Ege Postası
Geri

Çiğli'de personel ihalesi iptal mi edilecek'

Geçmişte yaşanan maaş krizleri ve işçi eylemleri ile sık sık gündeme gelen Çiğli Belediyesi'nde geçtiğimiz yıl taşeron tartışmalarının gölgesinde yapılan yaklaşık bin personeli kapsayan hizmet alım ihalesi Sayıştay'a takıldı. Belediyenin borçlu durumdayken ve yeterli ödeneği olmaksızın ihaleye çıkmasını usule aykırı gören kurum tarafından hazırlanan raporda, ilgili bürokratların savunması ise yetersiz görüldü. Gelişmeler sonrasında yeni bir soruşturma ve olası yargı süreci de gündeme gelirken, belediyenin yaşanan krizi nasıl aşacağı ise merak konusu oldu. Personel ihalesi iptal mi edilecek'
Çiğli'de personel ihalesi iptal mi edilecek'
Haberler / Yerel Yönetimler
4 Aralık 2015 Cuma 12:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli Belediyesi'nin geçtiğimiz yıla ait faaliyetleri ile mali tablosunu mercek altına alan Sayıştay'ın hazırladığı rapor ilçede krize yol açtı. Kurumun yaptığı yıllık olağan denetimde personeli ilgilendiren kritik hizmet alımları da dahil olmak üzere, çeşitli ihalelerde usulsüzlükler tespit edilirken, belediyenin diğer faaliyetleriyle ilgili önemli bulgulara rastlandı.
 
 
SAYIŞTAY'DAN ŞOK DENETİM RAPORU!
Geçtiğimiz yıl maddi açıdan birçok zorlukla karşılaşan ilçe belediyesinin alacaklarını düzenli tahsil etmediğini tespit eden Sayıştay tarafından hazırlanan denetim raporuna, spor kulüplerine mevzuata aykırı yardım yapıldığı, öğrencilere yasaya aykırı şekilde para ödendiği, belediye tarafından satın alınan cep telefonu ve bilgisayar gibi malzemelerin kaybolduğu, mevcut yönetmeliklerle çelişen personel atamalarına gidildiği, belediyenin SGK'ya borçlu durumdayken maaş ödemesi gerçekleştirdiği, taşıtlara ait envanter kaydında usulsüzlük yapıldığı, ödeneği olmayan işler için ihaleye çıkıldığı yansıdı.
 
"ŞİRİNTEPE KRİZİ"NDE FATURA BELEDİYEYE KESİLDİ
Sayıştay Başkanlığı'nın hazırladığı 34 sayfalık değerlendirme neticesinde, Çiğli Belediyesi'nin mali hesapları ve faaliyetleriyle ilgili tespit edilen olumsuzluklar 2014 yılına ait raporlara yansıdı. Şok bulguların yer aldığı raporda, geçmişte büyük krize yol açan ve "Şirintepe krizi" olarak da bilinen S.S. Şirintepe Konut Yapı Kooperatifi'ne yaptırılan gayrimenkullerin tapu devir ve alacaklarıyla ilgili usulsüzlükler olduğunu tespit eden Sayıştay, belediyenin kamu zararına yol açtığını raporladı. Konuyla ilgili belediye yönetiminden gelen savunmaları da yetersiz gören kurum ayrıca, borçların gerekçesiz olarak ertelenmesi ve meclis kararı olmaksızın yapılan devir ile satış işlemlerini de usule aykırı buldu.
 
KATI ATIK BEDELLERİ EKSİK TAHSİL EDİLMİŞ
İZSU'dan aylık olarak tahsil edilen katı atık ve bertaraf bedellerinin de KDV hariç alındığını raporlayan Sayıştay, belediyenin söz konusu uygulama nedeniyle toplam 10 milyon 254 bin 601 lirayı bulan gelirin yüzde 8'ine denk gelen tutarda yani, 820 bin 368 liralık gelir kaybına uğradığını belirtti. Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı'ndan görüş istenmesine karar verilirken, mevzuata aykırı söz konusu durumların hukuki, mali ve cezai yaptırımları olduğunun da altı çizildi.   
 
SPOR KULÜPLERİNE MAKAM ARACI!
Diğer yandan, hazırlanan denetim raporunda belediyenin spor kulüplerine maddi yardım yaptığı ve söz konusu yardımlarla binek araçları satın alındığı yer aldı. Spor kulüplerine lüks makam araçları alındığını ve taşıtların giderlerinin de belediye tarafından karşılandığı belirtilen raporda, ayrı tüzel kişiliği bulunan spor kuruluşlarına yapılan söz konusu yardımlarda kamu zararı ve yardım kapsamı dışı tespitinde bulunan Sayıştay, gelecek yılki yardımların denetime tabi tutulacağını belirtti. Belediyenin taşıtlara ait envanter kaydında da tutarsızlıklar tespit edilirken, hurdaya ayrılan ve hibe edilen araçların halen belediyeye ait resmi kayıtlarda gözüktüğünü belirten Sayıştay, gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.
 
PERSONEL İHALESİ VE MAAŞ ÖDEMELERİ MEVZUATA AYKIRI GÖRÜLDÜ
Denetim raporunda en dikkat çeken nokta ise belediyenin personele yaptığı maaş ödemeleri ve hizmet alım ihaleleri oldu. İşçi alacakları nedeniyle geçtiğimiz yıla kadar sayısız eyleme sahne olan Çiğli Belediyesi'nin, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Temizlik İşleri Müdürlüğü gibi birimlerde çalışan KAFESAN personeline sigorta borçlarına karşılık maaş ödemesi yapılması da mevzuata aykırı görüldü. Borçlarını yapılandıran belediyenin cevabına karşılık, 2012-2014 yılları arasında geçen süredeki hakedişlere yönelik ödemeleri Sayıştay tarafından mevzuata uygun görülmedi. Yine 901 personeli kapsayan geçtiğimiz yılki hizmet alım ihalesinin ödeneği bulunmaksızın gerçekleştirildiği tespit edildi. Buna göre, KAFESAN şirketinin kazandığı iki yıllık ihalede belediyeyi hatalı gören Sayıştay, toplam ihale bedeli 186 milyon 715 bin 272 lira olan temizlik işleriyle ilgili hizmet alımını da mevzuata aykırı buldu. 2015 yılına ait 36 milyon lira bütçesi bulunan müdürlüğün 66 milyon 300 bin liralık ödeneği bulunmaksızın ihaleye çıkmasını hatalı gören Sayıştay, ilgili müdür ve bürokratların yaptığı savunmalarını ise yetersiz buldu. Söz konusu durumun yargıya taşınabileceği öğrenilirken, Sayıştay gerekli gördüğü takdirde sorumlularla ilgili soruşturma açılabileceği belirtildi.
 
PARA YARDIMLARI DA MERCEK ALTINDA
Dar gelirli öğrencilere elden nakdi yardım yapıldığını ve imza karşılığı para ödendiğini tespit eden Sayıştay, yapılan incelemelerde dershane ve kültür merkezlerini de detaylı incelemeye tabi tuttu. Yardımların burs şeklinde verildiğini, kişilerin ihtiyaç sahibi olup olmadıklarıyla ilgili yeterli inceleme yapılmadığını, belediye başkanının takdir yetkisini yanlış kullandığını, belediye kasasından belirtilen tutarları büyük ölçüde aşan yardımlar sağlandığını, nakdi aktarımların yerine ve ilgililere ulaşmadığını, ödemelerin amacına, mevzuata ve hukuka aykırı olduğunu tespit eden Sayıştay, belediyeden usulsüz harcamalarla ilgili olarak da savunma istedi.
 
MÜDÜR ATAMALARI HUKUKA AYKIRI BULUNDU
Belediyedeki müdür atamalarını da mercek altına alan Sayıştay'ın yaptığı incelemelerde, çeşitli aksaklıklar tespit edildi. Belediye teknik yeterliliğe sahip üniversite mezunu personel olmasına karşın 6 adet müdürün lise mezunları arasında seçilmesini hatalı gören Sayıştay'ın 2014 raporuna, imar işleri müdürü olarak yıllardır meslek lisesinin ağaç işleri bölümünden mezun bir personelin görev yaptığı yansıdı. Raporda ayrıca, belediyede iç denetim birimi kadrosu kurulmadığı ve belediye yasasına aykırı şekilde encümen toplantılarına mali hizmetler amiri yerine muhasebe yetkilisinin katıldığı belirtildi. Sayıştay'ın iç denetim biriminin kurularak mevzuata aykırı atamalara son verilmesine yönelik yazısına karşın, belediye yönetimi ise encümen kadrosunda gerekli düzeltmenin yapıldığı ve vekil müdürlerle ilgili yeni bir düzenlemeye gidileceğini belirtti, iç denetim birimiyle ilgili de hazırlıkların sürdüğünü aktardı.
 
SAYIŞTAY KAYIP TELEFON VE BİLGİSAYARLARIN PEŞİNE DÜŞTÜ
Belediyenin önceki yıllarda satın aldığı ve toplam değeri 11 bin 770 lira olan 6 adet akıllı telefon ile değeri 58 bin 445 lirayı bulan 11 adet bilgisayar ve tablet de krize yol açtı. Envanter kaydı olan ve demirbaş listesinde yer alan personele zimmetli cihazların belediyede bulunmadığı raporlara yansıdı. Belediye kasasından satın alınan telefon ve bilgisayarların bir kısmının kaybolduğu belediye tarafından verilen savunmada doğrulanırken, Sayıştay yaptığı incelemede 2011 ve 2013 yılında satın alınan söz konusu cihazların belediye hizmetlerinde kullanılmadığı hükmüne vardı. Sayıştay, eksik telefon ve bilgisayarların tespit edilerek, sorumlular hakkında gereken işlemlerin yerine getirilmesini istedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası