Ege Postası
Geri

Büyükşehir’de yüksek tansiyon: Gündem ‘Şehir Hastanesi’ ve ‘Kooperatif’ modeli

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumuna aylardır gündemde olan kooperatif modeli damga vururken model CHP-AK Parti cephesini bir kere daha karşı karşıya getirdi. Öte yandan açılışı 7. Kez ertelenen Bayraklı Şehir Hastanesi de meclis gündemine geldi.
Büyükşehir’de yüksek tansiyon: Gündem ‘Şehir Hastanesi’ ve ‘Kooperatif’ modeli
Haberler / Yerel Politika
9 Ekim 2023 Pazartesi 19:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.

İZBETON’A SERMAYE ARTTIRIMI

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON için sermaye artırımı önerisi meclis gündemine geldi. Önerge komisyonlara havale edildi.

İlgili önerge şu şekilde;

İZBETON A.Ş’nin 05/09/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında şirket sermayesinin 986.550.000,00-TL’den 200.000.000,00-TL artırılarak; 1.186.550.000,00-TL’ye çıkarılması kararı doğrultusunda Belediyemizin, İZBETON A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen (%98,792'sine tekabül eden) 197.584.000,00-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak sermaye artışına iştirak edilmesi hususunun görüşülmesi. 

İZSU’YA KREDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZSU’nun yatırım ve diğer harcamalar için İller Bankası’ndan 350 milyon TL kredi kullanmasına ilişkin önerge meclis gündemine geldi. Önerge komisyonlara gönderildi.

İlgili önerge şu şekilde;

Büyükşehir Belediyemizin bağlı kuruluşu olan İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğünün İller Bankası A.Ş.'den kullanacağı, yatırım ve diğer harcamalarda kullanılmak üzere yurt içi borçlanmaları için toplam 350.000.000,00 TL (faiz hariç) tutarına kadar gayri nakdi kredi kullanılmasına, krediye ilişkin düzenlenen kredi sözleşmelerinden kaynaklanan her türlü ödeme yükümlülüğünü sözleşme hükümleri çerçevesinde yerine getirememesi ve/veya kredi teminatlarının yetersiz kalması halinde Büyükşehir Belediyemizin Hazine ve Maliye Bakanlığınca ve/veya Banka tarafından dağıtılan yasal paylarının mevzuattan kaynaklanan herhangi bir kesinti oranına bağlı kalmaksızın tamamının garanti olarak gösterilmesine ve konuya ilişkin her türlü iş ve işlemlerin yürütülmesi için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç SOYER'e yetki verilmesi hususlarının görüşülmesi. (Satınalma Dai. Bşk. E.1573464)

“KEMALPAŞA KADERİNE TERK EDİLDİ”

Gündem dışı konuşmalarda Kemalpaşa’nın sorunlarından bahseden AK Parti Kemalpaşa Meclis Üyesi Çile Özkul, “Kendi kaderine terk edilmiş ilçemdeki sorunlardan bahsediyorum. Kemalpaşa’mızda bir köprü bulunmakta. Aylardır yapılamıyor. Bu köprü iki mahalleyi birbirine bağlıyor ve insan trafiği çok fazla. Bu konuda ilçede topu Büyükşehir’e attılar. Kemalpaşa da İZBB’yi de CHP yönetiyor. Ben sormak istiyorum Kemalpaşa’yı görmüyor musunuz? Yok mu sayıyorsunuz? Yoksa artık sizin için önemli değil mi? İZBB, Kemalpaşa’da hiçbir ciddi yatırıma imza atmamıştır. İmar, altyapı, üstyapı, kentsel dönüşüm… İlçem İzmir’e 20 dakikalık mesafede olmasına rağmen kaderine terk edilmiştir” dedi. Öte yandan Özkul, Kemalpaşa’da kadın sığınma evinin olmamasından ötürü yakındı.

KEMALPAŞA ELEŞTİRİLERİNE YANIT

CHP Kemalpaşa Meclis Üyesi Mehmet Türkmen, Kemalpaşa eleştirilerine yanıt verdi. Türkmen açıklamasında, “İZSU, Halilbeyli’den Kemalpaşa’ya kadar kanal projesini tamamladı. Ulucak’ta artıma tesisini tamamladı. İZSU her tarafta yağmur suları hattını değiştirdi. ESHOT köylere dahil otobüs kaldırıyor. Turgutlu’dan Metro’ya kadar her yere seferler var. İZBETON, köy yollarını sıcak asfalt yaptı. Nasıl bir hizmet yapılmadı? Nif çayının temizliğiyle ilgili eleştiri geldi. O çaya belediye giremez, bu yüzden denetleyemiyoruz. O bölgeye kimseyi yaklaştırmıyorlar. İki tane OSB var, biz arada kaldık. Biz belediye sınırları içerisinde olan yerleri denetliyoruz. Kemalpaşa’da yapılanların görülmemesi bizi üzüyor” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın ise, “2021 Haziran’da bir kadın sığınma evi açıldı. Şu anda iki tane kadın sığınma evi hizmette. Elbette kadın sığınma evlerini sayısından ve ihtiyacın artmasından memnun değiliz. Bu sorumluluğu merkezi yönetim ile yerel yönetim paylaşır. Merkezi hükümetin 3 kadın sığınma evi var.  Kemalpaşa Köprü ile ilgili arkadaşlar 14 köprü ile ihale verilmiş ve yüklenici firma ekonomik kriz nedeniyle maliyetleri karşılayamadığını belirterek aksama yaşadığını söylemiş. 2 aya köprünün açılması bekleniyor” ifadelerine yer verdi.

AK PARTİLİ BOZTEPE KOOPERATİF ÜZERİNDEN UYARDI

Gündem dışı söz alan AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Kentle ilgili sıkıntıları dile getirmeye çalışıyoruz. Kooperatiflerle ilgili olsun başka konularla ilgili olsun. İlk söylediğimiz zaman yüksek sesle eleştirildik ancak sonra bizim dediklerimizi kabul ettiniz. İzmir’de kokuyu yüzde 90 azalttık diyorsunuz, demek ki İzmir kokuyormuş. 2021 yılında biz Çiğli’de İzBB çalışanları ve dar gelirliler için bir arsamızı tahsis ettik. O zamanlarda Başkan Soyer grubumuza, kent için çok önemli olduğunu söylemişti ve biz eleştirilerimizi de yaparak destek vereceğimizi söylemiştik. Orada bir temel atıldı, temel gibi görünen yerde bir şey kalmadı. Üzerinden 1 yıl geçti. CHP Grup Başkan Vekili gidip baktı mı bilmiyorum. Aynı şekilde kooperatif eliyle yapılan projelere de gidip baktı mı? İzBB önünde kooperatifzedelerin eylem yapmasını istemiyoruz demiştik. Ancak bunlar bu konutları satarken İzBB güvencesiyle insanlar kendi akrabalarını da kooperatiflere üye yaptılar. Bu kooperatiflerin kurucularına baktığımızda Şenol Aslanoğlu’nun da olduğunu gördük. Buraya üye olanlar hisselerini devrediyor. Ben geçen gün alana gittim, kapıda bir arkadaş karşıladı. Bakmak istediğimi söyledim ancak içeri almadılar. Bu firma bu zamana kadar hiç iş bitirmemiş. Ne kooperatife ne İzBB’ye mektubu var… Bu şirketin elinde 2,5 milyarlık iş var. Burada bir uyarı daha yapmak istiyorum. Ben bu 1 ay içinde alana gittim, karşısındaki binaları da çektim. Burada ciddi bir inşaat hatası var. İstinat duvarları yerine panel kullanılıyor. Yarın öbür gün burada da sıkıntı yaşayacaksınız. Örnekköy’de olduğu gibi bizi suçlamayın. Bu inşaatlar ne zaman bitecek? Bilgilendirme talep ediyoruz” dedi.

“BAYRAKLI ŞEHİR HASTANESİ’Nİ NE ZAMAN AÇACAKSINIZ?”

Açılışı yılan hikayesine dönen Bayraklı Şehir Hastanesi’ni meclis gündemine getiren CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, “Bayraklı Şehir Hastanesi, yine açılamadı. Artık hikayeyi dönmüş hikayeyi anlatmak istiyorum. Temeli 2013 yılında atılmış, 30 ayda bitecekmiş. Önce 36 dendi yine 30’a düştü. 2015 yılında ikinci kez temel atılıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılıyor. Bu hastane İzmir’e iktidar tarafından verilen 2012 yılı vaadi. İki defa temeli atılan hastanenin finansmanı 2016 yılında bulundu. 2018 yılında biteceği söylendi. Malum seçim vardı. Sonra 2019’da yerel seçim vardı yine açılacağı söylendi. Sonra Kerem Ali Sürekli 29 Ekim 2021’de açılacağını söyledi. Sonra 2022, sonra 14 Mart 2023 sonra 27 Eylül 2023. 7 kez açılış tarihi bildirilen hastane hala açılamadı. İzmir halkı adına soruyoruz, bu inşaatın temeli ne zaman atıldı? 30 ayda mı 36 ayda mı bitecek, tarihi hangi günden başlatacağız? 1.6 milyara mal olan şehir hastanesi bugün kaç milyara mal olacak? Geciken süre işletme süresinden düşülecek mi? İzmir halkı olarak şunu soruyoruz; hastaneyi ne zaman açacaksınız?” diye konuştu.

HASTANE ELEŞTİRİSİNE OPERA BİNASI GÖNDERMESİ

AK parti grup Sözcüsü Hakan Yıldız, Bayraklı Şehir Hastanesi’ne yönelik eleştirilere yanıt verdi. Yıldız açıklamasında, “AK Parti’nin böyle devasa projelerini takip ediyor olması, battı çıktı yapamayan, opera binasını bitiremeyen bir belediyenin grup başkanvekili olarak önemli. Kendileri bahane siyasetini seviyorlar, ama biz bahane üretmeyeceğiz. Hastane açılabilir noktada. Gecikme içerideki teknik sistemlerin testleri. Bitmediğinden, tamamlanmadığından ya da çalışan olmadığından değil. Keşke böyle büyük projeleri İzBB’de yapsa da gecikse. Diğer projeleri de incelesinler. Ne kadar hızlı tünel yaptığımızı çevre yollarımıza baksınlar. Bitmeyen opera binasını da kendileri bize atsınlar. O dönem 80 milyona mal olacak tesisi bugün 600 milyona mal ediyorlar. Opera binası ile ilgili hangi noktada olduklarını anlatsınlar” ifadelerini kullandı.

HIZAL’DAN ÇARPICI İDDİALAR

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise açıklamasında,“Biz CHP’li bir arkadaştan Şehir hastanelerinin neden geciktiği konusunda eleştiri almamız bizi mutlu ediyor. Pandemi öncesine kadar şehir hastanelerine karşıyız diyen anlayış bugün neden hastanenin geciktiğini sorması doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Şehir Hastanesi yakın zamanda açılacak. Temel konumuz Aydın’ın top çevirip, taca atma eğiliminde olduğunu gördük. Yazı İzBB’nin genel sekreteri tarafından yazılmış. Bu yazıdan şunu anladık, bu etaplarda İZBETON’un dışında herhangi bir kurum, kuruluş, kişi faaliyet göstermez. Biz biliyoruz ki orada kaçak yollarla oraya girmiş kooperatifler ve şirketler var. Bunları buraya sokan Tunç Soyer. Soyer, sıklıkla şunu dile getiriyor, biz Türkiye’ye örnek kentsel dönüşüm modeli ortaya koyuyoruz. O kadar örnek olmuş ki, İzmir dışında bu örneği alan kişiler var. Şenol Aslanoğlu’yla ilgili eleştiri yaptığımda siyasi eleştiri yaptığımı söylüyorsunuz. Şirketin kime ait olduğunu bütün İzmir biliyor. Gaziemir birinci etabın temelini Kılıçdaroğlu’na attırdınız, İzBB güvencesiyle 36 ayda bitireceğiz dediniz. Üyelerden 178 milyon para toplandı, para, daire yok. Tam organize işler. Kuran kişi Serdar Deniz, kim bu Mahir Polat’ın danışmanı. CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, buraya gelip kentsel dönüşüm çözmeye geldi. İş burada bitmiyor. Ümit Erkol’la bu iş bitmiyor. Ümit Erkol’un oğlu da burada kooperatifçilik yapıyor. Bizim çalışanlarımıza verdiğimiz arsanın üzerine konmaya Londra’dan geliyor. Bu da yetmiyor, doymuyor. Fırat Erkol denilen vatandaş şirket kuruyor. 2022’de kurulan şirkete Uzundere’deki işi vermişler. Neresinden tutsanız sakatlık. Narlıdere Metro’sunu eleştiririz, biter. Siz bizi hastaneyle eleştirirsiniz biter. Ama İzmirlilerin parası, İzBB’nin itibarı… Yazıklar olsun. Tüm bunların sorumlusu Tunç Soyer” dedi.

“KOOPERATİF KİMSENİN BABASININ DEĞİL”

CHP Bayraklı Meclis Üyesi İrfan Önal ise, “Kooperatif bir kişinin babasının şirketi değil. Kooperatif bir oluşum, bu oluşum 500 arsa sahibi ile 500 kişi bir araya gelir ve bin adet arsa üretilir. 500’ü kooperatif üyelerine 500’ü arsa sahiplerine. Türkiye’de bir Özgür Bey mi zeki? Engellediğiniz her gün bu paralarla inşaat yapılacak ve fiyat farkı gelecek. Sonra biz dedik diyeceksiniz. Özgür Bey, avukatlığı bırakmış, yıllardır elinde mezüre ile geziyor. Ben iddia ettiği birçok şeye inanmıyorum. Bu parayı veren kimse itiraz etmiyor sadece Özgür Bey itiraz ediyor. CHP İzmir, şu anda sistemi ile örnek olduğu için… Neden sizi rahatsız ediyor? Bir kooperatifin yöneticisinin CHP’li olması sizi neden rahatsız ediyor? Siz AK Parti üyesi olmayanla iş yapmıyorsunuz. Mesela DEÜ’nün rektörü eski AK Partili. Varsa bir yanlış mahkemeler orada beraber gidelim. Oradaki insanları siyasete ortak etmeyin. Fahiş dediğiniz bir rakam varsa üstüne gidelim. Vatandaş, daha ucuzu varsa neden oradan almıyor da kooperatifte. Gelin beraber denetlemesini yapalım. Tespit ettiğiniz bir bulgu varsa beraber gidelim bakalım” diye konuştu.

KOOPERATİFLERE ÖZEL OTURUM ÖNERİSİ

Tartışmalarının ardından araya giren Mustafa Özuslu, “İzmir’in önemli bir problemi. Görünüyor ki, bu oturumda yaptığımız gündem dışı konuşma değil. Bu İzmir gündemindeki bir maddeyi tartışma ihtiyacı. Uzun zamandır aynı konu gündeme geliyor. İhtiyacın ne olduğunu anlamaya çalışıyorum. Tutanakları okudum, aynı şeyler söyleniyor. Siyaset böyle bir şey. Bu konu bir gündem olarak konuşuluyor. Özgür Bey’in iddiaları cevap verilmesi gereken şeyler olduğu için gündem dışından çıktı. Sadece bu gündeme ilişkin özel bir oturum yapalım. İzmir halkı da süzgecinde değerlendirir” dedi.

MİKROFONU KAPATTI

AK Parti Grup Sözcüsü’ne yanıt veren Murat Aydın, “Hakan Yıldız’a her mecliste cevap veriyorum. Verdiğim cevabı beğenmeyebilirsiniz. Yanlış yorumladığınız için yanlış sonuca varıyorsunuz. Dinlemek istemeyene cevap verme hatasını yaptığım için özür diliyorum” diyerek mikrofonu kapattı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası