Ege Postası
Geri

Erdoğan’dan İzmir’de Ekonomiye Pembe Tablo

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de bir dönem işsizliğin yüzde 14'ün üzerine çıktığını ve o dönemde kendilerine yüklenen muhalefete ''Göreceksiniz çok kısa bir süre içerisinde kiriz bizi teğet geçecek'' dediğini hatırlatarak, ''Bazıları dalgasını geçmişti. Sonra teğeti bırak, dünyada Türkiye'nin örnek olduğunu gördüler. 'İşsizlikte de bunu göreceksiniz' demiştik. Bizimle dalga geçenler, merak ediyorum şimdi ne diyecekler. Bugün işsizlik rakamları açıklandı, hamdolsun Türkiye işsizlikte yüzde 8'e indi'' dedi.
Erdoğan’dan İzmir’de Ekonomiye Pembe Tablo
Haberler / Yerel Politika
18 Eylül 2012 Salı 15:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 İZMİR - Başbakan Recep Erdoğan, Kemalpaşa ilçesinde yeni kurulan Abalıoğlu Lezita Et Entegre Tesisi'nin açılış törenine katıldı. Başbakan Erdoğan tesisin İzmir, Türkiye ve gıda sektörü için hayırlara vesile olmasını diledi.

Kemalpaşa programının öncesi Denizli'de yine Abalıoğlu ailesi tarafından yaptırılan örnek imam hatip lisesinin de arasında bulunduğu, Denizli'de Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerin yaptırdığı 13 yeni eğitimin kurumunun açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Gerçekten gururluydum. mutluydum. Zira Türkiye'de müstesna örnek imam hatip liselerinden birini Abalıoğlu ailesi orada inşa ettirdi. Selçuklu mimarisiyle gerçekten müstesna bir eser meydana getirdiler. Gayet güzel bir okul oldu ve bu tür okullarımızın tabii ki ülkemizin genelinde yaygınlaşması her ilimizde o ilimizin yerel mimarisine uygun olarak yapılması, gerek öğrencilerine gerek öğretmenlerine gerek bizlere farklı heyecan veriyor. Artık gecekondu zihniyetini bir kenara koyarak, gerek tarihteki bizim mimari anlayışımızı gerek bugünkü mimari anlayışını, zaman gelir sentezleyerek, zaman gelir 'ileriye bizim mimarimiz acaba nasıl bir mühür vuracak diye' bunu düşünerek yürümemiz lazım diye inanıyorum.''

Erdoğan, Abaloğlu ailesinin daha önce de çeşitli eğitim kurumları yaptırdığını ve yenilerinin sözlerini verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti: ''Bugün Nihat Bey sağolsun dedi ki yine Denizli'deki 4 tane okul için kendileri sağolsun 10 trilyon söz verdiler. Herhalde onları da çocuklarının ismine yaparız. Kızımıza 3 tane bir de oğlumuz var. Onların isimlerine de o okulları yapmış oluruz. Bunlar tabii bir şey çağrıştıracak. Zamanında babam annem bu kararı vermişti, bizler de aynen onlar gibi gelecek nesillere aktarmamız lazım diyecekler.''.

 

Abalıoğlu ailesinin kurduğu tesislerle ülke ekonomisine ve istihdama da büyük katkı sağladığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: ''Büyük bir tesisin heyecanını yaşıyoruz. 1969 yılında Denizli'de bir yem fabrikasıyla başlayan süreç, şu anda Türkiye'nin en önemli, en büyük sanayi kuruluşlarından birine dönüştü. Şu anda bin 400 istihdamı olan, ama 2 bin 200 kişilik kapasiteye müsait bir tesisin bugün resmi açılışını yapıyoruz. Tabii burada istihdam, burada kalite var. Burada güvenlik, sağlık var. En yüksek standartlarda burada bir ekmek kapısı bugün açılıyor. Sayın Abalıoğu ve grubuna, Türkiye ekonomisine istihdama sağladığı katkılar sebebiyle ayrıca teşekkür ediyorum. Bizde işsizlik bir ara yüzde 14'ün üzerine çıkmıştı. Muhalefet bize o zaman yüklendiğinde, 'göreceksiniz çok kısa bir süre içerisinde kriz bizi teğet geçecek' demiştim, bazıları dalgasını geçmişti. Sonra teğeti bırak, dünyada Türkiye'nin örnek olduğunu gördüler. 'İşsizlikte de bunu göreceksiniz' demiştik. Bizimle dalga geçenler, merak ediyorum şimdi ne diyecekler. Bugün işsizlik rakamları açıklandı, hamdolsun Türkiye işsizlikte yüzde 8'e indi.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisinin 2012 yılı ilk çeyreğinde yüzde 3,3, ikinci çeyreğinde yüzde 2,9 büyüme kaydettiğini belirterek, ''Bu büyüme oranıyla Türkiye OECD ülkeleri arasında Çin'le birlikte en yüksek büyüme oranını yakalayan ülkedir'' dedi.

Türk ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 2,9 büyüme kaydettiğini dile getiren Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: ''Bu büyüme oranıyla Türkiye, OECD ülkeleri arasında Çin'le birlikte en yüksek büyüme oranını yakalayan ülkedir. Bizim bir önceki döneme göre büyüme oranımız yüzde 1,8. Çin aynı şekilde yüzde 1,8. Bakın dikkatinizi çekiyorum. ABD'nin 2012 ikinci çeyrekte büyüme oranı binde 4. Onlar nerde biz nerdeyiz. İngiltere binde eksi 5. AB binde eksi 2. 27 ülke olarak ele aldığınız zaman eksi 1. OECD ülkelerinin ortalama büyümesine baktığımız zaman sadece binde iki. Bizim ise tekrar ediyorum büyüme oranımız hamdolsun 1,8. Yani Türkiye 2012 yılının ikinci çeyreğinde de tüm dünyadan farklı bir seyir izledi. Olumlu bir seyir izledi. Başarılı bir performans sergiledi. Tüketim harcamalarında, kamu özel sektör yatırımlarında, turizm gelirlerinde Türkiye küresel finans krizine rağmen olumlu bir seyir izlemeye devam ediyor.''

Merkez Bankası rezervlerinin 2002 yılında 27 milyar dolar iken bu rakamın şu anda 107,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, ''Ben hayal konuşmuyorum. Ben şu anda ortaya matematik rakamları koyuyorum. Ekonominin grafiğini ortaya koyuyorum. 27 milyar dolar nere, 107,5 milyar dolar nere. Nerdeyse yüzde 400. Böyle bir noktadayız'' dedi.

 

Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun göreve geldiklerinde 23,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''IMF'ye saldıranlar, IMF'ye vuranlar, hakaret edenler, 'IMF şöyledir, böyledir' diyenler borçlandılar, bize borç yükünü bıraktılar. Ödedik, ödedik, ödedik. Şu anda bizim IMF'ye borcumuz 1,3 milyar dolar ve biz artık IMF ile stand-by anlaşması, görüşme yapmıyoruz. Artık biz kendi imkanlarımızla gücümüzle yola devam ediyoruz. Bir kalemde bunu öderiz, o problem değil. Önümüzdeki nisan ayına kadar çok düşük bir faiz olduğu için bu şekilde ödeyerek süreci devam ettiriyoruz, böyle bir sürecin içindeyiz.

 

Burada bir şey hatırlatacağım. Türkiye artık dünyada 'alan el' olmaktan çıkmıştır. Türkiye artık dünyada 'veren el' olma durumuna gelmiştir. 2002'lerde ''acaba birileri bize ne verecek'' diye beklerken biz şu anda en az gelişmiş ülkelere yılda 1,6 milyar dolar yardımda bulunuyoruz. Yani bizim elimiz Somali'ye uzanırken, bizim elimiz Arakan'a, Srilanka'ya ulaşırken bu sizlerin bize kazandırdığı güçten oluyor. Bu milletin gücünden geliyor ve bir de tabii tarihten aldığımız o güçten geliyor. Hani diyor ya şair 'Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz, gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz.' Biz böyle bir milletiz. Onun için 75 milyonun gerçekten bu geldiğimiz noktada çok büyük payı var. Ancak iş adamlarımız, özellikle de kriz dönemlerinde yatırım yapma cesaretini gösteren iş adamlarımız bu büyük başarının en büyük pay sahipleridirler, en önemli aktörleridir.

Küresel finans krizine, Suriye'deki yaşanan olumsuzluklara rağmen ekonomimizi büyütmeye istikrar ve güven içinde hedeflerimize ilerlemeyi sürdürüyoruz.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasını, ''Gerek Hakkari'de, gerek Bingöl'de şehit olan askerlerimize, polisimize, silahlı kuvvetlerimize ve emniyet teşkilatımıza, Allahtan ailelerine Allah'tan sabırlar diliyorum ve terörle olan bu mücadelemizin de yılmadan, usanmadan sonuna kadar devam edeceğini tekrar alışılmış bir ifadedir diye kullananlar var. Evet bunlar tekrardır ama o tekrar mermeri bile delecektir. Bunun böyle bilinmesini istiyorum'' diyerek bitirdi.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası