Ege Postası
Geri

CHP'li Güven o tehlikeye dikkat çekti

CHP'li Güven: " Kaya gazı üretimi, çevre faciasına dönmeden önlem alınmalı"
CHP'li Güven o tehlikeye dikkat çekti
Haberler / Yerel Politika
21 Mart 2013 Perşembe 10:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, Türkiye'nin kaya gazı kaynaklarının açığa çıkarılmaya başlandığını ancak birçok olumsuz çevresel etkilerinin yanında yer altı sularını kirletmesi ve karbondioksit yayması nedeniyle bazı Avrupa ülkelerinde yasaklı ya da kısıtlı olan üretiminin Türkiye'de denetlenmesi için Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.  Güven yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Ülkemizdeki kaya gazı rezervinin, yerli kaya gazına dayalı elektrik üretim potansiyelinin,  kaya gazı kanunun gazın kullanım hakkı başta olmak üzere taşıması gereken şartların, kaya gazı tesisi işletimi için çevre etki değerlendirme kriterlerinin, insan ve çevre sağlığı üzerine etkilerinin, gazın hidrolik kırılma işlemi ile çıkarılmasında kullanılmasına izin verilecek kimyasalların ve atık yönetiminin belirlenmesi ve başta su kaynaklarımızla ilgili kanunlarımız olmak üzere diğer mevzuatımızda alınması gereken önlemlerin araştırılması konusunda bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedik.”

 Yer altı sularını kirletecek

 Kaya gazı üretiminin 2000'den bu yana ABD, İngiltere gibi ülkelerde arttığını ancak çoğu ülke tarafından riskli bulunduğu için yasaklandığı açıklayan Güven, Türkiye'de Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrol türetebilen kaya rezervinin belirlendiğini, bu  rezervlerin çıkartılması için yabancı şirketlerin Bakanlığa başvuruları olduğunu söyledi. Güven, “Kaya gazının çıkartılması sırasında kullanılan hidrolik kırılma (fracking) işlemi sırasında yer altına enjekte edilen kimyasalların yer altı sularını kirlettiği ve fosil bir yakıt olduğundan karbondioksit kaynağı olduğu belirtilmektedir. Fransa ve Bulgaristan’da yasaklanan İngiltere’de ise kamuoyu baskısına rağmen kısıtlı olarak devam eden hatta Avrupa Parlamentosu'nda bir Avrupa Komisyonu Direktifi hazırlanması gerekliliği tartışılan kaya gazı üretiminde, sonradan acılar yaşamadan Türkiye'nin alacağı önlemler çok önemli. Bu nedenle gereken önlemlerin araştırılması konusunda Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası