Ege Postası
Geri

Dr.Polat: Ortak kullanılan diş fırçası hepatit virüsü bulaştırabilir

Hepatit C virüsünün bulaşıcı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bulaşmanın kandan kana olduğunu belirtti. Ortak kullanılan diş fırçasının da bulaştırabileceğine dikkat çeken dahiliye uzmanı Dr. Mesut Polat, fırçalama sırasında dişeti...
Dr.Polat: Ortak kullanılan diş fırçası hepatit virüsü bulaştırabilir
Haberler / Güncel
20 Nisan 2013 Cumartesi 10:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hepatit C virüsünün bulaşıcı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bulaşmanın kandan kana olduğunu belirtti. Ortak kullanılan diş fırçasının da bulaştırabileceğine dikkat çeken dahiliye uzmanı Dr. Mesut Polat, fırçalama sırasında dişeti kanamasının bunda etkili olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Polat, yaptığı açıklamada hepatit C’nin, aynı adla anılan virüse bağlı gelişen bir hastalık olduğunu, uzun vadede karaciğer hasarı ve siroz gelişimine yol açtığını ifade etti. Virüsün 1989 yılında keşfedildiğini aktaran Polat, bilinmediği dönemlerde, belirtiler hepatit A ve hepatit B’ye benzediğinden bu hastalığın, non A-non B hepatiti (A ve B ye bağlı olmayan) adıyla anıldığını aktardı. Hastalığın bulaşıcı olduğunu vurgulayan Polat, virüsün genellikle karaciğerde ve kanda bulunduğunu belirtti: “Esas bulaşma yolu kandan kanadır. Örneği, iki kişi aynı iğneyi kullanırsa bulaşma olabilir. Bunun en yaygın şekli, uyuşturucu kullanımıdır. Diğer bir bulaşma yolu da kan naklidir. Günümüzde yapılan testlerle bu artık hemen hemen imkansız gibidir ancak 1990 öncesi hastalık bilinmediğinden ve tarama testleri bulunmadığından, o dönemde yapılan kan nakilleri risk taşıyor.”

Dr. Mesut Polat, virüsün tükürük, idrar, semen gibi vücut sıvılarında bulunmadığını ifade ederek, “Bu nedenle cinsel ilişki sırasında bulaşma nadirdir. Vücut sıvılarında virüs olması için bunlara bir şekilde kan bulaşması gerekir. Aynı iğne kullanılarak yapılan aşı ve dövme gibi işlemler de bulaştırıcı olabilir. Aynı traş bıçağı ve diş fırçasını kullanmak, bunların kanla temas etmesi olasılığı nedeniyle bulaştırıcı olabilir.” uyarısında bulundu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası