Ege Postası
Geri

Bursa'da 9. Uluslararası Türkiye Âşıklar ve Şairler Şöleni başladı

Bursa'nın Yıldırım Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Türkiye Âşıklar ve Şairler Şöleni başladı. Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Belediye Başkanı Özgen Keskin,...
Bursa'da 9. Uluslararası Türkiye Âşıklar ve Şairler Şöleni başladı
Haberler / Kültür - Sanat
6 Temmuz 2013 Cumartesi 13:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bursa'nın Yıldırım Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Türkiye Âşıklar ve Şairler Şöleni başladı. Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Belediye Başkanı Özgen Keskin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Prof. Dr. Nail Tan, Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esma Şimşek, AK Parti Bursa eski Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu ile çok sayıda aşık ve şair katıldı.

Türk dilinin gelişmesi ve geliştirilmesi konusunda önemli bir adım olan şölene dokuzuncu defa evsahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Başkan Keskin, "Saz ruhu dinlendiren müzik aleti, şiir de bambaşka bir duygu. Şiir, sözün özüdür. O lezzeti hep birlikte yaşamak ve Türkçemizi güzelleştirmek adına bu programları yapmayı uygun görüyoruz. Tek başımıza bu etkinliği yapmadık, el ele, gönül gönül gönüle vererek birlikte düzenledik. Amacımız, yok olmaya terkedilen geleneklerimizi yaşatmak. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden ve 10 ülkeden finale kalan aşık ve şairler bu şölene katıldı. Yıldırım, finalistlerin yarışacağı bir meydan olacak. Yarışma kapsamında üç dalda aşıklarımız, iki dalda da şairlerimiz ter dökecek. Hepsine başarılar diliyorum." dedi. Keskin, aşık kültürünün yaşatılmasında büyük çaba gösteren ve şöleni 40 yıl Konya’da düzenleyen Feyzi Halıcı’nın, rahatsızlığı sebebiyle bu yılki şölene katılamadığını sözlerine ekledi.

UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Onursal Bilim Doktoru Şeref Taşlıova ise milletlerin ayakta kalması için kültürlerine sahip çıkmasının çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak UNESCO sözleşmesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023'te Âşıklar Olimpiyatı düzenlenmesiyle ilgili madde bulunduğunu aktararak, bunun için herkesin gerekli çabayı göstermesini istedi. Âşıklık ve şairlik geleneğinin yaşatılmasına büyük emek veren Abdullah Satoğlu da Başkan Keskin’e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Türkiye, Azerbaycan, Irak Kerkük ve Gagavuz başta olmak üzere 10 ülkeden toplam 48 şair ve aşık kendini tanıttı. Daha sonra sahneye çıkarak dereceye girebilmek için performans sergilediler. Âşıklar türkü, atışma ve lebdeğmez, şairler ise şiir yazma ve okuma dallarında yarışacak. Dereceye girenler, ödül gecesinde açıklanacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası