İZMİR - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Çeşme'nin Reisdere Mahallesi'nde yüzde 500 inşaat yoğunlu artışıyla yapmak istediği dört katlı konut projesi, yılan hikayesine döndü. Çeşme Belediyesi ve kent sakinlerinin yanı sıra teknik odaların da karşısında olduğu ve hakkında 'betonlaştırma' endişesiyle açılan davalar devam eden projeye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayının ardından bir onay da İzmir Valiliğinden geldi. Tartışma yaratan proje için İzmir Valiliği, "Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur" dedi.
Bilirkişi olumsuz rapor verdi
Çeşme Belediyesi ve teknik odalarının, TOKİ'nin yoğunluğu ve yüksekliğini artırmasını sağlayan planlara yönelik açtığı davaların hala daha devam ettiğini hatırlatan Başkan Dalgıç, yasal süreç devam ederken Valilik tarafından verilen onayı doğru bulmadığını söyledi. Açılan davalarda, bilirkişinin; kentin mikrokliması, yeşil örtüsü, nüfus yoğunluğu ve bölge yapılaşma özellikleri açısından projeye olumsuz rapor verdiğini kaydeden Dalgıç, "Mahkeme kararı beklenmeden işlemler sürüyor. Biz kentin geleceği için hakkımızı aramayı sürdüreceğiz" dedi.
Konuta değil, yanlışa karşıyız
Çeşme'nin toplu konuta ihtiyacı olduğunu ve toplu konut projelerine karşı olmadıklarını vurgulayan Başkan Dalgıç, "TOKİ'ye ya da Çeşme'de konut yapmasına karşı değiliz. Fakat konutlara 2 (Zemin+1) kat yükseklik ve yüzde 20 inşaat yoğunluğu olan bir imar politikası uyguluyorken, yoğunluğu 6 kata yakın artırarak yüzde 120 yoğunlukla üstüne üstlük 4 katlı onlarca bina yapılmasına; Çeşme'de başlayacak betonlaşmanın önünün açılmasına müsaade etmek mümkün değil. Toplu konut yapılsın, fakat bu kenti betonlaştırmadan yapılsın" dedi.
TOKİ, kent kuruyor
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin Çeşme'nin Reisdere'de mahallesinde inşa etmeyi planladığı bin 153 konutluk proje, iki etaptan oluşuyor. Birinci etapta 584 konut, bin 600 kişilik cami, 2 büfe yer alıyor. Projenin ikinci etabında ise 603 adet konut, 4 adet büfe, birer adet 32 derslikli ilköğretim okulu ve 32 derslikli lise ile 600 kişilik cami bulunuyor.