Ege Postası
Geri

“Hatırladığın kadar güçlü Unuttuğun kadar suçlusun”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Nurettin Demir, Devrimci 78'liler Federasyonu İzmir 78'liler Derneği’nin, Bayraklı'daki Tepekule Sergi Merkezi'nde ziyarete açtığı “12 Eylül Utanç Müzesi"ni gezdi.
“Hatırladığın kadar güçlü Unuttuğun kadar suçlusun”
Haberler / Yerel Politika
17 Ekim 2012 Çarşamba 10:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak katkılarıyla açılışı yapılan gezici müze, “Hatırladığın kadar güçlü, unuttuğun kadar suçlusun” sloganıyla konuklarını Türkiye’nin kara demokrasi tarihinde kısa ve çarpıcı bir yolculuğa çıkarıyor.

 

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile birlikte Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Hamit Mumcu eşliğinde bu “kara yolculuğa” çıkanlar arasındaki yerini aldı.

 

CHP İzmir Milletvekili Moroğlu, 12 Eylül öncesi ve sonrasının basın kupürlerinin, 12 Eylül'e ilişkin bilgi ve belgelerin, mahkeme dosyalarının, Genelkurmay belgelerinin, sıkıyönetim arşivinden derlenmiş yazılı ve görsel malzemelerin, temsili darağaçları, Filistin askıları, elektrikli işkence aletlerinin yer aldığı müzenin; toplumsal belleğin tazelenmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Faili “meçhul”ler için özel bölüm

 

Moroğlu ve Demir, çatışma ve suikastlarda hayatını kaybeden ya da Türkiye’nin askeri darbeler tarihinin çeşitli dönemlerinde yolu darağacına çıkan isimlerin fotoğraflarının yer aldığı “Sus, sıra neferleri uyuyor” bölümünde; “saygı duruşu”nda bulundu.

 

Türkiye’nin “faili meçhuller” tarihinde yakınlarının yüreklerinde taşıdıkları birer fotoğraf olan isimlerin yer aldığı “Kayıp Köşesi”ni de gezen Moroğlu ve Demir, idam edilen ya da işkenceye maruz kalan isimlerin kişisel eşya ve mektuplarının bulunduğu bölümü inceledi.

 

Mahir Çayan’ın radyosu

 

İbrahim Kaypakkaya’nın bildiri baskı makinesinden İlyas Has’ın albüm ve hatıra defterine, Hıdır Aslan’ın süveter ve atkısından Filistin halkıyla dayanışmak İsrail’e karşı savaşan isimlerin “mücadele günlükleri”ne; “Hayata Dönüş Operasyonu”nda öldürülen kadın tutukluların saat ve takılarından, 1970’te Dev-Genç Köprüsü’nün yapımı sırasında Mahir Çayan tarafından Harun Karadeniz’e verilen radyoya; 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz’ın kazağından babası Ahmet Kaymaz’ın gömleğinden Gazeteci Metin Göktepe’nin yeleğine kadar çok sayıda eşya, 12 Eylül Utanç Müzesi’nin demirbaşları arasında yer alıyor.

 

İzmirliler müzeyi 20 Ekim Cumartesi akşamına kadar gezebilecek. Müzenin, kasım ayındaki durağı ise Antalya olacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası