İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi, “İzmir’de Kamusal Alanda Sanat”ı geliştirmek için kolları sıvadı. Çalışmanın sanat, bilim ve farklı meslek grup temsilcilerinin yer aldığı ön toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantı sonuçları hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, İzmir’in “Akdenizli” kimliğini öne çıkararak, kentin özellikle denizle ilişkili alanlarının da kullanıma açılmasını öngören projenin, kentin her yerinde “kentliyle birlikte” kamusal alanda sanatın geliştirilmesini ve sahiplenilmesini amaçladığını söyledi. Tekeli, “Bütün İzmir’deki kamu alanlarında yapılacak sanat faaliyetlerinin felsefesi ve genel yaklaşımını ele aldığımız bir toplantı gerçekleştirdik. İzmir’in bir sanat ve tasarım kenti olabilmesi için nasıl kurumsallaşmalara ve yeni aktörlere gereksinim olduğu, nasıl katılımcı süreçlerle bu işin geliştirilebileceği üstünde genel bir fikir alışverişi yürüttük” dedi.
İzmirlilerle İzmir için
Toplantıların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini belirten Başkan Danışmanı Doç. Dr. Serhan Ada ise şu bilgileri aktardı:
“Kamusal alanda sanatın kentte nasıl geliştirilebileceği ve kentte var olan aktörlerin bu bağımsız olması öngörülen süreçte oynayacakları roller, kent içindeki sanatçıların ve gençlerin, genel olarak İzmirlilerin bu süreçte sadece izleyici değil, katılımcı olarak nasıl bir rol oynayabileceği ve bunun düşünceden çıkarılarak projeye nasıl dönüştürülebileceği konularını ele aldık.”
Uygulama aşamasında, bazı pilot çalışmaların çok kısa sürede hayata geçirilebileceğini vurgulayan Ada, “Kentte var olan veya İzmir’deki kamusal alanlarda çalışma yapmak isteyen sanatçıların hayal ettikleri veya kurguladıkları şeyleri gerçekleştirebilecekleri bazı pilot uygulamalar da gündeme gelecek” dedi. Doç. Dr. Ada, 2009 yılındaki Kültür Çalıştay’ından bu yana geçen sürede gerçekleştirilen tüm projelerin entegrasyonunda sanatın önemli bir rol oynayacağını ifade etti.
Açık alanlara aktif kullanım
Projede en çok öne çıkan düşüncelerden birisi Körfez kıyısında bulunan Gündoğdu ve Cumhuriyet gibi meydanlarının açık alan olma özelliklerinin vurgulanması. Ayrıca İzmir’de, Akdeniz’e özgü sokakta yaşama, yaya alanlarından yararlanma ve Körfez çevresinin kesintisiz bir parkura dönüştürülmesi, Körfez’in sunduğu deniz platformunun geliştirilmesi, sanatçıların tasarladığı yürüyüş parkurları, yüzey sanatı (land art) gibi olguların öne çıkarılması hedefleniyor.
Toplantıda, kentteki sanat çevrelerinin çalışmalarının özendirilmesi ve İzmir Kültür Platformu fikrinin değerlendirilerek hayata geçirilmesi gibi konular da ele alındı. İzmirlilerin kamusal alanda sanat yapmasını teşvik etmek için çeşitli uluslararası etkinliklerin yapılabileceği görüşünün öne çıktığı toplantıda, graffitiden heykele kadar sanatın çeşitli dallarının tüm kenti kucaklamasının önemine değindi.