Ege Postası
Geri

Dünyanın ikinci tam panoramik müzesinin temeli atılıyor

Bursa’nın fethini ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemini yansıtacak dünyanın ikinci tam panoramik müzesi “Panorama Bursa 1326 Müzesi”nin temeli Kasım ayında atılacak. Senaryoları yazılan ve çalışmaları yapılan panoramik müze ziyaretçilerine...
Dünyanın ikinci tam panoramik müzesinin temeli atılıyor
Haberler / Güncel
1 Ekim 2013 Salı 16:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bursa’nın fethini ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemini yansıtacak dünyanın ikinci tam panoramik müzesi “Panorama Bursa 1326 Müzesi”nin temeli Kasım ayında atılacak. Senaryoları yazılan ve çalışmaları yapılan panoramik müze ziyaretçilerine tarih içinde 3 boyutlu bir seyahat sunacak.

    Osmangazi Belediyesi tarafından Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi desteği ile hazırlanan proje, düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıda konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, projenin baş danışmanlığını tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın yaptığı ifade etti. Fetih ile birlikte kuruluş dönemini de yansıtacak müzenin çok büyük bir çalışma olduğunu dile getiren Dündar, ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilmiş kriterler çerçevesinde doğaya saygılı bir bina olarak tasarlandığını kaydetti. Panorama Bursa, dairevi kubbesi ile ziyaretçileri içine alacak, özellikle öğrencilerin ziyaret edeceği bir eğitim merkezi olacak.

    20 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI

    Maliyetinin ise 8 milyon lira kamulaştırma bedeli hariç 20 milyon TL olduğunu söyleyen Dündar, şu bilgileri verdi: “Panorama Bursa 1326, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylikten cihan devletine giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa'nın fethini etkileyici bir şekilde gösterecek. Sadece Bursa'ya değil, Türkiye'ye değer katacak örnek bir proje. Mayıs ayında düzenlediğimiz toplantıda Panoramik Müze ile ilgili çalışmalarımızın boyutunu kamuoyu ile paylaşmıştık. O günden bugüne çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. Bir yandan senaryo, uygulama ve renklendirme çalışmaları devam ederken, diğer yandan Panoramik Müze'nin mimari projelerini hazırladık. Bugün mimari ayrıntıları sizlerle paylaşmak. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, her zeminde geçmişine sahip çıkan bizler, bu müze ile geleceğe de önemli bir miras bırakmış olacağız.”

    KAMBERLER PARKI'NA YAPILACAK

    Müzenin Kamberler Parkı'na yapılacağı bilgisini veren Dündar, şöyle devam etti: “Projemiz, şehrimize tarihi ve kültürel açıdan büyük zenginlik kazandırırken, başta turizm olmak üzere Bursa'ya birçok noktada artılar katacak. Müzemiz adeta atar damar gibi şehrimizin bütün maddi manevi güzelliklerini besleyecek.”

    BİLBAO ÖRNEĞİ

    Müzenin Bursa’ya katacağı artı değere dikkat çekerken İspanya’nın Bilbao şehrini örnek gösteren Dündar, “Sıradan çöküntü bir şehir olan Bilbao'ya yapılan modern sanat müzesi ile birlikte sanayi şehri Bilbao turist akınına uğradı ve yıllık ziyaretçi sayısı 9 milyon kişiye ulaştı. Bizler de Bursa'mıza kazandıracağımız Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi ile kentimizde turizm akımı başlatmayı hedefliyoruz. Müzemiz, şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerimize Osmanlı'nın kurulduğu yerde, köklü tarihine yolculuk edebilme imkanı sunacak. Panorama 1326 Bursa, gerek mimarisi ve gerekse konusu ile gelişen turizm potansiyelimize de önemli katkı sağlayacak.” diye konuştu. Dündar, müzenin yıllık 150 bin ziyaretçi ağırlayacağını sözlerine ekledi.

    Projeyi tanıtan Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk ise şunları söyledi: "Binamız projemiz gibi çok özel olacak adeta kentin yaşam merkezi gibi hizmet verecek. Üniversite, belediye ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçirilecek olan müzemiz dünya ölçeğinde bir mimari tasarıma sahip olacak ve ekolojik anlamda ön plana çıkacak bir yapı olacak. Uluslararası alanda bilinen, tanınan, aranan ve gezilen bir yapı inşa ediyoruz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası