Ege Postası
Geri

El dokuması kıl çadır devri sona eriyor

Bir zamanlar tüm bölgenin geçim kaynağı olan keçi kılından el tezgahlarında yapılan kıl çadır devri sona eriyor. El tezgahlarında dokuma yapan köylüler, iş makineleşince işi yapamaz hale gelmişler. Köyde her evin altında bulunan asırlık...
El dokuması kıl çadır devri sona eriyor
Haberler / Güncel
14 Ağustos 2013 Çarşamba 17:51
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bir zamanlar tüm bölgenin geçim kaynağı olan keçi kılından el tezgahlarında yapılan kıl çadır devri sona eriyor. El tezgahlarında dokuma yapan köylüler, iş makineleşince işi yapamaz hale gelmişler. Köyde her evin altında bulunan asırlık tezgahlardan gelen dokuma sesleri susmuş. Yetişen yeni nesil de bu işi yapmayınca artık el dokuması Yörük kıl çadırları üretilemez hale gelmiş.

Kıl çadır dokumasının makineleşmesinden sonra ayakta kalabilmek için bir süre hediyelik eşya üreten yöre halkı, bundan da beklediğini alamayınca, tezgahlarında kıl dokumayı sonlandırmış. Köyde sadece bir elin parmağını geçmeyecek eski ustalar özel sipariş gelirse eski tezgahlarda alın terleriyle bu işi yapmaya çalışıyor. Keçi kılının ip haline dönüşmesi için boyama dahil bir zamanlar tüm işlemlerinin yapıldığı yörede, ip yumakları da kirmanla eğrilmiyor artık, hazır fabrikalardan gelen ipler kullanılıyor. Bir zamanlar köylülerin el tazgahlarında dokuyup Arap ülkelerine ihraç ettiği çadırların yerini fabrika dokuması kıl çadırlar almış.

Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Olukbaşı köyünün geçim kaynağı olan el dokuması kıl çadır devri sona eriyor. Bölgede bir zamanlar tüm evlerin altında yapılan dokuma tezgahlarından çıkan sesler yerini sessizliğe bırakmış. İşin fabrikalaşması ve yeni neslin de işi sahiplenmesi el dokuması kıl çadırının bitmesine sebep olmuş. Çocukluğundan itibaren el tezgahında çadır dokuyan Ali Şanlı son ustalardan. Bir zamanlar köyün geçim kaynağının kıl çadır işi olduğunu ifade eden Şanlı, “Eskiden geçim kaynağımız kıl çadırdı. Şimdi kimse kalmadı diyebilirim. Köyümüzde bu işi yapan 3-4 kişi ancak var. Çocukluğumuzdan beri bu işi yapıyorduk. Şimdi işi öğrenen yok. Çocuklarımız yapmıyorlar. Bu işin ilerisi yok. Yörük çadırı, hamut çulu, heybe, ne isterlerse yapılıyordu. Şimdi bitme noktasında. Eskiden keçi kılı geldikten sonra dokunmasına kadar tüm işlemleri kendimiz yapıyorduk. Şimdi her şey sanayiye döndü. Bizim iş bitti. Özel sipariş olursa tezgahın başına ancak geçiyoruz. Eskiden her evin altında bir tezgah tak tuk kıl dokuma işi yapılırdı. Şimdi elle dokuma işi yapan yok. Artık fabrikalarda dokunuyor. Biz de bırakacağız. Bekliyoruz.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası