Ege Postası
Geri

Esnaf AVM’ye kurban edildi: Kemeraltı'nda tahliye krizi

Konak’ta yüz yılı aşkın tarihi geçmişe sahip Kaptan Mustafa İşhanı’nda tahliye krizi patlak verdi. AVM, ticaret merkezi ve otel yapılması planlanan iş merkezinde yaklaşık 30 yıldır tezgah açan 125 esnaf Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kapı dışarı edildi. Önümüzdeki hafta polis zoru ile tahliye edilmesi gündeme gelen esnaf kendilerine işgalci gözü ile bakılmasına isyan etti. Gelişmeler sonrasında mağduriyeti gündeme gelen vatandaşlar Vakıflar Müdürlüğü’nü mahkemeye verdi. Esnaf AVM’ye kurban edildi
Esnaf AVM’ye kurban edildi: Kemeraltı'nda tahliye krizi
Haberler / İzmir
17 Ağustos 2015 Pazartesi 09:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kemeraltı bölgesinde zor koşullar altında yaşam mücadelesi veren ve güçlükle ayakta duran küçük esnaf AVM’ler karşısında bir kez daha mağdur oldu. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz aylarda yap-işlet-devret usulü ile ihaleye çıkartılarak özelleştirilen ve yıkılarak yerine AVM ve otel projesi yapılması planlanan Kaptan Mustafa Paşa İşhanı’nda faaliyet gösteren yüzü aşkın esnaftan rant isyanı geldi.

125 ESNAF KAPI DIŞARI EDİLDİ

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 40 yıllık iş yerlerine gönderilen tahliye emri sonrasında 24 Ağustos’a kadar dükkanlarını terk etmeleri istenen esnaf gelişmeler karşısında şoka uğradı. Vakıflar Müdürlüğü’ne ait yüz yirmi yıllık tarihi binada kurumun kiracısı konumunda bulunan ve 1993 yılından bu yana iş hanında faaliyet gösteren 125 esnaf bir gecede işgalci durumuna düştü. Müdürlüğün yap-işlet-devret modeliyle 30 yıllığına yatırımcı firma Piramit İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ihale ettiği iş merkezinde başlayan kriz sonrasında esnaf adeta kaderine terk edildi.

EKMEK TEKNELERİNDE İŞGALCİ OLDULAR

Toplam 3 bin 700 metrekare alana sahip olan ve üst katları otopark olarak da kullanılan iş merkezinde kira sözleşmeleri devam etmesine karşı polis zoru ile tahliye edilmesi gündeme gelen esnaf ise gelişmeler karşısında soluğu mahkemede aldı. Eski “Sulu mezar” ve “İşportacılar Çarşısı” olarak da bilinen iş merkezinde hizmet veren çarşı esnafının bir bölümü 8’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açtıkları dava neticesinde mahkemeden tedbir kararı çıkartarak tahliyeyi durdurdu. Mağduriyeti gündeme gelen ve her ay dükkanlarına kira ödeyen esnafın kalan bölümü de müdürlük aleyhine toplu şekilde dava açacaklarını duyurdu.



VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NE DAVA AÇTILAR

Aralarında iki binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü dershane gibi kurumlarının da yer aldığı, çay bahçesi, kafeterya, çiçekçi, fotoğrafçı, eczane, kırtasiye, pastane, büfe gibi işletmelerin bulunduğu 100’ü aşkın küçük esnaf tahliye kararına karşı sonuna kadar direneceklerini ve yargıda haklarını arayacaklarını duyurdu. Kaptan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı Yaşatma ve Koruma Derneği çatısı altında örgütlenen mağdur esnaf kira kontratlarının devam ettiğini belirterek, vakfın yasa dışı şekilde kendilerini iş merkezinden kovduğunu ileri sürdü.

“EKMEĞİMİZDEN OLACAĞIZ”

28 Mayıs 2015’teki ihalenin ardından Vakıflar Müdürlüğü’nün iş hanını özelleştirmesine tepki gösteren esnaf adına açıklamada bulunan Dernek Başkanı Süleyman Görken, “Ekmeğimizden olacağız” diyerek tepkisini şu sözlerle dile  getirdi: “Burada yaklaşık 25 yıldır iş yapan esnaflarız. Halka hizmet ediyoruz ve evimize güçlükle ekmek götürüyoruz. Ailelerimizle birlikte buradan 2-3 bin kişi ekmek yiyor. Yıllardır devam emeğimiz bir kalemde silinip atılıyor. Biz bu iş hanına ömrümüzü verdik. Durduğumuz dükkanlara belki binlerce liralık masraf yaptık. Kira kontratlarımız devam ederken bizi kapı dışarı edemezler. Bu durum kanunlara aykırı. En azından bize ek süre vermelerini ve inşaat başlayana kadar burada kalmayı istedik. Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerden bir türlü sonuç alamadık ve bize karşı adeta “Başınızın çaresine bakın” dercesine bir tutum takındılar. Bir kere ortada plan, proje yok. Müdürlük imkanı olsa elinde sopayla bizi kovalayacak. Burayı göstere göstere özelleştirdiler ve ortada kalan da bizler olduk. Mevcut kiracılara hiçbir hak tanınmıyor.”

ESNAFTAN AVM VE RANT İSYANI: KİRLİ TEZGAHLAR VAR

Yaşadıkları durumla ilgili tüm taleplerine karşın resmi makamlardan hiçbir bilgi ve yardım alamadıklarını aktaran Dernek Sözcüsü Mehmet Güney ise, rant isyanında buldundu ve “Adeta otel odasından müşteriyi atar gibi kapının önüne koyulduk. Yaşanan durumun Türkiye’de eşi benzeri yoktur. Vakıflar Müdürlüğü adeta emlakçı gibi burayı pazarladı ve bizleri de mağdur etti. Burada kirli bir tezgah var. Rant bu iş hanını da ele geçirdi. 1,5 yıldır bizler psikolojik olarak taciz ediliyoruz ve baskıyla buradan kovulmak isteniyoruz. Bize resmen başınızın çaresine bakın diyorlar. Vakıflar Müdürlüğü neyin peşind? Her ay parasını ödediğimiz, borcumuzu bir gün bile geciktiğimiz ekmek teknemiz iş yerlerimizde devlet bizi işgalci ilan etti. Biz burada uzun yıllardır namusumuzla iş yaparak, vergimizi ödeyerek para kazanıyoruz. Bu tutumu hak etmedik. Ne kadar acı bir durum… Peki, buraya gelecek yoğunluk nasıl karşılanaca? Hangi altyapı buna cevap verecek. Kemeraltı bölgesinin en büyük sıkıntısı otopark. Burada gelip 300 otoparklık binayı yıkıyorsunuz, yerine yapılacak binada da yeni bir otoparka yer ayırmıyorsunuz. Bu nasıl olacak'” dedi.  

İKİ AYRI DEPREM RAPORU VAR

Ayrıca, geçtiğimiz yıllarda binaya dair özel bir firma tarafından yapılan testler neticesinde çürük raporu alındığına da dikkat çeken esnaf,  üniversitelerden ise binanın sağlam olduğuna dair raporlar alındığını aktardı. Risk tespit edilen binanın güçlendirilmesi için müdürlüğe “Tadilat ve güçlendirmeyi biz yapalım, masrafları da biz üstlenelim” teklifi götürdüklerini hatırlatan esnaf, söz konusu taleplerinin de geri çevrildiğini ve binanın satışı için zemin hazırlandığını savundu. “Eğer bu bina çürükse üç katlık otoparkta yıllardır 300 araç nasıl duruyo? Sırf kamu zararı oluşmasın diye böyle bir öneride bulunduk onu dahi kabul etmediler” diye soran esnaf küçük esnafın AVM’lere kurban edildiğini söyledi.  

ÖZELLEŞTİRME ÖNCESİNDE SİT DERECESİ DÜŞÜRÜLDÜ

Diğer yandan, bölge planlarında SİT sınırında kalan iş hanıyla ilgili geçtiğimiz yıl içerisinde kritik bir değişiklik yapılmıştı. 1’inci derece SİT statüsüne sahip iş merkezinin bulunduğu alana dair satış kararı öncesinde bölgede yapılaşmanın önünü açılmış ve SİT derecesi 3’e düşürülmüştü. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası