Ege Postası
Geri

Büyükşehir’de gündem ESHOT ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 bin 317 şoförü kapsayan ihalede yaşanan kaosun yankıları Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısı’na da yansıdı. Ak Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar “ Acaba bu ihalede başka bir firmanın ihaleye girdiğini gördüğü halde İZELMAN bilerek yüksek fiyat vererek siyasi bir ortam hazırlamak gayretinde mi diye düşünmekten kendimi alamıyorum” dedi. CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan da, “Çakar’ın aklından geçenleri burada ifade etmesi doğru değil. Saklaması gerekirdi. Benimde aklımdan bir çok şey geçiyor. Acaba bu şirket Büyükşehir Belediyesi’ni zora sokmak için mi ihaleye girdi. Benimde aklıma bu geldi ”dedi.
Büyükşehir’de gündem ESHOT ihalesi!
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Kasım 2012 Salı 10:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ -İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Birinci Olağan Meclis Toplantısı Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında gerçekleşti.Gündem dışı bölümde söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar’ın İzmir gündemini günlerdir meşgul eden ESHOT’ta yaşanan ihale krizi hakkındaki sözleri meclise damgasını vurdu. Çakar, “ Sonuç itibari ile geldiğimiz noktada bu ihaleye giren firmanın hareketi hukuken kabul olmasına rağmen yerleşik teamüller çerçevesinde doğru bir yaklaşım olmamıştır. Ancak bunun üzerinden siyaset devşirmeye çalışmakta doğru değildir” dedi.

ÇAKAR: TEAMÜLLERİ GÖRMEZDEN GELEREK İHALEYE GİRDİLER
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı 3 bin 317 şoförü kapsayan ihalede yaşanan kaosun yankıları Büyükşehir belediyesi Meclis Toplantısı’na da yansıdı. Ak Parti Grup Başkanvekili Çakar ESHOT ihalesinde yaşanan süreci gündem dışı konuşmasında dile getirdi. Çakar, “Bu tür ihaleler herkesin katılımına açık ihalelerdir... Herhangi bir şirketin bu tür ihalelere girmesinin önünde hukuksal bir engel yoktur. Ancak teamül engelleri vardır.Oturmuş teamüller vardır ve bu teamüller o ihaleye çıkan yerel yönetimin o işi sürdüren belediyenin şirketi tarafından alınması şeklinde bugüne kadar geldi. ESHOT’un ihalesinde de istihdam edilmek üzere şoför ve teknik alanlarda da çalıştırılacak personelin temininin ihalesi yapıldı.Bu ihaleye İZELMAN ve bir ticari kuruluş teklif verdi. Bu kuruluşa niye teklif verdin demek hukuki hakkımız değil ama bu kuruluşa yıllardan beri var olan teamülleri görmezden gelerek ihaleye girmiş olmalarının etik olarak kabul edilmediğini de söylemekte bizim en doğal hakkımızdır” dedi.




“KAOSTA İZELMAN’IN DA ETKİSİ VAR”
İZELMAN’ın yaşanan kaosta suçu olduğunu belirten Çakar, “ İZELMAN’ın muhammen bedelin üzerinde bir teklif vermiş olması bugünkü kaosun temel sebebi olarak önümüze çıkmaktadır. 196 milyonluk bir muhammen bedel karşılığında İZELMAN şirketi başka bir şirketinde ihaleye girdiğini bildiği halde indirim yapmaması, kaosun oluşmaması anlamında gayret göstermeyerek 3 bin üzerinde personelin iş tehlikesini görmezden gelerek muhammen bedelin üstünde teklifle ihaleye girmiş olması kaosta sorumluluğunun olduğunu görmezden gelmememizi sağlıyor” dedi.

“KORKU SENARYOSUNA DÖNÜŞMESİ GEREKSİZ VE ETİK DIŞI”
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ihaleye İZELMAN dışında giren şirketin Deniz Feneri Derneği ile bağlantısının olması konusuna da değinen Çakar, “ Bu ihaleye giren firmanın bir takım kimlikleri ve ortaklıkları ile ilgili kamuoyunda yapılan değerlendirmelerin işçi sendikaları vasıtasıyla işçilerin içinde salınmaya çalışılan bir korku senaryosuna dönüşmesi yersiz gereksiz ve etik dışıdır” dedi.

“AK PARTİ’NİN GİRİŞİMİNİN OLDUĞU İDDİLARI ASILSIZDIR”
Ak Parti’nin kaosun oluşması için girişimde olduğu yönünde kamuoyunda söylemler olduğuna değinen Çakar, “ Ak Parti’nin veya birilerinin İzmir’de böyle bir kaosun oluşması için girişim içinde olduğu söylemi asılsız ve iftiradır. Ak Partili belediyelerde de bu tür şirketler vardır ve ihaleler yapılır. Orada da şirket personeli arkadaşlar istihdam edilmektedir. Ak Parti'nin ne bugün ne de gelecekte taşeronlaşma gayreti yoktur. Belediyenin mevcut şirketlerinden birinin kapatılması veya personelin sokağa bırakılması konusundaki söylemler tamamıyla siyasi bir söylemdir.Tamamen korku salmaya yöneliktir. Siyaset adına bile etik olmayan bir davranıştır. Siyasi bir rant devşirmek amacıyla bu tür konuşmalar aklımıza şu soruyu getirmektedir; Acaba bu ihalede İZELMAN bilerek mi yüksek fiyat vererek başka bir firmanın ihaleye girdiğini gördüğü halde böyle bir siyasi söyleme ortam hazırlamak gayretinde mi diye düşünmekten kendimi alamıyorum” dedi.

“İHALEYİ BİR AN EVVEL İPTAL ET”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenen Çakar, “ bu ihaleyi bir an evvel iptal edip yeniden ihaleye çıksın. İZELMAN şirketini de muhammen bedelin üzerinde değil gerekirse çok çok altında teklif vererek gayret içinde olmasını temenni ediyorum. Her yıl görev zararı adı altında şirketlerimize aktarmalar yapıyoruz. Maddi ekonomik desteklerde bulunuyoruz. Dolayısı ile kamu görevinden dolayı İZELMAN zarar edecekse bu zararı meclis karar alarak gidermekte yetkindir. İhale iptal edilerek İzmir bu kaostan kurtulmalıdır ”dedi.

AYDOĞAN: SİYASİ KİMLİKLE MECLİSTE HAREKET ETMEMELİYİZ
CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan’dan Çakar’a anında cevap geldi. Aydoğan Çakar’ın 4 dakikada ifade edeceği bir konuyu 44 dakikada ifade ettiğini söyleyerek başladığı konuşmasında Belediyelerin aşiret gibi yönetilmediğini ve kanunların olduğunun altını çizdikten sonra “ Henüz sonuçlanmış bir komisyon kararı yokken Çakar bir şeyler söylüyor. Bu konuya şuanda ne biz ne de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı müdahale edemez. Bu bir tehamüldür.Ancak Çakar’ın aklından geçenleri burada ifade etmesi doğru değil. Saklaması gerekirdi. Benimde aklımdan bir çok şey geçiyor. Acaba bu şirket Büyükşehir Belediyesi’ni zora sokmak için mi ihaleye girdi. Benimde aklıma bu geldi” dedi.Siyasi kimliklerle mecliste hareket edildiği takdirde meclisin çalışmaz hale gelineceğini belirten Aydoğan, “Bizim derdimiz yerel olmalı. Kentin önünü açmalıyız. Bu konuşmaların konuşulacağı platform burası değil. Sabırla ve sükunetle beklemeliyiz” diye konuştu.



ULAŞIM ZAMMI KONUŞULDU
Meclise damgasını vuran bir başka konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önerisiyle meclise gelen Ulaşım Zammı konusuydu. Başkan Kocaoğlu’nun önerisiyle 27 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere yapılan ulaşım zammına AK Parti karşı çıktı. AK Parti Grup Başkanvekil Kenan Çakar, 5393 sayılı belediye kanunun 18 f maddesi okuduktan sonra, önergenin uygun olmadığını söyledi. Çakar “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle olmadı. İstanbul da zam yaparken meclise getirilmemiştir. Bu durum meclisin görevleri arasında değildir. Yapılacak zammı meclisin sırtına yüklemekten başka anlamı olmaz. Kanunlar zammı kimin yürürlüğe koyacağını açıkça ortaya koyuyor. İzmir’de ESHOT, İstanbul’da ulaşımı yürüten başka şirket tek başına bu kararı alabilir” dedi.

İLK TEPKİ ÖZER’DEN
Çakar’ın sözlerine ilk tepki CHP’li Meclis Üyesi Rıfat Özer’den geldi. Özer, “ Çakar, son derece basit konuşuyor. ESHOT’un bütçesini biz yapıyoruz. Gelir ve gider dengelerini de biz yapıyoruz. Biz bunu yapmazsak nasıl işlem yapacağız. Ben, Özfatura döneminden bu yana söyledim. 10 yılda dediğimiz noktaya geldik” dedi. Meclis Başkanı Adnan Oğuz Akyarlı da İçişleri Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda böyle karar alındığını söyledi. Bunun üzerine sinirlenen Çakar, “İçişleri Bakanlığını’nın aldığı görüş beni hiç ilgilendirmiyor. Hukuk devleti bakanın görüşü değildir. Hukuk devleti kanundur, yönetmeliktir ESHOT’un kuruluş kanunu var. Yetkilerini düzenleyen yerler var. Bunları göz ardı ederek ‘birisi şöyle demişti, ondan yapıyoruz’ demek doğru değildir” dedi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası