Ege Postası
Geri

Çöp konusunda yeni gündem: Sistem!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar Bölgesi’nde kurmayı düşündüğü katı atık bertaraf tesisi kentte siyasiler arasında söz düellosuna neden olurken, AK Parti’den farklı bir adım geldi.Tesisin yerinden önce sistemin tartışılması gerektiğini ifade eden AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Erdikler ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Erdikler, Türkiye’de henüz uygulanmayan ancak çöpün geri dönüşümünde en fayda sağlanacağını söylediği piroliz sistem hakkında önemli bilgiler verdi.Toplantıda hazır bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar ve vekil Sait, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu çöp tesisi konusundaki tutumu nedeniyle adeta topa tuttu.
Çöp konusunda yeni gündem: Sistem!
Haberler / Yerel Politika
24 Eylül 2013 Salı 12:53
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ â€“ İzmir’in kanayan yarası olan ‘çöp’ konusu kent gündeminin bir numaralı maddesi olmaya devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katı atık bertaraf tesisini kurmayı düşündüğü Yamanlar bölgesi ekseninde tartışmalar artarken AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait , İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar ve Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Erdikler ile birlikte “İzmir’de Çöp Sorununun Çözümü ve Avrupa Ülkelerindeki Örnekleri” konulu basın toplantısı düzenledi. Vekil Sait ve Grup Başkanvekili Çakar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu çöp tesisi konusunda ki tutumu nedeniyle adeta topa tutarken, Doç. Dr. S. Özcan Erdikler ise Türkiye’de henüz uygulanmayan ancak çöpün geri dönüşümünde en fayda sağlanacağını söylediği piroliz sistem hakkında önemli bilgiler verdi, Büyükşehir’e çağrı yaptı.

PİROLİZ SİSTEMİ ANLATTI

Harmandalı çöp deponi alanının haddini aştığını ve iflas etme noktasına geldiğini söyleyen Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. S. Özcan Erdikler günlük 4 bin tona yakın çöp döküldüğünü bunun da kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi. Atıklardan istifade edilmesi gerektiğine dikkat çeken Erdikler, Almanya’nın atıklarının yüzde 60’ını Fransa’nın da yüzde 40’ını yok ettiğini belirtti.Türkiye’de bazı Büyükşehirlerde fermantasyon sisteminin uygulandığını ancak en doğru sistemin Piroliz sistem olduğunu ifade eden Erdikler, İzmir için en uygun sistemin Piroliz sistem olduğunu söyledi. Erdikler sistemi şu sözlerle anlattı; “ Piroliz sistemi atıklar tesise getirildiğinde evvela ayrıştırıyor. İçinde cam plastik gibi geri dönüşüme kazandırılmak istenen maddeler ayrıştırdıktan sonra geri kalan atıklar terletilmeye tabi tutuluyor. Gerek hayvansal ürünler gerekse gıda ürünleri 450 derece buharda nemi gidiyor.Geriye kalan yağa piroliz deniyor. Nemi alınan yağı alnın maddeler 1400 derecede atıkları yakılmakta. Isı değeri 2 bin 500 kalori ulaşmakta. Piroliz yağda takviye edilince 3 bin 500 kilo kaloriye ulaşıyoruz. Bu da termik tesislerin vermiş olduğu değerle eşdeğer. Termik tesislerden elde ettiğini değeri çöple elde etmiş oluyoruz.İzmir’in toplam atıklarında bir yılda 928 bin megavat elektrik üretebiliyorsunuz. Bunu hanelere bölerseniz 380 bin haneye ulaşıyoruz. Bu hanelerin bir yıllık elektrik ihtiyacını bir yıllık çöpten elde ediyorsunuz”

“HERHANGİ MALİYETİ OLAMAYACAK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkileriyle sistemin tanıtımı için defalarca görüştüğünü, sunduğu sistemin en yüksek derecede elektrik üreteceğini ifade eden Erdikler, “Büyükşehir Belediyesi büyük ihtimalle, Fermantasyon sistemiyle kuracak. Ayrıca transfer istasyonları düşünüyor. Bu doğru değil. Yaklaşık 4 bin ton bir tesiste olmaz. Belediyeye teklifimizde sermaye dışarıdan getireceğimiz her defasında açıkladık. Herhangi bir maliyet getirmeden kuracağımız bir tesis şablonu sunmamıza rağmen bir adım atmadılar bize…Yap işlet devret modeli olacak. Şunu belirtmek isterim ki kurulması halinde ilgili birimlerden önlenmesi için durdurulması girişimde bulunacağım” dedi.

SAİT:KOCAOĞLU GÜNDEM OLUŞTURMAK İSTİYOR

Çöp tesisine yer konusundaki tartışmaların dışında sistemin konuşulması gerektiğine dikkat çeken AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, çöp konusunda kavgayla gürültüyle İzmir’de bir gündem oluşturmanın yanlış olduğunu söyledi. Sistem nasıl kurulması ve nasıl çalışması hususlarının gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Sait, Kocaoğlu’nu hedef alırken şunları söyledi; “ Aziz Bey bir milletvekilimize çirkin ithamlarda bulundu. Bunlarla uğraşmasın çözüm üretsin. Yapamadıklarını bu yollarla örtbas etmeye çalışıyor. Kocaoğlu gündem oluşturmak istiyor. Gündem oluşturup ön plana çıkmak istiyor. Adaylığı kesin olmayan bir kişi…İzmir’de çözülmesi gereken çok fazla konu var. Fuarı bir kenara bıraktık kötü durumda. Teleferik hala bitmedi. Metro handikap içerisinde…Ciddi bir trafik sorunu var. Otopark yapmıyorlar. Bunlardan CHP’nin bile umudu yok. 6 ay sonra seçim var. Bir çok belediye başkanı aday olmayacak.Belki Kocaoğlu’da olmayacak. Şunu bize söylemesinler. Falanca belediye başkanı yanlıştı değiştirdik. Kimi getirilerse getirsinler kişilerle uğraşmıyoruz. CHP zihniyeti başarılı olamaz. Sistemlerinde başarı yok. Tarihlerine bakın gittikleri yeri kurutmuşlar. Kendi içerisinde kavgalılar sürekli…CHP zihniyeti ülkede iş yapmamıştır yaptırmamıştır”



ÇAKAR: 3 TESİS OLMALI

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, yıllardır çözüm için Kocaoğlu ve ekibine öneride bulunduklarını tek bir merkezde yapılacak tesisle çöpün toplanması bertaraf edilmesinin mümkün ve ekonomik olamayacağını söylediklerini belirtti.Kınık’ın, Ödemiş’in Beydağ’ın çöpünün tesisin yapılması düşünülen Karşıyaka’ya getirilmesinin akıl dışı olduğunu söyleyen Çakar, “ İzmir’in çöp tesisleri 3 tane olmalı. Kuzey aksı, güney aksı ve merkezde yarımadayı kapsayacak yerlerde… Yer konusunda rahatsızlık var. Tartışılıyor. 3 tesis yaparsanız 10 km şehrin dışına çıkarmış olurdunuz. Hiçbir yerleşim birimini rahatsız etmezsiniz. Avrupa’da gezdik gördük. Zarar vermeyecek tesisler. Kocaoğlu’nun hangi yöntemi yapacağını bilmiyoruz. Bir açıklama yapmıyor. Yer tartışmalarını ayrı bir yere koyarsak uygulamak istediği sistemin ne olduğunu paylaşması gerek. Kamuoyu bu sistemin ne olduğunu çevreye zararı mı değimli anlatması gerek” dedi.

“KOCAOĞLU’NUN AMACI FARKLI”

Kocaoğlu ve ekibi İzmir’de çöp sorununu çözmek istemediğini iddia eden Çakar şunları söyledi; “ İzmir’de seçim kazanmak istiyorlar. Çöpü bertaraf etmek veya trafik sıkışıklığını çözme derdi yok. İyi bir taktikle hep olmaz yerleri kamuoyunun gündemine getirip tartışma çıkarıp ‘yer buldum ama kimseye kabul ettiremedim’ kolaycılığına kaçıyor. Hem işi yapmıyor hem de mağduru oynayarak siyasi prim peşinde koşuyor. Bu sorunu gerçekten çözmek istiyorsa samimi yaklaşmalı”

“BECERİKSİZLİĞİNİ UNUTTURMAK İSTİYOR”


İzmir’in sürekli Kocaoğlu tarafından gerildiğini ifade eden Çakar, “ Herkesle kavga ediyor. Kendi il başkanıyla kavga eder giden valiyle kavga eder gelen valiyle kavga eder, STK temsilcileriyle kavga eder, bakanlarla kavga eder…Kimseyi bulamazsa İzmir’in vekilleriyle kavga eder. Böylece beceriksizliği unutturmak ideolojik kamplaşmayla yeniden kazanma düşüncesi güder. Bu Kocaoğlu anlayışı değil sadece... Hepsini ona yüklemek haksızlık olur Bu CHP’nin siyaset biçimidir” diye konuştu.

ENGİN ÜZERİNDEN GÖNDERME


Çakar konuşmasının sonunda CHP İl Başkanı Ali Engin’in ‘Karşıyaka’da değişim şart’ sözlerini hatırlatarak, “ Engin’i tebrik ediyorum. Karşıyaka’da bir değişimin şart olduğunu söylemiş. Eksik söylemiş. Sadece Karşıyaka da değil İzmir’in 29 ilçesinde değişim şart. Bu değişim zihniyetin değişimi şarttır” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası