Ege Postası
Geri

Çiğli'de işçiler gece yarısı eylem yaptı

Çiğli Belediyesi'ne bağlı KAFE-SAN şirketinde çalışan 400'e yakın işçinin alacaklarının ödenmemesi sonrasında yaşanan kriz bugün akşam saatlerinde has safhaya ulaştı. Akşam saatlerinde belediye şantiyesinde iş bırakan işçilerin yanına gelen Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ile personeli arasında gergin anlar yaşandı. Maaş mağduru işçiler ile Belediye Başkanı Metin Solak,arasında sert tartışmalar yaşandığı iddia edildi.
Çiğli'de işçiler gece yarısı eylem yaptı
Haberler / Yerel Politika
24 Şubat 2014 Pazartesi 02:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli Belediyesi'ne bağlı KAFE-SAN şirketinde belediyenin temizlik hizmetlerini yürüten personelin, yönetim tarafından kendilerine söz verilmesine rağmen maaşları yatmayan KAFE-SAN işçiler Cuma gününden itibaren iş bırakarak eyleme geçmesi sonrası akşam saatlerinde ilçede tansiyon yükseldi. Eylem yapan işçilerin iş makınalarını şantiye'den çıkarmadıkları gerekçesi ile şantiyeye polis ile gelen  Belediye Başkanı Metin Solak'ın şantiyede eylemde bulunan işçiler ile tartışmasının ardından ortalık bir anda karıştı.

SOLAK PERSONELİNE TARTIŞTI
Cuma sabahından itibaren maaşlarını alamadıkları gerekçesi ile iş bırakma eylemlerini sürdüren yaklaşık 400 belediye çalışanı ikinci bir şoka uğradı. Geçtiğimiz yılda da maaşları ödenmeyen ve belediyenin yaşadığı maddi kriz nedeni ile mağdur olan belediyenin temizlik personeli, yaklaşık bir aylık alacakları, gıda fişleri ve ikramiyelerinin ödenmesi için Cuma sabahından bu yana iş bırakma eylemine geçmişti. Akşam saatlerinde belediyenin şantiyesine gelen Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, şantiyede bulunan yaklaşık 30 işçi ile önce sözlü tartışma yaşadı . İşçiler ile tartışan Belediye Başkanı Metin Solak, "Siz kim oluyorsunuz da eylem yapıyorsunuz'", "Neden çalışmıyorsunuz '" diyerek tartışan Başkan Solak, bir süre sonra şantiye'den ayrıldı.Başkan Solak'ın ayrılmasından sonra gelişmeleri duyan diğer personel ve sendika yöneticileri haberin yayılması üzerine olay yerine akın etti.

"İŞÇİ İLE DALGA GEÇİYORLAR"
Yaşanan kriz sonrasında belediye şantiyesine gelen KAFE-SAN işçilerinin örgütlü bulunduğu DİSK'e Bağlı Genel-İş 5 No'lu Şube Yönetimi, personel ile bir araya gelerek ortamı yatıştırmaya çalıştı. Belediyenin temizlik işlerini yürüten personele seslenen Genel-İş 5 No'lu Şube Başkanı Naci Çetin yaptığı açıklamada Başkan Solak'ı izlediği tutum dolayısı ile kınarken, "Burası işçinin evidir. Ne olursa olsun hiçbir kimsenin işçinin evini basarak onu tehdit etmeye hakkı yoktur. Kendi çalışanlarını tehdit etmek bir belediyeye yakışmaz. Çalışana hakaret eden bu dili kınıyorum. Sayın Solak, sizin muhatabınız sendikadır. Hem mağduriyet yaratacaksınız, hem de arkasından gelip işçi ile hesaplaşmaya kalkacaksınız... Biz Çiğli halkına hizmet üretmek için, ilçemiz için çalışıyoruz. ancak Ocak ayından bu yana bir aylık emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Belediye başkanı önde kendisi ile hesaplaşmalıdır. Emekçisini tehdit ve taciz etmek ona yakışmaz. Arkadaşlarımız çalışıyor, bir aylık emeğinin karşılığını istiyor. Başka bir talebimiz yok. Bir aylık maaşları içeride, gıda fişleri ve ikramiyeleri ödenmedi. Alacaklar ödenecek diye defalarca söz verildi, ancak sözler tutulmadı. Aynı tablo daha önceden de yaşandı. Belediyede para yok deniyor, haciz geldi deniyor. Belediyeye işçi mi haciz getird? Bunun sorumlusu da biz miyi? İşçi alacakları yüzünden mi belediyeye haciz geld? İşçilere paraları ödensin diye, belediyeye katı atık bedeli olarak 740 bin TL aktarıldı. Belediyenin arsaları satılacak dendi. İşçi başına 650 TL ödeme yapılacağı yönünde söz verildi. İşçi ile dalga geçiliyor. Burada sosyal bir cinayet işleniyor. Artık sabrımız kalmadı. Yaşananların sorumlusu Metin Solak'tan başkası değildir. Siyasi iradenin bu konuya el atması için çağrıda bulunuyoruz ve sorunun çözümünü bekliyoruz. Biz sendika olarak sonunda kadar işçimizin yanındayız" şeklinde konuştu.



SENDİKA KRİZİ YARGIYA TAŞIYOR
Diğer yandan birkaç gündür krizin çözümü ile görüşmelerini sürdüren sendika yönetiminin, akşam 20:30 sularında meydana gelen olay ilgili olarak, konuyu CHP İl Yönetimi ve CHP Genel Merkezi'ne taşımaya hazırlandığı öğrenilirken, Solak'ın tavırları sonrasında yaşanan gerginlikle ilgili haklarını mahkemede arayacağı öğrenildi. Hukukçuları ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak olan sendikanın olay anında çekilen görüntüleri de kanıt olarak sunacağı belirtilirken, iş bırakma eylemine devam eden işçiler, yarın eylemlerine aileleri ile birlikte katılacak ve belediye önüne bir yürüyüş gerçekleştirecek.

SOLAK: YASA DIŞI EYLEM
Konuyla ilgili Egepostası'na açıklamada bulunan Başkan Metin Solak ise, işçilerin yasadışı eylem yaptıklarını savunarak, "Katı atık bedelleri ile ilgili tutar belediyenin hesabına geçmedi. İZSU'dan gelecek olan para Pazartesi günü çalışanlarımıza ödenecektir. Seçim sürecinde birtakım çevreler belediyeyi zorda bırakmak için işçileri kışkırtıyor. Kimsenin belediye hizmetlerini durdurmaya ve halkı mağdur etmeye hakkı yoktur. Ne iş kanununda, ne de toplu sözleşmede böyle bir eylem hakkı bulunmamaktadır, yapılan yasa dışı bir eylemdir. Biz bu durumdan ötürü işçilerimiz ve aileleri mağdur olmasın diye gayret gösteriyoruz. Ben bu yapılanın doğru olmadığını, şantiyeyi yasa dışı biçimde işgal ettiklerini belirtmek için, personelimize orayı terk etmelerini söyledim. Bazı aday adaylarını destekleyen 15-20 kişilik bir grup hem sendikayı, hem de çalışanları zora sokuyor. Bunları hem Çiğli halkı, hem de sendika biliyor. Maalesef sendikada bu çevrelerin oyuncağı oldu. Yapılan doğru değildir. Kamuoyu yanıltılmaktadır" dedi.

SARI: KİMSE OLAYI BAŞKA YERE ÇEKMESİN

Olayın ardından Çiğli Belediyesi çalışanları ile görüşen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, "Bu olayın sorumlusu sadece mevcut Başkan Metin Solak'tır. Kimse konuyu başka yere çekmesin. Emekçiler olarak hakkımızın karşılığı istiyoruz. Cuma günü 14:15 itibarı ile İZSU'dan Çiğli Belediyesi'ne 747 milyar TL katı atık bedeli ücreti aktarıldı. Bunun dekontları da var. İş kanununa göre, eğer ücreti ödenmiyorsa, personel bağlı bulunduğu iş yerine giderek bireysel çalışmama hakkını kullanır. Arkadaşlarımız da bu haklarını kullanmıştır. Burada amaç kesinlikle siyasal değildir. Kimsenin bu olayla ilgisi yoktur. Maaşını alamadığı için icralık olan ve çocuğuna okul harçlığını dahi veremeyen işçinin haklı talepleri söz konusudur" diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası