Ege Postası
Geri

Dağlarda artık silah yerine dengbejlerin sesi yankılanıyor

Doğu ve Güneydoğu'da terör olayları nedeniyle yıllarca çatışma, top ve silah seslerinin eksik olmadığı dağlarda, çözüm sürecinin başladığı bu günlerde yaylaya çıkan dengbejlerin söylediği türkülerin sesi yankılanıyor. Her geçen...
Dağlarda artık silah yerine dengbejlerin sesi yankılanıyor
Haberler / Güncel
3 Mayıs 2013 Cuma 10:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu ve Güneydoğu'da terör olayları nedeniyle yıllarca çatışma, top ve silah seslerinin eksik olmadığı dağlarda, çözüm sürecinin başladığı bu günlerde yaylaya çıkan dengbejlerin söylediği türkülerin sesi yankılanıyor.

Her geçen gün unutulmaya yüz tutan dengbejler (olayları türkülere döken kişi) yıllarca terör olayları nedeniyle çıkamadıkları Bitlis’teki yaylaları şenlendirdi.

Geleneksel kültürün dinamiklerinden olan dengbejlik geleneği her geçen gün kaybolurken, Bitlis’teki dengbejler Hizan ilçesine bağlı Çeltikli köyü yakınlarındaki yaylalarda gönüllerince türkülerini seslendirdi. Kürt kültürüne ait destanları, aşk hikayelerini herhangi bir enstrüman kullanmadan sesleri ile canlandıran halk ozanları, verdikleri konserle yayla sakinlerini mutlu etti.

Yıllarca yaylalara ve yaylalarda türkü söylemeye hasret kaldıklarını belirten dengbej Zekerya Duman, dengbejliğin her geçen gün yok olmasına inat yaylalarda türküler seslendirdiklerini söyledi.

Yaylalarda artık sadece koyun ve denbejlerin türkü seslerinin yankılanacağını fade eden Duman, "Havalar güzel, yaylalar güzel, en önemlisi ve en güzeli barış ortamının olması güzel. Biz de bu güzelliğe sesimizle, makamımızla güzellik katmak istedik. Bu yüzden yıllarca silah seslerinin eksik olmadığı bu dağlarda ses verdik.” diye konuştu.

Dengbej arkadaşlarıyla bir araya gelerek türkü söylediklerini kaydeden Kazım Alpahan ise “Artık yaylalarda sadece bizim sesimiz yankılanıyor.” dedi.

Dengbejlerden Şakir Gökmen de bir zamanlar dengbejlerin çok olduğunu ancak günümüzde sayılarının iki elin parmak sayısı kadar azaldığını söyledi.

Hal böyle olunca dengbejlerin artık kendi köşelerine çekildiğini anlatan Gökmen, "Eskiden yaşanan olayları türkülerimizde söylerdik. Artık yaşanan olayları değil, sadece yaşanan güzellikleri türkülerimizde söylemek istiyoruz. Bu gün ilk oldu inşallah devamı da gelecektir.” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası