Ege Postası
Geri

Gazeteci Umutoğulları’ndan çarpıcı 'aday' değerlendirmesi: CHP Soyer’i, AK Parti Dağ’ı göstermeyecek

Gazeteci Mithat Umutoğulları, TR35 TV’de yayınlanan 8. Gün programında, CHP ve AK Parti’nin aday mesaisini değerlendirdi. CHP’nin Tunç Soyer’i aday göstermeyeceğini belirten Umutoğulları, “Tunç Soyer’in göz önünde olmak gibi bir çabası olmamalı. Ancak Soyer insanların karşısında olmayı seven bir film yıldızı gibiydi” dedi. Öte yandan AK Parti cephesinde Hazma Dağ’ın adaylık vetosu yediğini aktaran Umutoğulları, “AK Parti’nin İzmir’de hiç başarılı olamadı. Bunun sebeplerinden bir tanesi AK partili siyasetçiler. Hamza Dağ, Selim Gökdemir gibi isimler konuşuluyor. Bu isimleri aday göstermek, ‘biz İzmir’de seçim kazanmıyoruz, CHP devam etsin’ demek gibi bir şey” ifadelerine yer verdi.
Gazeteci Umutoğulları’ndan çarpıcı 'aday' değerlendirmesi: CHP Soyer’i, AK Parti Dağ’ı göstermeyecek
Haberler / Yerel Politika
8 Ocak 2024 Pazartesi 15:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Gazeteci Mithat Umutoğulları, TR35 TV’de yayınlanan 8. Gün programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“SOYER’İ ADAY GÖSTERMEMEK İÇİN GEREKÇE ARIYOR”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘İzmir amiral gemisi’ açıklamasını değerlendiren Gazeteci Umutoğulları, “CHP’nin 25 yıldır iktidar olduğu bir yerde, ceketini bile koysa alırız dediği bir yerde ince eleyip sık dokuyorsa, mevcut adayın durumu ile ilgili sıkıntı olduğu ortaya çıkıyor. Özel’in burada verdiği mesaj şu, ‘Soyer ile yol yürümeyeceğiz, Soyer’Ii aday göstermemek için gerekçe ve sebep yaratıyoruz’.’ Mevcut belediye başkanınız var. Soyer döneminde CHP’nin Grup Başkan Vekilliği yaptı. Özgür Özel, İzmir’Ii yakından takip eden bir siyasetçi. Tunç Soyer ile ilgili gelen memnuniyeti en az Kılıçdaroğlu kadar biliyordur. Derneklere, STK’lara soruyoruz, vekiller geziyor demesinin altında, ‘Biz Soyer’i aday göstermeyeceğiz, bunun için gerekçe arıyoruz’ demek” ifadelerine yer verdi.

MEDYATİK BAŞKAN

Büyükşehir Belediye Başkanının toplum nezdinde onay alması gerektiğine dikkat çeken Umutoğulları, “ Siyaset bir algıyla yönetiliyor. Toplumla barışık olmanız lazım. STK’lar, dernekler, iş dünyası, seçmenle barışık olmanız ve dengeleri hesaplamanız lazım. Soyer ilk işe başladığında, medyayı çok seven, medyayı sürekli kullanan bir başkan oldu. Bence bir siyasetçi için en tehlikeli durumlardan bir tanesi. Çok konuşan, göz önünde olan insanlar hata yaparlar. Bir siyasetçi sürekli sosyal medyada kendini göstermeye çalışırsa o projeye oradan gelen yorumlara da bakmalı. Karabağlar’da müthiş bir proje yapıyorsunuz ama vatandaş çöplerini toplanmadığını söylüyor. Sizin o taleplere kayıtsız kalmanız gerekiyor. Belediyecilik dışında zaman ayıracağınız çok daha büyük bir mecra var. Tunç Soyer, medyada göz önünde olarak İzmir’in tepkisini çekti. Hizmetleriyle ilgili eleştirilirken, ‘altyapıya önem verdik’ dedi. 3 gün sonra sel oldu insanlar kano ile gezdi. Soyer yaptığı işten eminse eleştirilere bakmaması lazım” ifadelerine yer verdi.

‘GÖZ ÖNÜNDE OLMAYI SEVEN FİLM YILDIZI’ BENZETMESİ

 İzmir önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile mevcut başkan Tunç Soyer’i karşılaştıran Gazeteci Umutoğuları, “Türkiye’de bir Mansur Yavaş, İzmir’de ise Aziz Kocaoğlu dönemi var. Kocaoğlu döneminde, 10 haber geliyorsa 8’inde Kocaoğlu yoktu. Hizmetlere ilişkin haberler geliyordu. Aziz Bey ekranlara çok nadir çıkardı. Bir röportaj verirse o gazetelerde 4 gün yayınlanırdı. Aziz Bey medyayı çok kullanmazdı bu sebeple hizmetlere daha çok vakit ayırırdı. Bu sebeple vatandaşla karşı karşıya gelmiyordu. Tunç Soyer’in göz önünde olmak gibi bir çabası olmamalı. Ancak Soyer insanların karşısında olmayı seven bir film yıldızı gibiydi. Bu sebeple İzmirlilerle çok hızlı iç içe girdi ve yıpratıldı. Vatandaşla polemik yaşadı. ‘Ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak şunu yapıyorum’ dediğinizde 3  gün sonra başka bir durum çıktığında direkt vatandaş direkt size bağlıyor. ‘Koku yok’ diyorsunuz insanlar yüzlerce yorum yapıyor. Siz vatandaşın önüne atıyorsunuz kendinizi. Tunç Soyer maalesef yönetemedi” diye konuştu.

“BAŞKAN DEĞİL TEMSİLCİ GİBİ OLDU”

Tunç Soyer ile İzmirlilerin arasına uçurum olduğunu dile getiren Umutoğulları, “Kurumlarla ilişkileri götüremedi. Ticaret odası ile, STK’larla sağlıklı ilişki kuramadı. Kentin dinamikleri ile örtüşen bir şey değildi. Biz Tunç Soyer’i hep dışarıda gördük. Medya açısından da bu durum bu şekilde. İzmir’de yaptığı canlı yayın 30’u geçmemiştir. Ancak çarpı  10 katı İstanbul’daki ulusal kanallara çıktı.  Onlarla muhatap olup, İzmir medyasını yok saymıştır. İzmir’de bir çok medya kuruluşu belediyenin yaptığı hizmeti anlatmaya çalışıyor. Siz problemleri sahiplenen gazetecileri yok sayıp, algı ve piar çalışması için İstanbul’a gitti. Bütün bunlar olunca kentten uzak olan bir belediye başkanı profile çizdi. Büyükşehir’i temsil eden biri gibi davrandı. Tunç Soyer ile İzmirli arasına bu şekilde problem girdi. 4,5 yıl sonrasında İzmir halkıyla arasında uçurum olan bir başkan oldu” diye konuştu.

“GEMİ SU ALMAYA BAŞLADI, EKİBİ TERK ETTİ”

Tunç Soyer’in İzmirliler ile doğru frekansı tutturamadığını belirten Gazeteci Umutoğulları, “CHP bugün Soyer’i aday yapmayacağız dese onunla sokağa çıkacak adam yok. Soyer’in bütün ekibi bir yerlere aday oldu.  2009’da Kocaoğlu’nun aday gösterilmeyeceği hissedildiğinde Kocaoğlu için binlerce isim sokağa indi. Deniz Baykal’ın bütün açılışlarında insanlar, ‘İzmir Azidir, Aziz kalacak’ diye marş yazdı. Bunun için Kocaoğlu bir çaba sarf etmedi, insanların bireysel refleksiydi. Soyer bunu yaratamadı. Heval Savaş Kaya dışında bir tane ekip arkadaşı kalmadı. Herkes aday oldu. Gemi su almaya başlayınca herkes terk etti. Bu bize şu durumu gösteriyor; Soyer’in bugüne kadar kurduğu ilişkilerin samimiyetsiz olduğu ve yoldaşlık duygusunun olmadığı ortaya çıktı. Bu kadar samimiyet ekipten İzmir halkına çıkan bir şey olmaz. Soyer yalnız ve sahipsiz bırakıldı ama bu durumu o tercih etti. Tunç Soyer sürekli ön planda olmak için ciddi bir çabası oldu. Bunları yaparken İzmirli ile doğru frekans oturtamadı. Soyer’in arkasını toplayan kimse olmadı. Bunu yapmak yerine kendisine şirin sözler söyleyen, sadece makamını ve bulunduğu konumu için kendisine iltifat eden insanlara inandı. Dolayısıyla bunların hepsi Soyer’i halktan ve gerçeklerden uzaklaştırdı” dedi.

9 EYLÜL’ÜN ÖNÜNE GEÇTİ

Tunç Soyer’in ‘Vahdettin’ konuşmasını hatırlatan Gazeteci Mithat Umutoğulları, “Bugün hala Tunç Soyer ismi açıklanmadıysa bu sadece Soyer’in kendi suçudur.  Bu dönem CHP tarihinin en fazla Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayının olduğu bir dönem oldu. Bu da insanların Soyer’in aday olmayacağına olan inancıdır. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu. Biz o gün Soyer’in Vahdettin açıklamalarını konuştuk. Bir başkan yaptığı konuşma ile tarihi günün önüne çıktı. Bu bile başkanın kendini ifade etme isteğini ortaya koyuyor. 9 Eylül günü bu zaman kadar hiç polemik olmamıştı. Bu kadar iktidarla didişen , boğuşan ve karşı karşıya gelen başkan olmamıştı. Genel Başkan gelince hükümet istifa sloganları attırıyorsunuz ancak ertesi gün bakanlığa gidip işinizi yaptırmaya çalışıyorsunuz. O bakan yapar mı, yapmaz. Bütün bunlara baktığımızda kurultayda bu kadar taraf olmuş belediye başkanının aday gösterilmeyeceğini düşünüyorum. Ankara’da böyle bir hava var” dedi.

ADAY SOYER DEĞİL

CHP Genel Merkez’in aday hakında kafasının karışık olduğuna dikkat çeken Umutoğulları, “ Genel Merkez şartlara ve koşullara göre aday belirleyecek. İzmir’den bir aday çıkacak ama bu aday Tunç Soyer olmayacak. Büyük metropolleri açıkladılar. İzmir’i neden açıklamadılar? Geçtiğimiz dönemlerde de 45 gün kala adaylar açıklanmıştı. Bu ay sonuna kadar bütün adaylar açıklanacaktır. CHP Genel Merkezin gerekçe uydurup aday açıklamasının sebebi, Soyer’in aday olmaması. Ankara ve İstanbul’da neden anket yapılmadı? Bu durumun Türkçesi ise, belediye başkanın yaptığı çalışmaları beğenmiyoruz, değiştireceğizdir” ifadelerine yer verdi.

“HAMZA DAĞ BELEDİYECİLİKTE BAŞARILI OLAMAZ”

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün 26 kentteki adayını açıkladı.  AK Parti’nin CHP’ye göre daha karışık olduğunu belirten Umutoğulları, “ AK Parti’nin İzmir’de hiç başarılı olamadı. Bunun sebeplerinden bir tanesi AK partili siyasetçiler. Hamza Dağ, Selim Gökdemir gibi isimler konuşuluyor. Bu isimleri aday göstermek, ‘biz İzmir’de seçim kazanmıyoruz, CHP devam etsin’ demek gibi bir şey.  Cumhurbaşkanı bir çok yerde anket yaptırarak aday belirlemeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde teşkilatlarda adaylar konuşuldu. Teşkilatlar içerisinde Hamza Dağ’ın ciddi bir etkisi var. Bu sebeple Dağ’ın ismi çıkması çok doğal. Ben Hamza Dağ’ın bir belediyeci olarak başarılı olacağını düşünmüyorum. Siyaseten de bir başarı hikayesi yok. 3 kişiyle anket yaptırmıştı. Ankete yazdırdığı isimlerden dolayı Hamza Dağ’ın manipülasyon yaptırdığını söylemiştim. Bunu Cumhurbaşkanı da fark etmiş. Hamza Dağ’ın yaptırdığı anketleri beğenmemiş. Yeniden bir anket yapılıyor. Anket daha geniş içeriği olan bir anket” dedi.

“FATURA SAYGILIYA KESİLİR”

İzmir’de seçimin faturasının AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı’ya kesileceğini hatırlatan Umutoğulları, “AK Parti İzmir İl Başkanı, ‘genel başkan yardımcım aday, seçimi Dağ ile kazanamıyoruz ama’ diyerek  bile bile yanlışa göz mü yumacak? Yoksa Cumhurbaşkanına giderek, bu isimlerle seçim kazanılamaz mı diyecek? Buradaki sonuç Bilal Saygılı’nın kaderini de etkileyecek. AK Parti buradan başarısız çıkarsa faturasının Saygılı’ya kesileceğini bilmesi gerek” dedi.

“DAĞ ADAY OLURSA İLÇELER BÜYÜKŞEHİR’DEN FAZLA OY ALIR”

Hamza Dağ’ın adaylık vetosu yedğini vurgulayan Umutoğulları, “ Aday olmayacağını biliyor bu sebeple Selim Gökdemir’i aday yapmaya çalışıyor. Selim Gökdemir, 2009 yılında Bayraklı’dan aday olmuş ve seçimi kaybetmiş bir isim. O günden beri Gökdemir’in ne yaptığını kimse bilmiyor. Partiyle ilgisi yok ve teşkilatlar tanımıyor. Onun adaylığı şu anlama geliyor, Hamza Dağ, kendisinden güçlü bir aktör istemiyor. Zayıf bir karakter ile seçime girecek. AK Parti çoğu ilde başarılı olacak ancak Hamza dağ, İzmir için yeniden ‘İzmir bize oy vermiyor’ diyecek. Seçimi kaybeden biri olarak MYK’daki koltuğunda oturmak istiyor. Bir çok AK Partili, ‘duyduğumuz isimlerle seçim kazanma şansımız yok’ diyor. Hamza Dağ aday olursa ilçeler büyükşehirden daha çok oy alacak. Selim Gökdemir olursa çalışacak adam bulamazlar. AK Parti’de adaylık kampanyasını doğru yürütecek insanlar var ama bu kişilerin adı gündeme gelmiyor. Biz 1 aydır Hamza Dağ’ı ve Bekir Pakdemirli’ni,n adı geçiyor. Son 3 gündür Selim Gökdemir ismi öne çıkıyor. Selim Gökdemir ile AK Parti’nin seçim kazanması imkansız. Teşkilatı, İzmir'i bilmeyen bir nasıl aday olacak? 2009’da Bayraklı’da vatandaşın elini sıktığında arkasından kolonyalı mendille elini sıkan biri olarak biliniyor. AK Parti’nin güçlü olmasına rağmen Bayraklı’da seçim kaybedildi. Kiraz’ı navigasyonla bulamaz. İzmir'i bilmeyen biriyle nasıl seçim kazanacaksınız? Herkes kendi siyasi kariyeri için AK Parti’yi yok sayıyor. Genel Merkezi seçim kazanamayacak isimler üzerine yönlendiriyorlar” diye konuştu.

“KADIN SEÇMENİN OYUNA TALİP OLUR”

Kadın adaylara ilişkin açıklamalarda bulunan Umutoğulları, “Ceyda Bölünmez Çankırı, kadın seçmenin oyuna talip olur. Ancak 2 kadın yarışırsa bu durum ortadan kalkar. AK parti CHP'nin adayını bekleyip öyle açıklarsa daha iyi olur” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası