Ege Postası
Geri

Birgi'deki 200 yıllık tarih dökülüyor!

İZMİR'in Ödemiş İlçesi, Birgi Mahallesi'ndeki bakımsızlıktan tuğladan yapılmış olan köşe silmeleri dökülmeye başlayan 208 yıllık tarihi geçmişe sahip Bıçakçı Çeşmesi (Koca Çeşme) restore edilmeyi bekliyor.
Birgi'deki 200 yıllık tarih dökülüyor!
Haberler / İzmir
23 Haziran 2015 Salı 11:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ödemiş'in tarih kokan Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapan Birgi Mahallesi, Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Camisi, İmam- Birgivi'nin kabri ve Derviş Ağa Camisi ve tarihi evleriyle ziyaretçilerin uğrak yeri oluyor. İlçeye ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, Derviş Ağa Camisi karşısı ve Çakırağa Konağı'nın da hemen yanı başındaki yalak olarak tarihi Roma lahdinin kullanıldığı Bıçakçı Çeşmesi'nde ellerini yüzleri yıkayıp, su içerek ferahlarken, buradaki incir ağacının altında oturarak soluklanıyor. Ancak, Bıçakçı Esseyyid Hacı Ali Ağa tarafından 1807 yılında yaptırılan çeşmenin halini gören turistler, büyük üzüntü yaşıyor. 5 yıl önce restore edilmesine rağmen bakımsızlıktan tuğlaları dökülmeye başlayan, yalağı ve çevresi çöplerle dolu çeşme, gelecek nesillere de aynı güzellikte korunarak, kalması için restore edilmeyi bekliyor. Çeşmeye tarihi dokuya uygun olmayan bir musluk takılmış olması da tepkilere neden oluyor.

Birgi Mahallesi Muhtarı Mehmet Yapıcı, eski haliyle çeşmede 18 santimetrelik bir kayma olduğunu belirtip, "Kullanılmaz haldeydi. O dönemde Birgi beldeydi. Birgi Belediyesi 2007'de proje hazırlayıp, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin desteğini alarak devşirme malzemeyle çeşmeyi restore ettirdi. Ancak, Roma Dönemi'ne ait yalak olarak kullanılen lahite zarar görmesin diye müdahale edilemedi. Yeniden bir restore edilmesi ve tarihin kurtarılması gerekmekte" dedi. 

ÇEŞMENİN TARİHİ

Bıçakçı Çeşmesi, Bıçakçı Esseyyid Hacı Ali Ağa tarafından 1807 yılında yaptırılmıştır. Tuğla ile yapılmış köşe silmeleri üstte kirpi saçağına dönüşür. Çökertme içine alınan çephesinde oluşturulan sivri kemerli yüzeyi de çökertilmiş olup, kabartma bezemeli mermer çeşme aynası vardır ve üzerinde lüle deliği yer alır.Yapı kitabesi vardır. Roma döneminden kalma girlandlı, boğa başlı mermer lahit taslağı da köşesinden delinerek yalak olarak kullanılmıştır. Pişmiş topraktan yapılmış su künkleri ise çeşme içerisinde bulunmaktadır. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası