Ege Postası
Geri

Diyanet'in cuma hutbesine tepki: 'Kadın düşmanı zihniyet'

İlahiyatçı Prof. Filiz, “Amaç Cumhuriyetimizin çağdaş Türk kadınını sindirmek” dedi. Kadın dernekleri ise söz konusu hutbenin suç olduğunu ifade etti. Diyanet, bu haftaki cuma hutbesinde “ölçülülük” anlamına gelen “takva” konusunu inceledi. Diyanet’in “Müslüman takva sahibidir” konulu hutbesinde “Takva, her türlü günah ve haramdan korunmaktır. Takva, giyim kuşamda kendini gösterince bedenimizin saygınlığını koruruz” dendi.
Diyanet'in cuma hutbesine tepki: 'Kadın düşmanı zihniyet'
Haberler / Güncel
20 Temmuz 2024 Cumartesi 10:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İktidar, TBMM’de kabul edilen 9. yargı paketiyle kadınları soyadı dayatmasıyla karşı karışya bırakırken Diyanet’ten de kadınların yaşam tarzına ilişkin tepki çeken bir hutbe geldi. Diyanet, bu haftaki cuma hutbesinde “ölçülülük” anlamına gelen “takva” konusunu inceledi. Diyanet’in “Müslüman takva sahibidir” konulu hutbesinde “Takva, her türlü günah ve haramdan korunmaktır. Takva, giyim kuşamda kendini gösterince bedenimizin saygınlığını koruruz” dendi. Takvaya uygun giyinmenin örtünmeyle olanaklı kılındığını savunan Diyanet, kadın ve erkeğin kapanması gereken yerleri de hutbede anlattı. Bu kapsamda hutbede, “Kadınlar için yabancı erkeklerin yanında ve evlerinin dışına çıkarken örtülmesi gereken yerler; yüz, eller ve ayaklar hariç bedenin tamamıdır. Erkeklerde ise göbek ile diz kapağı arasıdır. Uzuvları belli eden dar ya da açık elbise giymek, Rabb’imizin emaneti olan bedenin saygınlığını ihlal etmektir. Tesettür her şeyden önce Allah’ın bir emridir, kişisel bir tercih değildir. Tesettür müminin süsüdür, fıtri bir gerekliliktir” denildi. 

‘AMAÇ KADINI SİNDİRMEK’

İlahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz hutbeyi şu sözlerle değerlendirdi: “Adeta kadın düşmanlığını körüklemekte. Takva ile tesettür aynı şey değil. Kadınlarımıza tesettür adı altında mezhepçi yorumlarla baskı yapmak takvaya taban tabana zıttır. Diyanet’in tesettür tanımı Taliban ve IŞİD tesettürüdür. Kuran’daki tesettürle hiç bir ilgisi yoktur. Hiçbir ayette ‘kadınlar tesettürlü olmalı’ diye bir emir yok. Amaç Cumhuriyetimizin Türk kadınını sindirmektir.  Filiz, Diyanet’in bu ve benzeri hutbelerle çağdaş yaşama ve Cumhuriyet birikimlerine fütursuzca meydan okuduğunu da belirtti. Prof. Filiz, “Takva, Türk halkının büyük çoğunluğu yoksulluk sınırı altında yaşarken devlet imkânlarıyla yurtdışı gezisi yapmamak, otellerde milyonlar harcamamaktır” dedi. 

‘LAİKLİĞİ İSTEMİYORLAR’

İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı ve Laiklik Meclisi Dönem Sözcüsü Umut Kuruç ise “Diyanet bu hutbesiyle suç işliyor. Medeni Kanunu da anayasayı da ihlal ediyor. Bu zihniyet laiklik, cumhuriyet ve kadın düşmanıdır. Toplumu teslim almak için laikliği ortadan kaldırmak isteyenler, önce kadınları hedef alıyor. Bir yurttaşlar topluluğu olan toplum değil ümmet hedefleniyor. Tarikat ve cemaatlerin mürit devşirdiği, sermayeye köle üreten ümmet olacak bir kitle ilk susturmaya çalıştıkları her zaman kadınlar oluyor. O yüzden bütün bunlara karşı kadınlar daha güçlü ayağa kalkmalı, tarihteki örnekleri gibi mücadele etmeli” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş cuma hutbesinde ayrıca, “Kızlarımızı, oğlanlarımızı bir an önce evlenmeye teşvik edelim. Evlilik yaşı 25’lere 30’lara çıkıyor. Gençlerimizi uyaralım” ifadelerini kullandı. (CUMHURİYET)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası