Ege Postası
Geri

CHP’li Susam: “Bağ-Kur’luları ‘ötekileştirmeyin“

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bağ-Kur’luların diğer sigortalılara göre aldığı düşük maaş aldığını ve sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını hatırlattı, Bağ-Kur’lu sigortalıların ‘ötekileştirildiğini’ söyledi.
CHP’li Susam: “Bağ-Kur’luları ‘ötekileştirmeyin“
Haberler / Politika
13 Ocak 2013 Pazar 10:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGE POSTASI- CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bağ-Kur’luların diğer sigortalılara göre aldığı düşük maaş aldığını ve sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını hatırlattı, Bağ-Kur’lu sigortalıların ‘ötekileştirildiğini’ söyledi.

Bağ-Kur emeklilerinin diğer emeklilere göre hak ettiklerinin altında maaş aldığını söyleyen Susam, “Meclis kürsüsünden konuşan pek çok arkadaşım Bağ-Kur’dan emekli olmuş insanların sıkıntılarını dillendirerek önerilerde bulundular. Benim de, pek çok başka arkadaşımızın da Bağ-Kur’luların sorunlarını çözmek için korumaya yönelik çok da önemli kanun değişiklikleri teklifleri komisyonlarda bekletiliyor. Sigortalılara tanınan pek çok hak, Bağ-Kur’luya tanınmıyor. BAĞ-KUR’lular, siyaseten moda deyimle ‘ötekileştirilmiş sigortalılardır.’ Onların da eşit bir sosyal güvenlik hizmeti alması hepimizin arzusudur” dedi.

Emekli olduktan sonra işyerini açık tutan esnaftan kesilen % 15’lik destek priminin Anayasa’ya aykırı olduğunu hatırlatan Susam, “İnsanlar 25 yıl prim yatırmış, sonucunda emekliliği hak etmiş. Aldığı maaş hak ettiğinin altındayken bir de çalışmaya devam ettiği için maaşından kesinti yapmak adalet değildir. Bağ-Kur’lu hasta oldu, rapor aldı ama hastaneye yatmadı. SSK’lı bu durumda işgöremezlik aylığı alırken, Bağ-Kur’luya vermiyorsunuz. Bağ-Kur’lu kadınlar hamilelik ve doğum sürelerini borçlanamıyor. Ötekileştirme işte budur” diye konuştu.

Alamadıkları sağlık hizmeti faiziyle ödüyorlar

Bağ-Kur’luların sağlık hizmeti kullanamadığı halde devletin bu hizmetin parasını ve faizini tahsil ettiğini ifade eden Susam, “Esnafın işleri bozulup iki ay prim ödeyemese, sağlık hizmetinden yararlanamıyor. İşçi, memur yararlanıyor ama esnaf yararlanamıyor. Esnafa borcunu ödeyeceği noktasında bir güveniniz yok m? Bu ülkenin vatandaşı olarak işi zora girdiği zaman sağlık hizmeti alma hakkına sahip değil m? Aradan zaman geçti, yeniden prim yatırmaya başladı. Vermediğiniz sağlık hizmetinin borcunu bir de faiziyle tahsil ediyorsunuz” dedi.

Gün bekleyen Bağ-Kur’luya prim esnekliği

Bağ-Kur’luların sorunlarını çözmek için kanun teklifleri bulunduğunu hatırlatan CHP’li vekil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanun teklifimizde prim günlerini doldurmuş ama emekli olmak için yaş süresini bekleyen Bağ-Kur’lulara bir esneklik tanıyoruz. İsteyen Bağ-Kur’lu emeklilik süresi dolduğunda daha düşük maaş almayı kabul ederek emeklilik primi yatırmasın, sadece sağılık primini ödesin. Eğer durumu uygunsa prim yatırıp maaşını daha yüksek alır. Neticede Bağ-Kur’lu kendi kendinin işvereni olduğu için bu esnekliği tanıyabiliriz.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası