Ege Postası
Geri

Hukuk Kurultayı’nda gündem Gezi ve sosyal medya

EF’de gerçekleşen 3’üncü İzmir Uluslararası Hukuk Kurultayı’nın açılış törenine Yargıtay başkanı Ali Alkan’ın mesajları damga vurdu. Hukuk ve bilişim kavramlarını masaya yatıran Alkan, Gezi Parkı eylemleri ile birlikte son dönemde kullanımı yaygınlaşan ve eylemlerin belkemiği haline gelen sosyal medya ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerin altına imza attı. Alkan ayrıca protestonun herkesin kullanabileceği demokratik bir hak olduğunu da belirterek, eylemler sırasında verilen zararın hiçbi,r hukuk tarafından kabul edilemeyeceğinin de altını çizdi.
Hukuk Kurultayı’nda gündem Gezi ve sosyal medya
Haberler / İzmir
26 Haziran 2013 Çarşamba 12:20
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ-İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı (UBHK) İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda 3’üncü kez kapılarını açtı. Türkiye’nin bilişim ve hukuk alanında karşılaşılan sorunlara ışık tutması ve sektörü bir araya getirmesi açısından büyük önem taşıyan ve “Hukuk için bilişim” sloganı ile başlayan kurultayda, bilim ve hukukun ortak çalışma alanları, akademik boyutu, uygulama prensipleri ele alınırken, organizasyonun ulusal ve uluslararası alanda önemli isimlere ev sahipliği yapması da bekleniyor. 26-28 Haziran tarihleri arasında profesyonel ziyaretçiye açık olan kurultaya 2 bin 500 kişinin katılımı beklenirken, güncel sorunların ele alınacağı birçok panel, çalıştay ve seminer de düzenlenecek.

İzmir’de 3’üncüsü düzenlenen kurultaya, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Osman Ermumcu, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Celal Kocabaş, İzmir Cumhuriyet Başsavcı V. Dr. Uğurcan Sevinç Kızıloğlu, Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uğurlu, dernek ve oda temsilcileri, siyasi parti üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

“BİLİŞİM VE HUKUK BİRBİRİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ”

Törende söz alan ve gündeme dair hukukçu gözü ile değerlendirmelerde bulunan Yargıtay Başkanı Ali Alkan, “Bilişim ve hukuk denildiğinde ilk akla gelebilecek şey belki de çelişkidir. Bilişim denildiğinde, hızla gelişen teknoloji akıllara gelir iken hukuk denildiğinde ise nispeten belli kurallara bağlı uygulamalar çağrışmaktadır. Ancak gelinen noktada bilişimin hukuktan hukukun da bilişimden ayrı olamayacağı anlaşılmıştır. Bilişimin geldiği aşama tam anlamıyla dünyamızı, perdesi olmayan evlerden oluşan küçük bir köy haline getirmiştir. Evimizdeki duvarlar ve perdeler sanal hale, sanal dünya ise gerçek hale gelmiştir. Günümüzde bilişim alanındaki gelişmeler toplumlarda sosyal, siyasal ve ekonomik değişimleri ve gelişimleri doğrudan etkilemektedir. Sosyo ekonomik yapıdaki değişim, başka bir ifadeyle toplumun sayısallaşmasının birçok siyasal, ekonomik, hukuki sonuçları bulunmaktadır. Buna bağlı olarak hukuk alanında yeni düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır” dedi.

“POLİS TELSİZİNE KARŞILIK SOYSAL MEDYA”

Yargıtay Başkanı Alkan, sözlerinin devamında Gezi Parkı olaylarına çarpıcı bir yorum getirerek şunları kaydetti; “Gerçekten de sosyal olaylar ve sosyal olaylara verilen tepkiler artık bilişim aracılığıyla gerçekleştirilir ve ölçülür hale gelmiştir. 8 milyar web sitesinin olduğu internet dünyasında sosyal paylaşım sitelerindeki Türk kullanıcı sayısı 32 milyona ulaşarak dünyada 6., Avrupa da ise 1. sırada yer almaktadır. Sosyal medya dediğimiz bu alanda insanlar birbirleriyle iletişim kurmakta, bazen bu iletişim kişileri iyi ya da kötü farklı yönlendirmelere de neden olmaktadır. Son yıllarda özellikle Ortadoğu ülkelerinde daha fazla demokrasi talebiyle gelişen sosyal olaylarda bilişimin çok büyük rolü olmuştur. Ülkemizde de son günlerde başta çevreci bir duyarlılıkla başlayan sonraları ise kimilerine göre siyasi iktidarın uygulamaları nedeniyle daha fazla demokrasi talebine dönüşen, kimilerine göre ise anarşi ve vandalizme dönüşen olaylarda da sosyal medya önemli bir rol üstlenmiştir. Anlık ileti gönderilmesi hatta polis telsizine karşılık sosyal medya aracılığıyla bas konuş benzeri programlar kullanılmıştır.”

GEZİ YORUMU: HAKLAR KÖTÜYE KULLANILMAMALI

Alkan konuşmasının sonunda önemli uyarılarda bulunarak Gezi Parkı eylemleri ile ilgili mesaj vermeyi de ihmal etmedi ve, “Sosyal medyanın artan gücü ifade özgürlüğünün geldiği aşama anlamında oldukça önemlidir. Ancak her hakkın kullanımının da bazı ilkeleri bulunduğu gözetilmelidir. Bütün çağdaş toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de ifade özgürlüğünün bir enstrümanı olan gösteri yürüyüşleri serbesttir. Ancak, başkalarının hukukuna tecavüz sonucunu doğuran hiçbir hakkın kötüye kullanımını hiçbir hukuk düzeni kabul edemez. İfade özgürlüğü bir temel haktır ve bu hakkın kullanımı için devlet pasif değil belki aktif rol üstlenmelidir. Ancak kişilerin seyahat özgürlüğü, mülkiyet hakkı, kişi özgürlük ve güvenliği de temel bir haktır ve bu hakkın kullanılması için de devlet aktif rol almak zorundadır. Kişilerin kendisini güvende hissetmesini sağlayacak olan kamu otoritesi, bu güvenliğin hukuki güvenliği de kapsadığını bilmelidir” diye konuştu.

“HUKUK DA BİLİŞİM GİBİ GÜNCEL OLMALI”

Törende söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuarlar ve kongreler kenti olma hedefini yineleyerek “Burada düzenlediğimiz her ihtisasa fuarı bir çalıştaydır. Bilişim hukuku çok önem verdiğimiz bir olaydır. Baş döndürücü bir hızla yoluna devam eden bilişim alanında hepimizin söyleyecek bir şeyi vardır. Dünya kurulduğundan bu yana bir hukuk devreye girer ve bu hukuk da bir nimettir. Hukuk, ancak hukuksuz kalındığında değeri anlaşılan bir kavramdır. Bilişim hukuku 40 sene evvel aklımıza gelmeyen bir kavramdı. Bilişim hukuku alanındaki boşlukların bir an önce doldurulması lazım. Ancak bunlar, çıkarılacak yasalar ile biran evvel giderilebilecek bir eksiklik değil. Bilişim hukukuna dair çıkacak yasaların, düzenlemelerin çıkışı çok daha zordur. Her gün incelenmesi, takip edilmesi ve güncel tutulması gereken bir şeydir. Buradaki çalıştaydan çıkacak her türlü karar ve bildiri, hukukun önünü açacak ve bir yol haritası olacaktır. İnsanların sahip olduğu haklar korunmalı ve, bu gibi kurultaylardan çıkacak neticeler vasıtasıyla da yasama organına yol gösterilmesi, yardımcı olunması gerekiyor” dedi.

AYDOĞAN: SÜRÜNCEMEDE KALAN HUKUK OLMAZ

Başkanvekili Aydoğan, hukukun önemine Ahmet Yesevi’nin dizeleri ile değinerek sözlerini şöyle sonlandırdı; “Uzun süreler sürüncemede kalan hukuk olmaz. Bilişimdeki gelişmelerin her an değerlendirilmesi ve hukukun da aynı hızda gelişmesi lazım. Sözlerime Şair Ahmet Yesevi’nin şu dizleri ile son vermek istiyorum; “Ekmek, su, aş bulmak gecikebilir. Temele taş koymak gecikebilir. Devlete baş olmak gecikebilir. Adalet gecikmez.”

SEKTÖRDEN “2023” HEDEFİNE DESTEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve İZFAŞ ile Türkiye Bilişim Derneği işbirliğinde organize edilen kurultayın açılış konuşmasını yapan Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş, bilişim suçlarının önemine ve konuya dair yapılan çalışmalara değinerek önemli adımlar attıklarını kaydetti. Menteş ayrıca, TBMM tarafından çıkartılacak olan bilişim suçları yasasının ivedilikle onaylanması ve yürürlüğe girmesi gerektiğini kaydederek, hükümet tarafından açıklanan 2023 hedeflerini de şöyle değerlendirdi; “2023 yılında dünyanın en büyük on ekonomisi arasında girmek istiyorsak, bu aşamada bilişimin önemi çok büyüktür. Ekonomik gelişmede bilişimi etkin şekilde kullanan Güney Kore’nin geldiği nokta buna en önemli örnektir. 2023 hedeflerine halen inanıyoruz. Bu hedefler gerçekleşmese bile, dünya pazarında önemli rol edinebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

“DİJİTAL DEVRİM VATANDAŞA YANSIDI”


Türkiye Noterler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uğurlu, elektronik devrim yaşandığını ve bunun vatandaşa da yansıdığını kaydederek, yaşanan dijital devrimin kamu kurumlarına yansımasını ve günümüzde devlet tarafından sunulan hizmetlere daha rahat ulaşılabildiğini örnekleri ile dile getirdi. BTK 1’inci Hukuk Müşaviri Atilla Öztürk ise, siber suçlar konusunda farkındalığın arttığını ve alınan önlemlerin de yükseldiğini kaydederek, sanal ortamda yapılacak olan düzenlemelerin güncel olaylara dönük olmaması gerektiğini vurguladı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası