Ege Postası
Geri

Güven: “Bu ayrıcalık niye'“

CHP Gaziantep milletvekili Dr. Mehmet Şeker, CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger’den sonra CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven de, Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılar ile Suriye’de üniversite eğitimi gören Türk vatandaşı öğrenciler için 7 üniversiteye gönderilen resmi yazı ile tanınan ‘ayrıcalığı’ Başbakan Erdoğan’a sordu.
Güven: “Bu ayrıcalık niye'“
Haberler / Politika
5 Ekim 2012 Cuma 09:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 İZMİR- CHP Parti Meclisi üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Gaziantep, Kilis 7 Aralık, Harran (Şanlıurfa), Mustafa Kemal (Hatay), Osmaniye Korkut Ata, Çukurova, Mersin Üniversite Rektörlüklerine gönderilen 03.09.2012 tarihli ve B.30.0.EÖB-302.01.03-5737 sayılı resmi yazı ile Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülkemizde sığınmacı Suriye vatandaşları ile Suriye’de eğitim görmekte iken eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilere uygun görülecek bir statü oluşturulmasının istendiğini belirtti. Bu yazıda Suriye’den gelen bu kişilerin adı geçen 7 üniversitede ders alabilmeleri için, belgelerinin olmaması halinde bile beyanlarının dikkate alınarak özel öğrenci olarak ders almalarının sağlanmasına karar verildiğine dikkat çeken Güven, soru önergesinde bu durumun doğuracağı haksızlıklara değindi.

 

EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI

 

“Ülkemizdeki üniversitelerin özel öğrencilerin kabul koşulları, ders alabilmelerine ilişkin kriterlerin belirlenmesi zaten üniversite senatolarına bırakılmış, zaten halihazırda belirlenmiş ve uygulanmaktadır” diyen Güven,  “Bu nedenle, YÖK’ün ülkemize sığınan Suriye vatandaşı öğrenciler için üniversite rektörlüklerine göndermiş olduğu yazı özel öğrencilik statüsünde ‘istisnai’ durumu olan bir grup öğrenci veya beyan sahibini yürürlükteki kanun, yönetmelik ve kurallara rağmen kayıran, üniversitelerin Anayasa’nın 130’uncu maddesinde düzenlenen özerkliğini yok sayan,  dolayısıyla Anayasamızdaki eşitlik ilkesine de aykırı bir durum doğurmuştur. Yine yalnızca beyan ile üniversitelerimize kayıt yaptıracak kişiler için yaş sınırının olmaması da düşündürücüdür. Hangi yaşlarda kişiler gelece? Bu kişiler kimler'  Yurtlarda kalmaları sorun olmayacak m? Bizim gençlerimize yurt bulunamazken onlara yer mi sağlanacak, yoksa devlet sığınmacı öğrencilere ev mi kiralayaca? Ayrıca yabancı ülkelerde okuyan Türk vatandaşı öğrencilerin yatay geçiş yapabilmeleri için yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınması ve başvurulan bölüme eşdeğerliğinin de üniversite tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Tüm bu kuralların yalnızca Suriye’de okuyan öğrenciler için göz ardı edilmesi, diğer yurt dışında okuyan öğrencilerimiz için de büyük haksızlık yaratmaktadır” diye konuştu.

                                                                                                

AYRI VE ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ NEDİR'

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplamasını istediği soru önergesinde Güven’in dikkat çeken soruları şunlar oldu: Suriye’de eğitim görmekte iken eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilerin, talep etmeleri durumunda, yürürlükteki kanun, yönetmelik ve kurallar çerçevesinde ülkemizdeki üniversitelere yerleştirilmelerinde ve özel öğrenci statüsünde ülkemizdeki üniversitelerden ders almalarında bir sıkıntı mı olmuştu? Suriye’de Türk vatandaşı kaç üniversite öğrencisi vardı? Yine elini kolunu sallayıp beyan veren ve ilkokul, ortaokul, lise mezunu olsun ya da olmasın kişisel beyanları ile, her Suriyeli sığınmacının bu 7 üniversitemize kayıt olabilmesine imkan tanınması, sığınmacılık statüsüne aşırı iltimas geçilmiş olmuyor mu'  Ülkemizdeki diğer sığınmacıların da bu haktan yararlandırılması düşünülmüyor m? Suriyeli sığınmacıların ülkemizdeki diğer sığınmacılardan “ayrı” ve “üstün” kılan nitelikleri nelerdi? Ülkemizde yaşayan diğer sığınmacılar arasında ülkelerindeki şiddet olayları ve insani krizler nedeniyle ülkemizde olanlar bulunmamakta mıdı? Üniversiteye kayıtları yapılacak sığınmacılar için yaş sınırı belirtilmemiş olup, “Suriye vatandaşı” tanımı kullanılmaktadır. 40 yaşındaki Suriye vatandaşı üniversiteye beyanla kayıt olacaksa bu durum Türk vatandaşlarına haksızlık değil midir'

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası