Ege Postası
Geri

Cevat Durak: ''2023'e kadar buradayız''

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, eski adı Bostanlı Açık Hava Tiyatrosu yeni adıyla Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlediği basın toplantısında başkanlıkta geride kalan 9 yıllık dönemini anlattı. Koltuğa oturduğu ilk günkü heyecanını hiçbir zaman yitirmediğini ifade eden Durak, “Karşıyaka bizim için sevdadır. Bu sevdanın peşinde geçen her bir gün, güldürdüğümüz yüzlerle daha da bir anlam kazanmaktadır” dedi. 9 yılda 300 milyon TL’si kendi kaynaklarıyla olmak üzere toplam 550 milyon TL’lik yatırım yaptıklarının altını çizen Durak, 5216 ve 5393 sayılı yasaların hizmet verme kabiliyetlerini sınırladığına da dikkat çekti.Başkan Durak toplantı sonrası basın mensuplarının ‘2014’de aday mısınız'’ sorusuna “2023’e kadar buradayız” diye cevap verdi.
Cevat Durak: ''2023'e kadar buradayız''
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Nisan 2013 Perşembe 12:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak,  geride kalan 9 yıllık görev süresinde yaptıklarını ve ileriki dönemlerde ilçeye kazandırmak istediği projeleri eski adı Bostanlı Açık Hava Tiyatrosu yeni adıyla Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlediği basın toplantısıyla anlattı.Toplantıya CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege, İl Başkan Yardımcısı Altan İnanç, CHP Karşıyaka Grup Başkanvekili Necat Yılmaz,Herkes İçin Demokrasi Derneği Genel Başkanı Birol Soylu, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, meclis üyeleri, kentin medya kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.   

AÇILIŞ TÖRENİNDE ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ

Toplantı öncesi Başkan Durak, Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nun açılış kurdelasını kesti. Başkan Durak açılışta yaptığı kısa konuşmada önemli mesajlar verdi. “Bizler kendi içimizde çok sesli konuşup tartışıyoruz. Ancak şu bilinmelidir ki sırası geldiği zaman dosta dostluğumuzu düşmana da nasıl dost olunacağını her zaman gösteririz. Bunu bir kez daha herkese gösterdiğimizi haykırmak istiyorum” istiyorum diyen Başkan Durak,  bireysel egolardan sıyrılarak, toplumu kucaklayan ve insanla yoğrulmuş güzel projeler ürettiklerini belirtti şöyle devam etti “ 2013 bizim seçim yılımız değil. Bizim yatırımlara devam ettiğimiz yıl. 2023’e kadar aldığımız bayrağı sonuna kadar dalgalandıracağız. Kimse kusura bakmasın ben sosyal demokrat bir belediye başkanıyım. Benim partililiğimden kimsenin şüphesi olmasın. Dün nasıl mücadele ettiysem bu partiyi 0’danbugün buradaki en yüksek oyla buluşturabildiysem bundan sonraki süreçte de bunu yapacağım. Bizden herkes korksun. Yaptığımız hizmetlerden dolayı korksun. Biz laf üretmiyoruz, biz işin şeklinde değiliz. Biz her gün halkın içindeyiz. Birilerine şirin görünmek adına, birilerine memnun etmek adına hizmet üretmiyoruz. Biz tüm Karşıyakayı kucaklayan sağ sol ayrımı yapmaksızın herkesi kucaklayan hizmeti eşit ve adil şekilde götürmek istiyoruz. Bizi sürekli yıldırmak isteyen her türlü dosta düşmana karşı mücadele veriyoruz. Dostumuzu dost olarak biliyoruz ama düşmanımızın nasıl hareket edeceğini halkımızla kucaklaştığımızda görebiliyoruz. Onlarla birlikte yürümeye çalışıyoruz. Sizinle birlikte daha uzun yollar kat edeceğiz”



TİYATRO SAHNESİNDE 9 YILI ANLATTI

Açılış töreninin ardından Başkan Durak, tiyatro sahnesinde geride kalan 9 yılını anlattı.Belediye başkanı olmak üzere yola çıkarken Karşıyaka’nın eksiklerini, sorunlarını, ihtiyaçlarını tüm ayrıntılarıyla hesaplayıp, bir vizyon ortaya koyduklarını belirten Durak, yıllarca ihmal edilmiş bir Karşıyaka’yı, geleceğe hazırlamak gibi bir sorumluluğu üstlendiklerini ifade etti. Belediye başkanı olarak ilk günkü heyecanını 9 yıl boyunca hiç kaybetmediğini aksine her geçen gün artarak, devam ettiğini belirten Durak, “ Karşıyaka’yı bir “dünya kenti” yapma hedefine doğru yürürken, her şey güllük gülistanlık olmadı bizim için… Beklenmedik engellerle karşılaştığımız, önümüze setler çekilmeye çalışılan zorlu günlerimiz de çok oldu. Bu kenti ilklerle buluştururken, ya da belediyeye, yatırım yapabilme kabiliyetine sahip bir bütçe yaratmaya çalışırken, dirençlerle karşılaştık. Ne yaptığımızı, ne yapmaya çalıştığımızı anlamak istemeyenler oldu. Eleştirildik. Haksızlıklara uğradık. Ama, bunlar bile bizi yıldıramadı. Çünkü, Karşıyaka için çaktığımız her bir çivinin, attığımız her bir temelin, biten her projenin Karşıyakalılardan aldığı alkış, yaşadığımız bütün o zor günleri unutturmaya yetti. Bizim için önemli olan da buydu” dedi.

YÜZDE 65’LE HİZMET BAŞARIMIZ TESCİLLENDİ

 2009 seçimlerinde elde edilen yüzde 65’lik  oy oranıyla Karşıyaka için verdikleri hizmet mücadelesinin tescillendiğini ifade eden Durak, “ Yaptığımız işte, bizi azimlendiren, daha çok çalışmaya teşvik eden, bu rakamlar olmadı hiçbir zaman. Sokağa çıktığımızda elimizi sıkan, boynumuza sarılan Karşıyakalıların “teşekkürü”ydü heyecanımızı, coşkumuzu arttıran… Hayata geçirdiğimiz projelerin, ulusal ve uluslararası platformlarda ödüllendirilmesi, alkışlanması elbette gururlandırdı. Ancak, bizim için önemli olan Karşıyakalıları mutlu görmekti. Onların takdiri bizim için bütün ödüllerden çok daha kıymetli oldu her zaman” dedi.

MÜFETTİŞLERDEN ÖVGÜ ALDIK

Geride kalan başkanlığı boyunca  merkezi iktidarın baskısını her daim üzerlerinde hissettiklerin altını çizen Durak,”Uzun zamandır  eksik olmayan müfettişler tarafından denetlendik. Belediye çalışmalarından tutun da, benim ve çalışma arkadaşlarımın, ailelerinin her bir ferdine kadar incelendik. Bugüne kadar onlarca teftişten geçtik. Hiçbir tanesinden tek bir olumsuz sonuç çıkmadı. Aksine, bizi denetlemek üzere gelen müfettişlerden bile övgü aldık. Bu övgüler bile, üzerimize sıçratılmaya çalışılan çamurları alıp götürmeye yetti” diye konuştu.



KÜÇÜK ADIMLAR MARATONA DÖNÜŞTÜ

Göreve geldiğinde ilk iş olarak belediyenin işlevselliğini arttırmak ve kurumsallaştırmakla başladıklarını ifade eden Durak,  sanayisi olmayan, merkezi iktidardan aldığı pay ve vergi gelirleri sınırlı bütçeyle kaynak yarattıklarını, küçük adımlarla başladıkları yürüyüşü, zamanla uzun soluklu bir maratona dönüştürdüklerini söyledi.

HEDEFİNDE İKİ YASA

5216 ve 5393 sayılı yasaların hizmet verme kabiliyetlerini sınırladığına dikkat çeken Durak şöyle devam etti;  “bugün, Karşıyaka için hayal ettiğimiz bazı projeler, her iki “garabet” yasanın beraberinde getirdiği yetki karmaşası ve sınırlamasının cenderesine sıkışıp kalmış durumdadır. Traji-komik olan ise; AKP’nin Karşıyaka’daki muhalefet argümanları, yine bu projelerdir. Yetkilerimizi alıp, yaptırmadıkları projeler için “neden yapmıyorsunuz'” diye sormak, bir “kara mizah” örneğidir””

VİZYONUMUZ KÜLTÜR VE TURİZM KENTİ YARATMAK

Karşıyaka için ortaya koydukları vizyonun ilçeyi  “Kültür ve Turizm Kenti”  yapmak olduğunu belirten Durak, şunları söyledi;   Demokratik bakış açısıyla, sorgulama ve itiraz kültürüne sahip Karşıyakalılara yakışan da bu olur diye düşündük. Karşıyaka’nın sahip olduğu değerleri gözeterek, bir kent kimliği yaratmaya çalışıyoruz. Karşıyaka’yı, sadece İzmir veya Türkiye’de değil, dünyada farklı bir yere oturtabilmek çabasındayız. Sosyal demokrat belediyeciliğin temel ilkesi olan insanı merkezine alan çalışmalarımızda önceliğimizi sosyal projelereverdik. Yaptığımız her bir fiziki yatırım, sosyal projelerin hayat bulduğu mekanlar oldu. Bu vizyon doğrultusunda, kenti bir bütün olarak planlarken, bir amacımız daha vardı. O da, Kent Aidiyeti yaratmak. Karşıyaka’da doğmuş, büyümüş, ya da her ne sebeple olursa olsun, bugün, bu kentte yaşayan herkesin, “Ben Karşıyakalıyım” diyerek, bu kente aidiyetini ortaya koyması istedik.Hiçbir kimsenin, Karşıyaka sınırları içinde, ötelenmesine, dışlanmasına, ötekileştirilmesine izin vermedik. Herkesi, aynı duygularla kucakladık. Gençlerimizin, kadınlarımızın, engellilerimizin, yaşlılarımızın, sosyo-ekonomik koşullar nedeniyle toplumsal yaşamın dışında kalmaması için çalıştık. Toplumun tüm kesimlerini, kültürümüzün tüm renklerini, kentlilik,  “Karşıyakalılık” ruhuyla bütünleştirdik”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YAPTIKLARINI ANLATTI

Durak, Karşıyaka’yı bir bütün olarak planladıklarını, ilçenin bina yığını görünümünden sıyrılıp, modern, sağlıklı, güvenli bir kent olabilmesi için kökten çözümler üzerine yoğunlaştıklarını ifade etti ve, “Kentsel Yenileme ve Dönüşüm projelerine, bu kadar önem vermemizin nedeni de budur. Mevcut yapı içerisinde, günübirlik çözümlerle, bu kentin daha fazla ilerleme şansının olmadığını biliyorduk. Karşıyaka’yı yeniden planlamak zorundaydık. Öyle de yaptık. Bir ilçe belediyesi olarak ilk kentsel dönüşümü gerçekleştirmiş olmamız da, başardığımız ilklerden biridir. Mavişehir’in, hemen yanı başında gecekondulardan oluşan Yalı Mahallesi’ndeki dönüşüm, bölgenin cehresini tamamen değiştirmiştir. Yalı Mahallesi, birazdan izleyeceğiniz film ve elinizdeki kitapta da göreceğiniz üzere, bugün Karşıyaka’ya yakışır bir görünüme kavuşmuştur. 9 yıl önce, orada barakalarda yaşayan 462 aile ise, Zübeyde Hanım Mahallesi’nde yaptığımız, modern konutlarda, yaşamını sürdürmektedir.Diğer dönüşüm ve yenileme projelerinde ise, ilçe belediyesi olarak, yetkilerimiz doğrultusunda, alt yapıyı hazırladık.Sıra artık, bu projeleri hayata geçirme yetkisini elinde bulunduran kurumlarda, onların yetkililerindedir.Burada, özellikle altını çizmek isterim ki; kentsel yenileme ve dönüşüm projelerimiz başta olmak üzere, yetki alanımız dışında kalan projelerimizde “yetkimiz buraya kadar” diyip, kenarı çekilmedik. Stat, tranvay ve marina projelerinde olduğu gibi, gerek Büyükşehir Belediyemizde, gerekse ilgili bakanlıklarda, projelerimizin takipçisi olduk” diye konuştu.

24 SAAT YAŞAYAN KENT

24 saat yaşayan bir kent yaratma gayretinin dışında, insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak ve mutluluklarını arttırmak anlayışıyla çalıştıklarını ifade eden Durak şöyle devam etti;  “ Doğumdan ölüme uzanan yaşam yelpazesinde, Karşıyaka’yı tüm Karşıyakalılar için yaşanılır bir kent yapmaya çalışıyoruz. Çocuklarımız için okul öncesi eğitim sınıfları, gençlerimiz için KARGEM, kadınlarımız için Kadın Danışma Merkezleri, yaşlılarımız için Bilge Çınarlar Kulübü, Geriatri merkezi gibi projeleri hayata geçiriyoruz. Toplumumuzun yüzde 12’sini oluşturan engellilerimizi de unutmuyoruz. Engelsiz İzmir “Kırmızı Bayrak” yönetmeliğine uygun binalar inşa ediyor, mevcut binalarımızı engellilerin kullanabileceği hale dönüştürüyoruz. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışının en iyi örneklerini hayata geçirirken, gururla söylüyorum ki, kendi ayaklarımız üzerinde durduk. Projelerimizi, belediyenin kendi kaynaklarıyla gerçekleştiriyor olmamız, uluslararası platformlarda da övgü topluyor. Bu da bizi gururlandırıyor”

İLÇEYİ BEKLEYEN YENİ HİZMETLERİ ANLATTI

 2013 yılında  yepyeni projelerin temellerini atacaklarını, bitenleri de açacaklarını ifade eden  Durak ilçeyi bekleyen yeni hizmetleri şu sözlerle anlattı; “ Bildiğiniz gibi, Türkiye’nin en kapsamlı Sosyal Yaşam Kompleksi’nin temelini de, geçtiğimiz günlerde attık. Karşıyaka Belediyesi’nin ilk yüzme havuzunun, 750 kişilik Konser Salonu’nun ihalesini yaptık. Temelleri önümüzdeki günlerde atılacak. Türkiye’de benzeri bulunmayan bir yeşil alan düzenlemesi olan Sosyal Yaşam Alanı’nın yapımı, eski lunapark olarak bilinen bölgede hızla devam ediyor. Önümüzdeki aylarda açılışını yapacağız. Açılış yapacağımız bir başka proje ise, Karşıyaka’ya yaptığımız 10. kültür sanat merkezi olacak. Merhum Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Piriştina’nın adını taşıyan Kültür Merkezi’ni, başkanımızın 9. ölüm yıldönümü olan 15 Haziran’da açacağız. Yine, yapımı devam eden, Çarşı Tiyatro, Doğal Afet Eğitim Merkezi, Kurban Satış Yeri, Balık Pazarı, Arşiv Binası, Milli Mücadele Müzesi ve Parkı, Zübeyde Hanım ve Mustafa Kemal Mahallesi pazaryerleri de 2013 yılında kurdelasını keseceğimiz yeni tesisler olacak.“Kültür ve Turizm Kenti” vizyonumuzun öne çıkan unsuru müzelerimize 6 yeni müzeyi daha ekleyeceğiz. Sağlık Müzesi, İletişim evi, Kent Müzesi, Doğa Müzesi, Emektar Belediye Araçları Müzesi ve Doğa Müzesi ile butik müzelerimizin sayısı 10’a ulaşacak.

BİR SEVDADIR KARŞIYAKA

9 yıldır bir sevdayı yaşayıp yaşattığını ifade eden Durak, “ Karşıyaka bizim için sevdadır. Bu sevdanın peşinde geçen her bir gün, güldürdüğümüz yüzlerle daha da bir anlam kazanmaktadır. Biz Karşıyakalıyız. İzmir’in karşı-yakasının Atatürkçü, demokrasiye inanan, aydınlık yüzlü insanları için, Cumhuriyetin 100. Yılına yakışır bir Karşıyaka yaratmak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. 9 yıl içinde 550 milyon lira yatırımla, 300’ün üzerinde projeyi hayata geçirmek kolay bir iş olmadı. Yol arkadaşlarına, belediye personeline, meclis üyelerine, kent konseyi üyelerine, gönüllü kadınlara ve muhtarlara teşekkür ederim.

“2023’E KADAR BURDAYIZ”

Başkan Durak, toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2014’de adayolup olmayacağının ve isminin Büyükşehir içinde anılmasının hatırlatılması üzerine Durak, “ 2023 derken boşuna söylemiyorum.

Başbakan kendi sloganı olarak ortaya koydu. Ben yıllar önce söyledim. Yine söylüyorum 2023’e kadar buradayız. Büyükşehir Belediye başkanımız var. Çok başarılı…Sonuna kadar arkasındayız.

KARŞIYAKA'YA MÜJDEYİ VERDİ

Cevat Durak son dönemlerde sıkça tartışılan çöp konusunu da yorum getirerek, “Çöp konusu malum. Büyükşehir Belediyesi ile bu konuyu konuştuk. Bilimsel ve akli yollar ile çözüleceğine inanıyorum. Ortak bir yolla çözüm üretileceğine inanıyoruz. Ancak, şunu söyleyeceğim, Karşıyaka için, sadece ilçemize hizmet verecek olan “Ayrıştırılmış Sistem Fabrikası kuracağız” dedi.

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası