Ege Postası
Geri

Demir ağaçlarına “hayat öpücüğü”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Ağaçlı Yol’daki 556 adet ‘demir ağacı’nı yakın takibe aldı. İlk etapta 100’ün üzerinde adet demir ağacını ‘taç budama’ yöntemiyle gençleştiren Büyükşehir, “yarım asırlık” ağaçlara can veriyor.
Demir ağaçlarına “hayat öpücüğü”
Haberler / Yerel Yönetimler
9 Nisan 2013 Salı 09:17
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -Kent genelindeki nitelikli ağaçlar başta olmak üzere tüm yeşil alanların bakımını titizlikle sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Ağaçlı Yol’daki ‘demir ağaçları’nın ömrünü uzatmak için budama çalışması gerçekleştiriyor. Uzun yıllardır el atılmayan yoldaki 556 adet demir ağacını “özel bir teknik” olan “taç budaması” yöntemiyle gençleştiren Büyükşehir, her biri ortalama 50 yaşında olan ağaçlara can veriyor. Bugüne kadar yaklaşık 100 adet ağacı söz konusu yöntemle budayan ekipler, geri kalan ağaçları da gençleştirmeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Yeşil Alan Bakım Şube Müdürlüğü ekipleri, yağmurdan ve rüzgardan kırılan, dalları kuruyan demir ağaçlarını budayarak, hem yoldaki can ve mal güvenliğini sağlıyor, hem de ağaçların enine değil boyuna büyümesini ve böylelikle sağlıklı gelişmelerini sağlıyor. Topraktan aldığı minerallerle büyüyen ağaçların kökten dallara giden yollarını azaltarak ağaçların daha uzun ömürlü ve dinç olmasını sağlayan ekipler, bozulan dalların oluşturduğu görüntü kirliliğin de önüne geçiyor.


Çam değil, demir ağacı

Latince adı Casuarina equisetifolia olan demir ağacı, genellikle iğne yapraklı türlerden çam ağacı (pinus pinea) ile karıştırılıyor. Hızla büyüyen ve boyları 20-25 metreyi bulan demir ağaçlarının çapları ise 1 metreye ulaşıyor. Çam ağaçlarından farklı olarak istenilen yerden budanabilen demir ağaçları, sert budamaya yatkınlığıyla biliniyor. Kent içinde yol ağacı olarak tercih edilen demir ağaçları, rüzgar ve ses perdesi oluşturmak amacıyla da kullanılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası