Ege Postası
Geri

Erciyes Üniversitesi Biyogüvenlik Laboratuvarı akredite oldu

Erciyes Üniversitesi’nin (ERÜ), aşı çalışmalarının da yapılabileceği Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde çalıştığına dair TÜV SÜD Cleancert (Teknik Güvenlik...
Erciyes Üniversitesi Biyogüvenlik Laboratuvarı akredite oldu
Haberler / Güncel
2 Eylül 2013 Pazartesi 13:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erciyes Üniversitesi’nin (ERÜ), aşı çalışmalarının da yapılabileceği Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde çalıştığına dair TÜV SÜD Cleancert (Teknik Güvenlik ve Kalite Denetim) GBMH tarafından sertifikalandırıldı. ERÜ Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı akreditasyon işlemleri de tamamlanarak çalışmalarına başlamış oldu.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un girişimleri sonucu üniversitede kurulan Genom ve Kök Hücre Merkezi ve Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı gibi önemli araştırma merkezlerinde başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

Araştırma merkezlerinin teker teker faaliyete geçmesi, tersine beyin göçünün başlamasına da yol açtı. Uzun yıllar yurt dışında bilimsel çalışmalar yapan ve Rektör Prof. Dr. Keleştemur’un daveti üzerine Türkiye’ye dönerek bilimsel çalışmalarını Erciyes Üniversitesi’nde yürüten Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirdiği aşı ile bütün dünyanın dikkatlerini Erciyes Üniversitesi üzerinde toplarken, yurt dışındaki önemli merkezlerde bilimsel çalışmalar yürüten Türk bilim adamları Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan araştırma merkezlerinde çalışmak ve Türkiye’ye dönmek için harekete geçti.

Erciyes Üniversitesi’nde aşı geliştirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi için kurulan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde çalışma yapan 'ERÜ Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı' akreditasyon işlemlerini de tamamladı. Bu akreditasyon işlemi, Türkiye üniversiteleri arasında ilk ve tek Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı olma unvanını da kazandı. TÜV SÜD Cleancert GBMH tarafından sertifikalandırılan Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Erciyes Üniversitesi Araştırma Merkezleri’nin önemli bilimsel çalışmalar başlattığını ve bu çalışmaların önümüzdeki dönemlerde sonuç vermeye başlayacağını belirtti. Prof. Dr. Keleştemur, Erciyes Üniversitesi’nin 'araştırmacı üniversite' kimliği ile insanlığa büyük hizmetler sunacağına inandığını söyledi.

Prof. Dr. Keleştemur, yeni kurulan Biyogüvenlik Seviye 3 Laboratuvarı ve başlatılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Erciyes Üniversitesi bünyesinde temel olarak aşı geliştirme çalışmalarının gerçekleştirilmesi yanında güncel infeksiyöz hastalık etkenlerinin araştırılması ve temel çalışmaların yapılması amacıyla Biyogüvenlik Seviye 3 (BSL3) laboratuvarı kurulumu ve akreditasyonu tamamlanarak faaliyetine başlamıştır. Hizmete giren Biyogüvenlik Seviye 3 (BSL3) laboratuvarının yapımına 2012 yılında Eylül ayında başlanmış 2013 yılı Ağustos ayı itibariyle bir yıl gibi kısa bir sürede laboratuvarların yapısal kurulumu ve uluslararası akreditasyonu tamamlanmıştır. Yine aynı süreçte laboratuvarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılacak demirbaş ve sarf malzemelerin temini gerçekleştirilmiştir. Biyogüvenlik Seviye 3 (BSL3) laboratuvarında yapılacak çalışmaların uluslararası çalışma standartlarına uygun olarak sürdürülmesi ve güvenli çalışma koşullarının oluşturulması amacıyla BSL3 standart operasyon planı (SOP), risk değerlendirme çalışmaları, acil eylem planları gibi destek belgeleri hazırlanarak laboratuvarda çalışacak personele eğitimler düzenlenmiştir."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası