Türkçe öğretilmiyor
Haberler / Dünya
27 Mayıs 2013 Pazartesi 14:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Almanyalı Türklerde son yıllarda bariz bir şekilde kendini gösteren anadil sorununun önüne geçmek için çeşitli programlar düzenleniyor. Bu programlardan biri olan ‘Türkçe Güzel Okuma Yarışması’na katılan ilkokul öğrencileri, konuştukları güzel Türkçe ile Türkiye’de okula giden ilkokul öğrencilerini aratmadı. Yarışma, Türkçenin yanı sıra Türk kültürünü de tanıtması açısından ilgi gördü.

Bu yıl 5.si düzenlenen ‘Türkçe Güzel Okuma Yarışması’nın finalinde Berlin’deki bölge birincileri en güzel Türkçeyi okumak için birbiriyle yarıştı. İlkokul öğrencilerinin yarıştığı ve renkli görüntülere sahne olan yarışmada, dilin bir iletişim aracı olmaktan daha fazlası olduğu, her dilin, o dili konuşan toplumun tarih ve kültürünün taşıyıcılığını yaptığı vurgusu yapıldı.

Yoğun ilginin gösterildiği Türkevi’ndeki yarışmada küçükler ve büyükler kategorisinde bölgelerindeki seçmelerde ilk sırayı alan 16 öğrenci birincilik için kıyasıya mücadele etti. Öğrenciler bu yıl Türk kültürünün en önemli taşıyıcılarından Nasrettin Hoca’nın fıkralarından örneklerle yarıştı.

Almanya’da öğrenim gören Türk çocukları arasında Türkçe okumayı teşvik etmek amacıyla yapılan yarışmada öğretmenlerden oluşan jürinin verdiği oylar sonunda küçüklerde ilk sırayı İrem Özer aldı. Yarışmada Rümeysa Yaman ikinci, Muhammet Balmum ise üçüncülüğü elde etti. Büyükler kategorisinde birinciliği, jürilerden tam puan alan Kerim Dinçel alırken, Nezahat Arkun ikinci, Berna Üzel de üçüncü oldu. İlk ikiye giren öğrencilere tablet bilgisayar hediye edilirken, üçüncülere dijital fotoğraf makinesi, bölgelerinde dereceye girenlere ise çeşitli kitaplar hediye edildi.

Açılış konuşmasını yapan Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, Türkçenin dünyada en çok konuşulan ve anlaşılan diller arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Şen, “Türkçe dünyada en çok konuşulan beşinci dil. Türkçeye nerede olursanız olun, sahip çıkın ve yaşatın. Dil, kültürümüzle burada yaşayan neslin arasındaki en büyük köprüdür.” dedi.

Berlin’de 4 binin üzerinde öğrencinin Türkçe dersi aldığına işaret eden Şen, “Berlin’de 25 bin Türk öğrencimiz var. Yarısı ilkokula gidiyor. Bunların sadece üçte biri Türkçe derslerinden yararlanabiliyor. Bu durum çok üzücü.” şeklinde konuştu.

Alman yetkililerin Türkçe derslerin daha fazla alınması, daha iyi şartlarda verilmesi için inisiyatifi okul yöneticilerine bıraktığına işaret eden Şen, bu konuda Türk velilerin okullardan iyileştirme talep etmeleri gerektiğini söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası