Ege Postası
Geri

Harmandalı'nın çöp çilesi Ankara'ya taşınıyor

Çiğli’nin ve İzmir’in kanayan yarası haline gelen çöp tesisi konusu Ankara’ya taşınıyor. En son geçtiğimiz hafta sonu Harmandalı Çöp Tesisi’ndeki eylem ile gündeme gelen Çiğli’deki çevresel sıkıntılar, bölge halkından toplanan imzalar ile birlikte Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’na götürülecek ve halkın talepleri merkezi hükümete iletilecek.
Harmandalı'nın çöp çilesi Ankara'ya taşınıyor
Haberler / Yerel Yönetimler
20 Ağustos 2013 Salı 11:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çiğli’de ömrünü tamamlayan ve kış aylarında bölge halkının yol kapatma eylemi ile protesto ederek gündeme getirdiği Harmandalı Çöp Tesisi sorunu, uzun süredir çözüm bulunamaması üzerine Ankara’ya taşınıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi’ni sık sık karşı karşıya getiren ve Yamanlar’da kurulması planlanan yeni katı atık bertaraf tesisinde sürecin sonucu ve resmi makamlardan onay beklenirken, diğer yandan Çiğli’de yaşayan bölge halkı Harmandalı ve çevresinde yaşanan sıkıntıyı gözler önüne sermek ve çözüm bulmak amacı ile konuyu bakanlıklara taşıma kararı aldı. Önümüzdeki günler içerisinde mahalle muhtarları ve vatandaşlardan oluşan bir heyet ellerinde topladıkları iki bini aşkın imza ile Anklara’ya giderek temaslarda bulunacak ve sıkıntılarına çare bulunması amacı ile yardım isteyecek.

SONUÇ ALANA KADAR PES ETMEYECEKLER

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar, Ankara ile görüşmek için girişimlerde bulunduklarını doğrulayarak Harmandalı’daki Cumhuriyet, İnönü, Atatürk, Uğur Mumcu ve Aydınlık Evler Mahalle’lerini temsilen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a gideceklerini belirtti. Semt sakinlerinden toplanan iki bini aşkın imza ile birlikte mahalle muhtarları ve vatandaşlardan oluşan bir heyet eşliğinde Ankara’ya giderek konuya dair kalıcı çözüm için yardım isteyeceklerini söyleyen Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Kazar, “Bu olayın perde arkasında çok farklı olaylar var. Halktan saklanan ÇED raporları ve tehlikeyi gözler önüne seren belgeler göz ardı ediliyor. Ortada bir sıkıntı var ve çöp tesisi bir türlü taşınamıyor. “Hangi ilçeye gitsek istemiyor” deniyor. Ama bu çöp buradan kalkmak zorunda. Buna karar verecek olan en doğru yer bakanlıktır. Biz de kendilerine giderek yardım isteyeceğiz. Önümüzdeki bir aylık süreçte neyin ne olacağı belli olacaktır. Biz sonuç alana kadar pes etmeyeceğiz” dedi.

“OLAY SADECE ÇİĞLİ’NİN SORUNU DEĞİL”

Kazar ayrıca, “Bu olay artık kangren haline geldi. Ve artık sadece Çiğli’nin, Harmandalı’nın sıkıntısı değil, olay İzmir’in, Türkiye’nin sıkıntısı haline dönüştü. Ortada buradaki tehlikeyi gözler önüne seren bir ÇED raporu ve bu göz ardı ediliyor. Harmandalı çöp tesisi pimi çekilmiş bomba gibi yanı başımızda duruyor. Biz hayatın ucuz olduğunu biliyorduk da, bu kadar mı ucu? Bu ülkede daha önce de yaşanmış çöp faciaları var. Biz bunlardan ders almadık m? İlla can kayıpları mı yaşansı? Bizim istediğimiz, anayasal bir hak olan insan gibi yaşamaktır. O kadar yasa var, düzenleme var. Onca resmi makam burada olan biteni görmüyor mu'” diyerek de serzenişte bulundu.

KOCAOĞLU’NA ÇAĞRIDA BULUNDU

Konunun seçime kadar çözüme gitmesini istediklerini de altını çizen Muhtar Kazar, “Elbette bu çöp buradan yarın kalkmaz ama ortada bir çalışma da yok. Süreç en az 15 ay sürecektir. En azından birisi çıkıp da, “Evet, bu çöp buradan 2015 Mayıs ayında kalkacak” desin. Bizim yetkililerden istediğimiz bu. “Yaptık, yapacağız” hikayeleri ile avutulmaktan sıkıldık. Bu konu siyaset üstü bir konudur. Kimse işin siyasetinde değil. Çağrımız herkese, çözüm konusunda herkesten destek bekliyoruz. Kışın gerçekleşen eylemden sonra, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşmek istedik. Ama olmadı, halen daha bekliyoruz. Biz kendisine çağrımızı yineliyoruz. Aziz Kocaoğlu sadece Harmandalı’nın değil, tüm İzmir’in başkanı. En azından burada gelip halk ile görüşmesi, sıkıntılara kulak vermesi lazım. Seçim geliyor, bu insanlar ona oy vermiş, sorunun çözümü konusunda onlarla da görüşmesi gerekiyor. Bizim isteğimiz bu. Halktan korkmasına gerek yok. En azından gelip süreci halka anlatabilir” diye konuştu.

YILMAZ: ÇÖZÜM İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE

Konu ile ilgili olarak tepkilerini dile getiren bir başka isim olan AK Parti Çiğli İlçe Başkanı Adnan Yılmaz ise, çözümün sandıkta olduğunu belirterek vatandaşlara şu çağrıda bulundu; “Halkın Ankara’ya gitmesine gerek yok. Bu işin çözümü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde. Büyükşehir, halk ile dalga geçerek, bir oraya bir oraya yapalım diyerek vatandaşı oyalıyor. Yerel seçimlerde doğru yere oy verdikleri takdirde zaten bu iş bitecek. Biz ilerleyen günlerde bu sıkıntıyı daha net dile getirmek için bir eylem daha yapacağız ve oraya konteynırlar koyacağız. Çöpün buradan kalkması tamamen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Belediyesi’nin insiyatifinde. Hiç kimse sorumluyu başka yerde aramasın. Çiğli’yi çamura, çöpe, pisliğe gömen de kendileri. Biz yerel yönetime geldiğimiz takdirde buraya bir tane bile çöp kamyonu sokmayacağız. Çiğli’yi çöpten arındıracağız. Başka ülkelerde çöpten elektrik üreten ve atıklardan gelir elde eden ülkeler varken, bu sorun neden İzmir’de çözülemiyo? Türkiye’de çöp sorunu kalmadı, İzmir’de neden hala bunlar yaşanıyo? Oy verdikleri insanlar, vatandaş ile ilgilenmiyor, bunca olumsuzluk yaşanıyor ve hizmet alamıyorsa, halk oy verirken bunları dikkate alarak tercih yapacak. Çöpün de, diğer her şeyin çözümü de seçimlerde.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası