Ege Postası
Geri

Güler, “mevzii ulusal devlettir!”

Küreselleşmenin emperyalizmin yeni adı olduğunu ifade eden CHP’li Güler, “Biz tam bağımsız Türkiye hayal ediyorduk, ‘geçti kardeşim bunlar artık karşılıklı bağımlılık var’ dediler. Bugün Türkiye, Osmanlının son zamanlarındaki kapitülasyon döneminde olduğu kadar dışa bağımlıdır, Türkiye yarı sömürge haline getirilmiştir.Küreselleşmeye, emperyalizme karşı mücadelenin mevzii ulusal devlettir” dedi.
Güler, “mevzii ulusal devlettir!”
Haberler / Yerel Politika
18 Ağustos 2013 Pazar 11:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR - İzmir Milletvekili ve CHP Parti Meclisi Üyesi Birgül Ayman Güler, Dikili’de katıldığı ‘Yakın Tarih ve Gelecek’ konulu söyleşide yakın tarihi ve gündemi değerlendirdi.

“Faşizmin postalları altında ezilmekten esirgeyen İsmet İnönü’ye şükranlarımızı sunuyoruz”

Söyleşiye birinci ve ikinci dünya savaşlarına değinerek başlayan Güler, “20. yüzyılın başlarında insanlık büyük bir savaşın içine girmiş yirmi sene toparlar mıyızdiye çabalamış ve olmamış, sonra büyük bir savaşın içene daha düşmüş. Bizler şanslıyız demek ki, 1945 yılından sonra böyle büyük dünya savaşları görmedik. Biz son 60 yılda barış içinde diyebileceğimiz bir zaman diliminde yaşamışız. Biz o zaman dilimini Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Türkiye’sinde yaşamışız. Özel okullara muhtaç olmadığımız, Cumhuriyet kuşaklarının devlet okullarında, hem de çok iyi yetiştirildiği zamanlarda yaşamışız. Ben devlet okullarından mezunum.Okuyayım diye devlet kasasına ek olarak ailem tarafından ödenmiş bir kuruş yoktur. O barışçı zamanlar aynı zamanda Türkiye’de çiftçinin oğlunun, kasabın kızının, çobanın kendisinin bu ülkede Cumhurbaşkanı, profesör, bakan olabilmesi için uygun koşullar yaratmış. Biz son 60 yılı bu yenilenen kadrolar içinde kısmen barış içinde bir dünyada yaşamışız. Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyeti kuranlara şükranlarımızı sunuyoruz. Türkiye’yi ikincidünya savaşından, faşizmin postalları altında ezilmekten esirgeyen İsmet İnönü’ye ve silah arkadaşlarına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

“Dünya ile kucaklaşalım, dünyaya açılalım derken vallahi dünya bize açıldı”
Dünya, küreselleşiyoruz dendiği günden buyana daha fazla mı barış içindedir diye soran Güler, “Hayır! Dünyada zengin ülkeler ile yoksul ülkeler arasındaki uçurum küreselleşiyoruz dedikleri 30 yıllık süre içinde azalmış mıdı? Daha da büyüdü. Biz küreselleşiyoruz dışarı açılın kardeşim, içeri kapanmak olmaz demişlerdi, Dünyada McDonalds mı va? Bizim Türk döneri m? Açın sınırları dünya ile kucaklaşın dediler!Şimdi soruyorum Türkiye’de hangi bankalar va? Dünyada hiç Türk bankası var m? Bankalarımız kapandı, kapanmayanlar el değiştirdi. Peki küreselleştik kardeşim dünyaya açıldık dediğimiz günden bu yana uluslararası bankacılık sistemine armağan ettiğimiz bir Türk bankası var m? Yok. Şu oldu; Dünya ile kucaklaşalım dünyaya açılalım derken vallahi dünya bize açıldı” dedi.

“Karşılıklı bağımlılık olmaz, bağımlılık tek taraflı bir şeydir!”

Küreselleşmenin bağımlılık ve yarı sömürgeci bir zihniyetle gelişip ilerlediğini söyleyen Güler, “ Biz tam bağımsız Türkiye hayal ediyorduk, geçti kardeşim bunlar artık karşılıklı bağımlılık var dediler. 30 sene geçti. Şuanda Türkiye, Osmanlının son zamanlarındaki kapitülasyon döneminde olduğu kadar dışa bağımlıdır, Türkiye yarı sömürge haline getirilmiştir. Demek ki küreselleşme emperyalizmin yeni adıydı. Demek ki küreselleşmeye karşı mücadelenin mevzii ulusal devletti. Demek ki en büyük slogan 21. yüzyılın başında hala tam bağımsız Türkiye’ydi. Doğrularımızın 21. yüzyılın doğruları olduğu fiili gelişmelerle tescillendi. Artık bize kimse şunu unutturamaz; karşılıklı bağımlılık olmaz. Bağımlılık tek taraflı bir şeydir. Bir bebek annesine bağımlıdır. Annesi onu bir kenara atarsa ölür yaşayamaz. Anne bebeğe bağımlı değildir, bağlıdır. Karşılıklı bağımlılık olmaz, bağımlılık tek taraflı olur. Karşılıklı bağlar vardır. Amerika Birleşik Devletleri Türkiye’ye bağlıdır, Avrupa Birliği Türkiye’ye bağlıdır. Çünkü bizim geniş bir pazarımız vardır. Bizde insan ve beyin gücü vardır. Hindistan’a Amerika bağlıdır. Hintlilerin matematikçileri veya matematik zekası olmasa Amerika’nın silikon vadisi biraz zor yaşar. Bu ilişkilerde Amerika bize bağlıdır. Fakat biz bağımlıyız. Amerika Birleşik Devletleri’nin FBI’yı gelir MİT’inin içinde, CIA’sı gelir dış işlerinin içinde her türlü topu çevirir. Peki bizim MİT ve Dış İşleri Bakanlığı CIA’da, FBI’da Amerikan istihbaratında filim çevirebilir m? Komik. Yaşasın karşılıklı bağlar, ülkeler arasında karşılıklı bağlar ne kadar güçlüyse ticaret, kültür alışverişi ne kadar engelsizse dünya barışı o kadar güven altında demektir. Karşılıklı bağlarda sömürgeleştirme varsa o bağlarda hastalık var demektir. Bugün Dünyada karşılıklı bağlar hastadır. Bizim görevimiz tam bağımsız Türkiye talep ederek o bağlardaki bu hastalıklı lifleri kesip atmaktır. Tam bağımsız Türkiye içine kapanmak demek değildir” dedi.
Söyleşi sonunda yurttaşlardan gelen soruları da yanıtlayan Güler toplantı sonrasında; geçtiğimiz ay İmge Kitabevi’nden çıkan“Akıl Tutulması” kitabınıimzalayarak vatandaşlara hediye etti.
Salihleraltı’nda düzenlenen toplantıya CHP Dikili İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener, Dikili Belediye Başkanı Yusuf Altıparmak, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Balıkesir CHP Merkez İlçe Başkanı Yaşar Evci, CHP Manisa İl Başkan Yardımcısı Müzeyyen Sağlam, CHP Karacabey İlçe Sekreteri Kemal Yazar, Dikili ADD Şube Başkanı Ahmet Tutan, demokratik kitle örgütü temsilcileri, partililer ve yurttaşlar katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası