Ege Postası
Geri

Güven, ‘çocuk gelinlerin’ araştırılmasını istedi

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, çocuk gelinleri Meclis’e taşıdı. Çocuk gelinlerin nedenleri ve sonlandırılmasına yönelik tedbirler ile 4+4+4 sisteminin eğitimden uzaklaştırdığı çocuk gelinlerin yeniden okula başlatılmasına yönelik alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Güven, ‘çocuk gelinlerin’ araştırılmasını istedi
Haberler / Yerel Politika
22 Şubat 2014 Cumartesi 10:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Birleşmiş Milletler İktisadi ve Toplumsal İşler Birimi tarafından yapılan araştırmada gelişmişlik düzeyi ile çocuk gelin oranları arasında doğrudan bir bağ bulunduğunu ve Medeni Kanun’da da evlilik yaşının 17 olduğunu hatırlatan Güven, “Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’ne göre ülkemizde 5 milyonun üzerinde çocuk gelin bulunduğu ve kız çocuklarının yaklaşık yüzde 32'sinin 10-14 yaş aralığında evlendirildikleri ortaya çıkmış.  Ayrıca, ülkemizin çocuk evliliklerde dünyada ilk 10’un içinde olduğu belirtiliyor” dedi. Çocuk istismarı ile ilgili başka bir konuya da dikkati çeken Güven, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kanun tasarısı taslağında yer alan ‘çocuklara karşı cinsel istismarın evlenme vaadiyle gerçekleşmesi halinde, çocuğun sanık ile evlenmesi durumunda sanık hakkında verilmiş olan hüküm ertelenir’ ifadesi de çocukların cinsel istismarını sürekli ve meşru kılmaktadır. Bu durum tecavüzcüsü ile evlenmek zorunda bırakılan çocuklar için ayrı bir yıkım kaynağı olmaktadır.” Dedi.
 
Güven, AKP hükümetinin uygulamaya koyduğu 4+4+4 eğitim sistemi ve açık lise uygulaması ile kız çocuklarının eğitim hakkından mahrum bırakılmasına zemin hazırladığına dikkat çekerek, “Düzenlemeler sadece 2012-2013 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde 136 bin 115 öğrencinin okulu bırakmasına neden oldu. Bu da öğrencileri ‘çocuk işçi’ ya da ‘çocuk gelin’ olmaya itiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının konuya 'kimse kötülük olsun diye çocuğunu evlendirmez, çoğu masumane, bilinci arttırmalıyız' şeklindeki yaklaşımı nedeniyle de, çocuğa yönelik şiddet ve istismar adeta özendirilmekte çocuk yaşta evlilik masumlaştırılmaya çalışılmaktadır.” diye konuştu.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası