Ege Postası
Geri

Euro karşıtı parti gözünü Federal Meclis'e dikti

Alman siyasi parti arenasın yeni bir parti eklendi. ‘Almanya İçin Alternatif' (AfD) ismiyle piyasaya çıkan partinin programının ana maddesi: Euro'yu iptal edip ulusal para birimlerine geri dönmek. AfD'nin bu hafta yapılan anketlerdeki oy oranı...
Euro karşıtı parti gözünü Federal Meclis'e dikti
Haberler / Dünya
18 Nisan 2013 Perşembe 14:07
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alman siyasi parti arenasın yeni bir parti eklendi. ‘Almanya İçin Alternatif' (AfD) ismiyle piyasaya çıkan partinin programının ana maddesi: Euro'yu iptal edip ulusal para birimlerine geri dönmek. AfD'nin bu hafta yapılan anketlerdeki oy oranı yüzde 3' ulaşsa da genel seçimlerde barajı aşarak Federal Meclis'e gireceği tahmin ediliyor.

“Almanya İçin Alternatif” (AfD) partisi, kurulmasından bir kaç gün sonra anketlerde yüzde 3'lük bir başarıya imza attı. Bununla birlikte ‘Euro-karşıtı-parti' olarak isimlendirilen parti, tek konulu bir parti olduğu yönündeki eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Parti, piyasaya çıktıktan hemen sonra Hristiyan Birlik Partililer tarafından ‘korkuları körükleyici' olarak eleştirilmişti. Partinin bir özelliği de kurucu üyesi ve sözcüsü Prof. Bernd Lucke'nin 33 yıl Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) üyesi olması.

AfD partinin ismini ‘Almanya İçin Alternatif' olarak seçmesindeki espriyi Başbakan Angela Merkel'in Euro-Krizi çerçevesinde birçok kez dile getirdiği ‘alternatifi yok' ifadesiyle açıklıyor. Bu açıdan AfD'nin hükümetteki partilerin oylarına zarar vereceği tahmin ediliyor. Yapılan son anketlerde AfD yüzde üç oy aldı. Geçen sene yüzde onun üzerine çıkarak parlayan Korsanlar da şu an yüzde 3'lere gerilemiş durumda.

Euro bölgesinin sistemli bir şekilde feshedilmesini talep eden AfD'nin kurucularından Joachim Starbatty, “Eğer Federal Meclis'e girersek, ki şansımız yüksek gözüküyor, Angela Merkel tarih olmuş olacak.” dedi.

Uzmanlar AfD'nin yüzde 5 barajını aşarak Federal Meclis'e gireceği tahminini gerçekçi buluyor. Euro karşıtı partinin oylarını özellikle CDU seçmenleri arasından alacağı tahmin ediliyor. Ayrıca 2-3 puanı da kararsız ve mevcut partilere karşı olanlardan alması bekleniyor.

YouGov isimli araştırma enstitüsü de Zeit Online için AfD ile ilgili bir anket yaptı. Araştırmaya göre AfD'ye oylarını vermek isteyenlerin yüzde 35'inin Sol Parti sempatizanları, yüzde 33'ünün ise Hür Demokrat Parti seçmenleri olduğu ortaya çıktı. 2009'da SPD veya Birlik Partilere oy verenlerin yüzde 18'i bu sefer AfD'yi seçebileceklerini dile getirdi. Yeşillerin sempatizanları arasında bu oran yüzde 16'da kaldı. Euro karşıtı girişimleri destekleyenlerin oranı ise yüzde 27'yi oluşturdu.

Öte yandan Almanya'da Euro'yu istemeyenlerin oranı giderek azalıyor. Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre 2002 yılında Euro'yu istemeyenler yüzde 61 iken, 2004'de yüzde 59, bu yıl ise yüzde 37'de kaldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası