Ege Postası
Geri

Büyükşehir'de gergin meclis!

Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı birinci meclis oturumunda 'önerge krizi' yaşandı. CHP’li meclis üyeleri belediyelerin kamu hizmetlerini kendisine bağlı şirketlere ihale etmeksizin vermesi gerektiğine dikkat çekip bu doğrultuda TBMM'de yasal düzenlemelerin yapılmasına yönelik temenni kararı alınması için meclis başkanlığına yazılı önerge verdi. AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar önergeye tepki gösterdi, Kocaoğlu'na İZELMAN krizi üzerinden yüklendi.
Büyükşehir'de gergin meclis!
Haberler / Yerel Yönetimler
8 Nisan 2013 Pazartesi 20:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı birinci meclis oturumu Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda 2013 encümen üyeliğine Ruhi Akşan, Feridun Gülel, Osman Urkmez, Hacer Serpil Ertuğ ve Ali Rıza Kaya seçildi. ESHOT encümen üyeliğine ise Muslu Yılmaz, Ertan Avkıran ve İrfan Aras seçildi. Ayrıca ihtisas komisyonlarının da seçimi yapıldı.2012 yılı Denetim Komisyonu Raporuna ise AK Parti muhalefet şerhi koydu.

ÖNERGE MECLİSİ GERDİ
Toplantıda CHP’li meclis üyeleri belediyelerin kamu hizmetlerini kendisine bağlı şirketlere ihale etmeksizin vermesi gerektiğine dikkat çekip TBMM'de bu doğrultuda yasal düzenlemelerin yapılmasına yönelik temenni kararı alınması için meclis başkanlığına yazılı önerge verdi.Önerge oylanmadan önce söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar söz alarak önergeye ret vereceklerini söyledi.

ÇAKAR SÜRECİ ANLATTI

Çakar, son bir yılda Büyükşehir’in ihale süreçlerine değinerek, “ 1 yıldan bu yana belediye şirketlerinde çalışanların işlerini tehlikeye sokan ihale süreçleri yaşadık. İlk olarak İZBETON’un asfalt ihalesiyle patlak verdi.Daha sonra ESHOT ihalesinde 3 bini aşkın işçi işlerini kaybetme tehlikesi yaşadı. İzmir kamuoyu siyasi olarak manipüle edilmek için ihaleye giren firmanın falanca görüşlere sahip olduğu dile getirildi. Sendika işçileri yollarda yürüttü, AK Parti ilçe binaları önünde sloganlar attırıldı. ESHOT kurumunda otobüsler çalıştırılması bir süre iş yavaşlatıldı. Sonra Kocaoğlu mikrofonu eline aldıkça İzmir üstünde siyasi oyun oynandığını ifade etti. Bunların hepsine o dönemlerde ben AK Partili bir yerel yönetici olarak bu ihalelerin doğru düzgün yapılmadığı için risklerin yaşandığını dile getirdim.İhale eksikliği ya da özelikle bu duruma getirilerek siyasi amaçla kullanıldığına yönelik beyanlarda bulundum” dedi.

KOCAOĞLU’NA YÜKLENDİ: NE ŞİŞ YANSIN NE KEBAP

Kent gündeminde ana maddelerden biri haline gelen 650 işçiyi ilgilendiren İZELMAN ihalesi krizinde benzer bir sürecin yaşandığını ifade eden Çakar, Kocaoğlu’nun tutumunu eleştirdiği konuşmasında şunları söyledi, “Kocaoğlu ‘ESHOT sürecinde ‘direneceğiz’ derken, İZELMAN ihalesinde son güne kadar tepki göstermeden ne şiş yansız ne kebap anlayışıyla işçilerin haklarını korumaktan uzaktı… Şirketin CHP’li avukatı ‘herkesin hakkını koruyacağız’ derken Kocaoğlu ‘kanunlar böyle, tazminatı ödeyeceğiz’ kolaycılığını yaptı. İzmir’de yaklaşan yerel seçimlerde Büyükşehir’in 20 bini aşan çalışanlar siyasi bir amaçta kullanılma çabası var. Bu önergede siyasi amaçlıdır. Seçimlere 1 yıl kala böyle bir önerge siyasi bir atraksiyondur.İzmir’de yaşanan sıkıntı beceriksiz yönetim sıkıntısıdır. Kanunla değişip değişmeyeceği TBMM’nin konusudur. Bu meclisin üzerinden sorumluluğu atıp hedef şaşırtmak için getirilen önerge doğru ve samimi bir önerge değildir. Biz zaten iktidar partisiyiz. Ankara’da gerekli çalışmalar yapılmakta. Geçmişte ESHOT işçilerine verdiğimiz desteği İZELMAN işlerinde de göstereceğiz, oyuna gelmeyeceğiz”

AYDOĞAN: HADDİNİ AŞMA

Çakar konuşurken oturduğu yerden“Haddini aşma…İpe sapa gelmez şeyler söyleme” diyen CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Çakar’ın konuşmasının ardından , “ Çakar’ın sözlerini talihsizlik olarak nitelendiriyorum. Kocaoğlu taşeronlaşmaya karşı savaş vermiş bir başkan… Yapılan yorum adaletsizliktir... Kocaoğlu’nun taşeronlaşmaya karşı yaptıkları ortada. Bu konuda bir eleştiri yapmak yineliyorum adaletsizliktir. Güzel konuşmak bir kabiliyettir.Kelimeleri yan yana güzel getirmektir. Çakar konuşuyor konuşuyor. Bir cümlede söyleyeceklerini yarım saatte söylüyor. Yaptığı açıklamalarla haddini aştı. İster katıl ister katılma bu temenni kararına... Ancak kökten çözüm konusunda destek ver .Kocaoğlu’nun eleştirilmeyeceği en baş konu taşeronlaşma konusunda verdiği mücadeledir” ifadeleri kullandı.

BAKAN:KAÇAK OYNUYOR
Aydoğan’ın ardından Çakar’a bir tepki de CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan’dan geldi. Bakan, “ Komplo teorisinin bu kadarını duymadım. Hayretler içindeyim. Taktikler içinde CHP’yi Büyükşehir’i nasıl eleştiririz bunun peşindeler. Biz attığımız her adımda geleceği kurtarmaya çalıştık. 60 Yaş kartı konusunda da bunu yaptık. Bu işin kökünde çözüleceği yer bellidir. Bugün evet bu konuda Ankara’da bir çaba var ancak CHP’li vekillerin çabası var. Çakar ne zaman önüne Ankara’da çözülecek bir konu gelse kaçak oynamakta. Samimiyeti sorgulayacağınıza işe destek verin. Bu çözüm Konya’ya İstanbul’a da lazım. Bunu nasıl idrak edemezler” diye konuştu.

SINDIR: SADECE BELEDİYELERE YÖNELİK OLMAMALI

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise, “ Bu konuda özü ve düşünce itibariyle bu salonda herkes hem fikir...Bu düşüncenin bütün kamu kurumları itibariyle temsil edilmeli…Esas olan kamuda çalışan taşeron üzerinde çalıştırılmak durumunda kalan işçilerin durumunu sorgulamak gerekir. Yasal düzenlemeler sadece belediyeye yönelik olmamalı” dedi.

ÇAKAR: TAŞERONLAŞMAYI BİTİRMEDİ BELEDİYE İÇİNDE KURDU
Konuşmasına yönelik CHP’den gelen tepkilerden sonra tekrar söz alan Çakar, “ Samimiyet diyorlar…Bu önerge mecliste görev yapan personelle gönderilmez. Samimiyetsiz olduğunuz bu hareketinizle belli. Ankara’ya gitmeden önce CHP’lilere ‘orada bir şeyler önermek istiyorum. Fikirleriniz nelerdir’ dedim. 6’ya 5 kala bir personelle bir önerge vereceğiz, ‘katılacak mısını? Katılmayacak mısınız’ demek samimiyetsizliğin en daniskasıdır. ESHOT’ta direniş gösteren başta Kocaoğlu aynı duruşu İZELMAN ihale krizinde göstermedi. Bana göre o firmanın yöneticisinin avukatının CHP’li olmasından kaynaklanıyor. Ankara temaslarında bu konuda görüşmeler yaptık.İzmir’de taşeronluğun kaldırıldığını ifade ediliyor. Bu belediyenin ilişkilerinin yüzde 70’i hala taşeronla yapılıyor. Bazı şirketlerin belediye şirketleri olarak ihale alıp alt taşeronlara yaptırdığını bizler de bilmekteyiz. İzmir’de deniz ulaşımı, asfaltlar taşeron tarafından yapılmakta. Belediye taşeronlaşmayı bitirmedi en büyük taşeronu belediye içinde kurdu. Madem ki iki vekil CHP’li olarak önerge verdi. Buradan tavsiye kararı alınması işçileri kandırmaya yönelik düşünceye itiyor beni…Benim tavsiyem CHP’li arkadaşlar önergeyi çeksin. Biz bu önergenin içine bazı önemli, huşuların konuşmasına katkı koyalım” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından önerge gündemde bırakıldı.

ÇAKAR’DAN ‘GAMBAZLADI’ ÇIKIŞI
Toplantı gündeminde CHP’li vekillerin verdiği önerge nedeniyle karşı karşıya gelen AK Partili Çakar ve CHP’li Bakan gündem dışı bölümde de karşı karşıya geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar, mecliste geçtiğimiz aylarda oy birliğiyle geçen imar yönetmeliğiyle ilgili Büyükşehir’den bir bürokratın Antalya’da düzenlenen imarlar odası toplantısında yorumlarda bulunduğunu iddiasında bulunarak, “ İzmir’de en çok tartışılan konulardan İzmir imar yönetmeliği oy birliğiyle geçti. Yönetmelik içinde zaman zaman bazı eksiklikler ve bazı uygulama zorlukları yaşandı. Bir bürokrat maddeleri kimin önerdiğine dair katıldığı bir toplantıda gambazlamış...Bürokratların bu tür ilişkiler içerisinde bulunması ancak onların şahsi zafiyetlerinden kaynaklanır. Burada alınan kararlar hele birde oy birliğiyle alınmışsa kimin önerisiyle alındığını bir meslek odası toplantısında irdeleme sorgulama bu çatı altında kimseye yakışmaz” dedi.

BAKAN:DEDİKODULARIN KONUŞULDUĞU YER BURASI DEĞİL
CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ise, “ Belediye meclisimiz dışarda duyulan dedikoduların konuşulduğu yer değil… Bürokratların cevap hakkı yok burada. İtham edilmesi yanlış.’ Gambazladı’ ‘o kendini bilir’ demek bu meclisin yeri değil. Biz burada yanlış şeyler yapmıyoruz. Kimin önerisiyle yapıldığının dile getirilmesinde hatalı bir tarafta ben göremiyorum” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası