Ege Postası
Geri

Damlacık'la ortak isyan:Evime dokunma

AK Parti’nin geçtiğimiz seçimler öncesinde duyurduğu “çılgın projesi” Konak Tünelleri nedeniyle Damlacık halkının yaşadığı mağduriyetin bir benzerini yaşayan Duatepe Mahallesi sakinleri Konak Belediyesi’nin düzenlediği forum etkinliğinde bir araya geldi. “Biz istemezükçü değiliz. Halkın insanca koşullarda yaşamasını istiyoruz. Burayı rant kapısı olarak görmek doğru değil” mesajıyla foruma damgasını vuran Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, halkın mücadelesine destek sözü verdi.
Damlacık'la ortak isyan:Evime dokunma
Haberler / İzmir
12 Temmuz 2014 Cumartesi 09:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürütülen ve 2015 yılının başında hizmete açılacağı planlanan Konak Tünelleri ‘Duatepe Forum’unda masaya yatırıldı. Damlacık’ta tünel mağdurları yaratan projeyi gündeme taşımak amacıyla Duatepe Mahallesi’nde bir forum etkinliği düzenleyen Konak Belediyesi, halkın sesine kulak verdi, vatandaşların sorunlarını dinledi. Geceye, etkinlik öncesinde mahalle halkının iftar sofrasına konuk olan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra, belediye meclis üyeleri, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Duatepe Mahallesi sakinleri, Gürçeşme, Eşrefpaşa ve Beştepe halkının yanı sıra Damlacık semti halkı katılım gösterdi.
 
“İNSANLARLA BÖYLE DALGA GEÇİLMEZ”
Mahallede düzenlenen forumda vatandaşlara seslenen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, barınma hakkı insanın en temel hakkı olduğunu belirten, “Bu insan hakları evrensel beyannamesinde de yer almaktadır. İnsanların elverişli konutlarda yaşama hakkı nerede kald? Bir kentte insanca yaşamak önemlidir. Tüneller yapılırken biz bu yolu nereye yapıyoruz diye araştırılır, etkilerine bakılır. Zemin etütlerini yapmadan tüneli kazmaya başladılar. Sonra da başınızın çaresine bakın dediler. İnsanlarla bu şekilde dalga geçilmez. Barınma hakkı ulaşım hakkından daha önemlidir. Bunları söyleyince istemezükçü oluyoruz. Biz tünelleri istiyoruz ama insancıl koşullarda, insana yakışır biçimde de yaşamak istiyoruz” diye konuştu.


 
“GEREKİRSE O TÜNELİ DURDURACAKSINIZ”
Konak Belediye Başkanı Pekdaş, “Bazılarının canı rant istiyor diye böyle hoyratça kararlar alındı. Konak Tünelleri yapılırken bu kentin meslek odalarına bile sormadılar. Şehir planlarını yapmakla yükümlü olan belediyelere bile haber vermediler. İki sene sonra planları yaptılar. Çok tehlikeli de bir plan notu düştüler. Plan sınırı kamulaştırma sınırıdır dediler. İnsanlara kamulaştırma bedeli diye enkaz bedelleri ödeyecekler. Burada insanlar yaşıyor. Sadece tüneli değil, insanları da görün. Gerekirse o tüneli durduracaksınız. Bu soruna bir çözüm bulun. İnsanlar nerede yaşayacakla? Duatepe yüz yıllık bir mahalle. İzmir’in en değerli bölgelerinden bir tanesi olan bu bölgeyi rant kapısı olarak görmek, insanları soyutlayarak burayı soylulaştırmaya çalışmak doğru değildir. Biz sizin taleplerinizin duyulması için çalışacağız” dedi.
 
“CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYIN, SONRA İSTEDİĞİNİZ GİBİ TÜNEL YAPIN”
Mahalle halkı ile sohbet havasında geçen forum etkinliğinde kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayan Başkan Pekdaş, sözlerine şöyle son verdi: “Ben sizlerle birlikte mücadele etmeye hazırım. Tüneller yapılırken halka birle sormadılar. Gelin birlikte mücadele edelim. Ulaştırma Bakanı Konak Tünelleri için “SİT’se de yaparız, SİT değilse de yaparız” diyor. Biz tüneli istemiyoruz demiyoruz. Ama önce insanların can güvenlikleri ve barınma hakları güvence altına alınsın. Sonra istedikleri gibi tünel yapsınlar.”
 
HALK “BEŞTEPELİ ADAM GERİ VİTES ATMAZ” DEDİ
Toplantı sonunda görüşlerini ve tünel konusunda yaşadıkları kaygıları Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ile paylaşarak girdikleri mücadelede belediye yönetiminden destek isteyen Duatepe halkı, gecenin sonunda yasal zeminde direniş için bir dernek kurma kararı aldı. Forum esnasında, tünel inşaatı sebebi ile 33 evin boşaltıldığı Duatepe Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların yaşadıkları mağduriyet konusunda ilginç tepkileri de dikkat çekerken, “Beştepeli adam geri vites atmaz” söylemi ile birlikte “Tünele karşı hayat”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı ile direniş için ortak mücadele kararı alındı.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası